Drága, mert divatos, vagy jogos a felár az egészségesebb élelmiszerekért?

Mennyivel egyszerűbb például egy koala élete, aki eukaliptuszt eszik, és kész. Nekünk, embereknek viszont nem csak az ízlésünk, hanem egészségünk érdekében is igyekeznünk kell változatosan táplálkozni, de hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, ha igazán jót akarunk magunknak, akkor nem elégszünk meg azzal, hogy zöldséget eszünk, figyelünk arra is, hogy azt mennyire vegyszerezték, honnan származik a hús, amit megeszünk stb.

Ezeknek a bioként is emlegetett élelmiszereknek van egy közös tulajdonságuk: jóval drágábbak az azonos műfajú, nem bioélelmiszereknél. Úgyis megveszik, ezért fel lehet srófolni az árukat, vagy a költségek tényleg nagyobbak, így az eladási árnak is annak kell lennie?

A nagy kereslet persze általában befolyásolja az árat, de másról is van szó: a termést mindenféle kártevők megtámadják, ami ellen megvannak a bevált vegyszerek. A bio-növénytermesztésben viszont csak néhány, nem felszívódó szert használhatnak, ez a szemlélet viszont nem hatja meg a rovarokat és más kártékony lényeket, amelyek így nagyobb pusztítást okoznak, vagyis nagyobb a termelő vesztesége, rosszabb a termésátlag. A hosszabb távon gondolkodás miatt nem terhelik túl a talajt, nem műtrágyázzák, rövidtávon emiatt is kevesebb a termés.

Az állattenyésztésre is szigorú szabályok vonatkoznak, és nem nehéz belátni, hogy az a drágább megoldás, amikor csak egy csarnokban élő állatokat kell etetni-takarítani, vagy amikor szabadtéri legelőt is kell biztosítani nekik, járatni kell őket, és aztán a feldolgozás során is rengeteg előírást be kell tartani, hogy a termék bio – hivatalos nevén ökológiai termelésből származó – minősítést kaphasson. Lehet, hogy génmódosítással ellenállóbbak lennének a betegségek ellen, de biotermékeknél ez sem jöhet szóba.

Új Mercedes-Benz B 250 e. CO2 kibocsátás: 0 g/km

A fentiekből látható, hogy a biogazdálkodás bonyolultabb, több figyelmet és munkaerőt igénylő feladat – ez is megdobja a költségeket, amit végül a fogyasztónak kell kifizetnie.

De miért jobb egy biotermék? Több benne a tápanyag, sokkal kevesebb a növényvédőszer- és vegyszermaradék, és általában finomabb is, ott a tudat, hogy amennyire lehet, az előállítása közben óvták a környezetet, a növényeket és állatokat. A bioélelmiszer drágább, mint a hagyományos – nálunk arányában még inkább, mint a biofogyasztásban is előttünk járó nyugat-európai országokban –, a fentiek alapján eldöntheted, megéri-e neked a felárat.


Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vele ünnepeljük meg a Föld napját

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés