A férfiak életének kétségtelenül egyik legizgalmasabb pontja, amikor megkérik a szerelmük kezét. Vannak esetek, amikor zökkenőmentesen megy minden, ám akad olyan is, amikor borzalmasan félresiklik a dolog.

A legtöbb esetben úgy történik a lánykérés, hogy a férfi féltérdre ereszkedik választottja előtt, majd elővarázsolja a féltve őrizgetett gyűrűt. De vajon miért szokás ezt így csinálni, honnan ered ennek a hagyománya és mit szimbolizál?

A válasz baromi egyszerű, a letérdelés a tisztelet jele. A lovagok korában a férfiak a lordok és királyok előtt ereszkedtek féltérdre, kifejezve ezzel tiszteletüket, engedelmességüket és hűségüket. Ugyanez gyakori a vallási szertartások alkalmával is, amikor tulajdonképpen Isten előtt tisztelgünk vele.

Ugyanez a logika húzódik meg a lánykérés mögött is, ezzel a gesztussal azt fejezhetjük ki, hogy hűséget fogadunk az általunk tisztelt nőnek.

És hogy miért kell hozzá a gyűrű? Ennek megértéséhez 1214-ig kell visszamenni, amikor III. Ince pápa bevezette az eljegyzés és házasság közötti várakozási időt, mialatt a párnak gyűrűt kellett hordania az elkötelezettségük szimbólumaként. És azért hordjuk a bal kezünk gyűrűsujján mert a hiedelem szerint itt halad keresztül a "vena amoris" vagyis a szerelem vénája a szívünk felé.

(via)

És ezt olvastad már?
Újra van víz a nyáron kiszáradt Vekeri-tóban
További cikkeink a témában