Tagadhatatlanul hasznos találmány a hűtőszekrény, de nem minden étel van jó viszonyban vele.
A hűtőbe teszed az ételt, mert ettől tovább friss marad – ebben a hitben élsz, de igazából nem minden kajának tesz jót a hideg. Mondjuk is, miket tarts távol a hűtőtől, hogy ne veszítse el jellegzetes ízét, állagát, minőségét.
A hidegben tárolt...
- krumpli elveszti az ízét és a elszíneződhet,
- banán hamarabb megbarnul, és ettől az íze is megváltozik,
- méz megkeményedik, mert a hideg beindítja a kristályosodást,
- paradicsom ízetlenné válik, és minél jobban lehűtjük, annál inkább elveszti természetes aromáját,
- uborkának a héja, ebből kifolyólag pedig az eltarthatósága látja kárát,
- csokoládé veszít az ízéből azáltál, hogy a cukorkristályok felszínre törnek,
- olívaolaj állaga romlik, besűrűsödik, sőt, meg is dermedhet, ami a felhasználhatósága rovására meg
Ezeket az ételeket lehetőleg szobahőmérsékleten, vagy hűvös sötét helyen tároljuk, de semmiképp sem a hidegben.
+1, ami nem étel, hanem ital
A fehérborral ellentétben a vörösbornak nem tesz jót, ha hűtőben tárolod, ugyanis szobahőmérsékleten jön ki az aromája és ízvilága.
(via, fotó: Getty Images)