Liverpooli kórház, denveri reptér, titkosszolgálat központ – szuperronda épületek egy netes kutatás alapján.

Az angolszász világ legrondábbnak tartott épületeit gyűjtötte egybe a brit Buildworld. A módszer twitteres keresés volt, amire persze az Architizer című építész szaklap rögtön reagált is: a lap egyik szerzője, Francesca Mercurio művészettörténész vitaindítónak összeszedett négyet a Buildworld által listázott épületekből.

Mercurio szerint – és nem tudtunk nem egyetérteni vele – a cikk jól mutatja, hogy mitől retteghet manapság egy építész: nem a megbízótól, és nem is a szakmai kritikáktól, hanem a közösségi média azonnali és kegyetlen ítélkezésétől. Az Architizer mindenesetre azt ígéri, egészséges vitát vezet majd le az általa kiemelt négy épületről, amelyek a következők:

Új Skót Parlament

Bostoni Városháza

Liverpooli Királyi Kórház

Denveri Nemzetközi Repülőtér

Az eredeti posztban ennél jóval több „ronda” épületet listáztak, a top 10 – amelybe a brit és egyesült államokbeli épületek mellé egyedül a phenjani Ryugyong Hotel került be – így nézett ki:

A Buildworld szerint az építészeknél nagyobb bűn, ha unalmasat terveznek, mint ha rondát, az Architizer viszont azt mondja, sok épület nem fejthető meg, ha csak úgy elrohanunk mellette, és talán másképp megnézve többet mondd számunkra, megfigyelhetjük a részleteit, megérthetjük, miért olyanra tervezték egy-egy részét, és ha már elemezgetjük, vegyük figyelembe a környezetét, a keletkezésének korszakát és körülményeit, a funkcióját, tehát a feladatot, amit meg kell oldania.

Mindenesetre a fenti négyes mellett mutatunk még néhány épületet a gyűjteményből, köztük mindjárt a brit titkosszolgálat központjával:

MI6 Building, London

Verizon Building, New York

Ryugyong Hotel Phenjan

Trump Tower, Las Vegas

Watergate complex, Washington

J. Edgar Hoover Building, Washington

Látszik, hogy a monumentális épületeket sokan utálják, akár funkciótól vagy stílustól függetlenül is, bár a másik jellemző mintázat a brutalista épületek iránt táplált ellenszenv. Ha meg egy épület nagy léptékű ÉS brutalista is, akkor nagyon jó esélyekkel indul egy ilyen versenyen.

Ugyanakkor a listán több olyan épület is szerepel, amit messze nem értünk, hogyan kerülhetett a világ legcsúfabbjai közé. Ilyen például a

Prestoni Vasútállomás

Vagy a liverpooli

Shankly Hotel

...ami viszont belülről – szubjektív vagy sem – émelyítően giccses:

(Forrás: Architizer, fotó: GettyImages, borítókép: az MI6 Building éjszakai kivilágítással)

Ez is érdekelhet:

Kitalálod, mi Európa felhőkarcoló-fővárosa?

Nem London, nem Moszkva és nem is Párizs.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában