Hogy ki kit lát szépnek, az szubjektív dolog, de azt tudod, hogy az agyad mi alapján minősíti szépnek azt a valakit, akit annak látsz?

A kognitív idegrendszer tanulmányozásának szakértője, Anjan Chatterjee szerint az agyad a csoport túléléséhez hozzájáruló tényező alapján ítélkezik. A legfontosabb három szépségmeghatározó faktor pedig:

Az átlagosság

Az átlagos arc látványa az egy közösséghez való tartozás érzését erősíti fel bennünk, amit agyunk a túlélés szempontjából tart fontosnak, mert az ösztön szerint együtt erősebbek vagyunk. Ugyanakkor az átlagostól eltérőt is pont azért tarthatjuk vonzónak, mert a valami más, valami új érzését hordozza magában.

Az arc szimmetriája

Az aszimetriától ódzkodunk (ösztönösen), mert gyakran fejlődési rendellenességekkel, betegségekkel társítja az agyunk.

A hormonhatások

Ha vonzó arcot látunk, agyunk jutamazó és örömközpontjai beindulnak, vagyis a szép csak jó lehet érzése alakul ki bennünk.

Plusz azt, hogy melyik csajt látjuk szépnek, vonzónak, nagyban befolyásolja a női  nemi hormon megjelenése, az ösztrogén ugyanis termékenységet sejtető külsőt ad a nőknek, hiszen egyszerre tűnnek fiatalnak és érettnek. A nagy szem, telt ajak, a keskeny áll a fiatalságra, a magas arccsont pedig érettségre utaló jelként értelmezi az agyunk.

De ettől függetlenül továbbra is áll, hogy a szépség szubjektív, és nem csak a külsőn múlik.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Négy elemit végzett, mégis ő volt a modern amerikai maffia megteremtője