Biztosan van róla sejtésed, hogy a cukros üdítőitalok nem annyira egészségesek. Főleg azért nem, mert nem kevés cukor van bennük. Persze, ha az ízfokozók okozta mámor miatt egyszerűen nem tudsz nemet mondani, akkor legalább kármentés legyen: itt a lista a legcukrosabb löttyökről, hogy a lista aljáról válogathass, ha már nagyon nem bírod nélkülük.

Azzal kezdjük, hogy a cukrozott élelmiszerek nemcsak az elhízás esélyét növelik, de jelentősen megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is (megszaporodnak a vérben a trigliceridek, és csökken a "jó koleszterin", a HDL szintje).

Jöjjön a lista!

A mindenar.hu kutatásából kiderült, hogy a legcukrosabb meglepő módon a Mirinda, a Fanta citrom és a Coca-Cola lett, ezekben decinként 11,2-13 gramm cukor van, ami azt jelenti, hogy egy pohár (3 dl) elfogyasztásával már meg is van a napi ajánlott cukorbevitel, ami azért elég durva, nem?

Csak, hogy tudd: szervezetünknek egyáltalán nincs szüksége a finomított cukrokra, mert azok nem tartalmaznak tápanyagokat, vagyis csak felesleges kalóriaforrások.

De azért lehet, csak mértékkel: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint érdemes a teljes kalóriabevitelnek csak a tizedét hozzáadott cukorral rendezni, a legjobb, ha ez az arány 5% alatt marad. Az 5%-os szint 25 grammot, kábé 6 teáskanál cukrot jelent.

A lista alján pedig a Traubisoda áll a maga 3,6 grammjával, vagyis az első korszerű magyar üdítő cukortartalma harmada, illetve közel negyede az itthon legnépszerűbb cukros italokénak:

Create bar charts

TOP 10 legcukrosabb üdítőital:

(Ha esetleg nem töltődne be a grafikon)

1. Mirinda: 13,0 g / 1 dl
2. Fanta citrom: 11,6 g / 1 dl
3. Coca-Cola: 11,2 g / 1 dl
4. Fanta: 11,2 g / 1 dl
5. Pepsi Cola: 11,0 g / 1 dl
6. Seven Up (7 Up): 11,0 g / 1 dl
7. Fanta vadmálna: 9,4 g / 1 dl
8. Schweppes tonik: 8,7 g / 1 dl
9. Schweppes Bitter Lemon: 7,9 g / 1 dl
10. Mirinda (édesítőszer+cukor): 7,4 g / 1 dl

Sokan csak úgy tudnak nemet mondani az üdítőitaloknak, hogy a diétás változatra térnek át, ami lényegében egy nagy átverés – erről ITT írtunk.

Talán nem is sejted, de baromira sokat javíthatsz az életminőségeden, ha kerülöd a hozzáadott cukrokat, arról nem is beszélve, hogy a cukorbetegséget is megúszhatod:

Minden, amit tudni szeretnél a világ leggyakoribb betegségéről, a cukorbetegségről

(Forrás: mindenar.hu)

És ezt olvastad már?
A világ legrégebbi szívószálát találhatták meg a Kaukázusban