Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az egyik legjobb dolog a világon, amikor éjszaka úgy fekhetsz le aludni, hogy tudod, nem kell reggel a rohadt ébresztőre kelned. Végre addig alszol, ameddig csak akarsz. Aludni ugyanis jó dolog. Nagyon jó. Korán felkelni azonban még jobb, hiszen egy csomó előnnyel jár, ezek közül most meg is említünk néhányat.

Mindezt pedig azzal a szándékkal tesszük, hogy egy kicsit számodra is vonzóbbá tegyük a korai ébredést. Ahhoz már adtunk néhány tippet, hogy miképpen válhatsz koránkelővé, ha erről lemaradtál volna, akkor itt gyorsan pótolhatod.

Most pedig elmondjuk, hogy többek között milyen érvek szólnak emellett, elvégre nem hiába állítja megannyi tanulmány és felmérés, hogy azok akik korán kelnek reggelente, azok bizony jobb életet élnek a hétalvóknál.

A koránkelők motiváltabb emberek

Ha jobban belegondolunk az teljesen logikus, hogy akik képesek korán felkelni, azok nagyobb eséllyel képesek rávenni magukat arra is, hogy lemenjenek a konditerembe edzeni egy kicsit (akár még a munka előtt), vagy hogy valóban elvégezzék az aznapra kitűzött munkamennyiséget. Egy tanulmány már azt is megmutatta, hogy a koránkelők úgy általánosságban véve is motiváltabbak, magabiztosabbak és hatékonyabbak a célok felállításában és elérésében.

Ha korábban kelsz, hamarabb leszel éber

Amikor reggel felébredsz, akkor bizony az agyad egy ideig nem úgy működik, mint napközben. Ezt az ébredés utáni kóválygós állapotot nevezzük "alvás utáni tehetetlenségnek." Az persze változó, hogy ez meddig tart, talán csak 10 percig, talán egy egész óráig, ez nagymértékben függ az alvásod minőségétől és mennyiségétől is. Az azonban biztos, hogy minél korábban kelsz fel, annál hamarabb múlik el. Ha tehát már eleve produktívan, figyelmesen és éles aggyal akarsz betoppanni a munkahelyedre, akkor érdemes 2 órával hamarabb felkelni.

Csökkenti a stresszt

Akármilyen hihetetlenül is hangzik, a koránkelők boldogabbak és mentális téren is egészségesebbek. Ezt már egy tanulmány is bebizonyította, tehát tényleg lehet benne valami. A koránkelők pozitív életszemlélettel bírnak, jobb a hangulatuk, kevésbé stresszesek, jobb általános egészségnek örvendenek, egyszóval boldogabbak a szundítóknál még akkor is, ha ez reggelente teljesen elképzelhetetlen.

Kevesebbet fogsz halogatni

Ha korábban kelsz, nemcsak abban leszel profibb, hogy személyes célokat állíts fel magad elé, hanem abban is, hogy minél hamarabb érd el őket. Egy korábbi tanulmány ugyanis arra jött rá, hogy a folytonos halogatók azok az emberek, akik sokáig húzzák a lóbőrt és mindent inkább késő délután akarnak elintézni a korai órák helyett.

Reggelente kreatívabb az ember

A prefrontális kéreg - vagyis az agyad azon része, amely felelős a kreatív irányításért és a logikus érvelésért - reggelente a legaktívabb, ezt az időszakot pedig vétek lenne kihasználatlanul hagyni. Ha bármiféle szellemi vagy kreatív munkát végzel, reggel lehetnél benne a leghatékonyabb. Persze este talán békésebbek a feltételek, ám ettől még nem biztos, hogy az esti időpont a legideálisabb.

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.