Ha eddig sohasem készítettetek közös szexvideót, akkor nagyon kevés esély van rá, hogy láttad az arcodat orgazmus közben. De mondjuk a párod arcáról azért elég könnyű következtetni, hogy neked milyen furcsa arckifejezésed lehet az elélvezés másodperceiben. Vajon miért hasonlít inkább szenvedésre, mint élvezetre ez az arc? Van válasz – és elég meglepő.

Összeszorítod a szemeidet. A szád elnyílik, gyakran a fogad és az ínyed is kilátszik. A nyakad megfeszül. Az egész arcod eltorzul. Olyan vagy, mint aki ecetben ázott citromba harapott és ettől nem kap levegőt.

A tudósok mindenre magyarázatot akarnak találni, így az orgazmus közbeni arckifejezés csodás misztériuma sem maradhatott ki kutatási területeik közül. Viszont elég nehéz természetes gesztusokat és mimikát úgy produkálni, hogy az ember egy steril laborban kamatyol, miközben fehérköpenyes tudósok vizsgálják és ciccegve jegyzetelnek körülötte. A dolgot végül spanyol tudósok oldották meg, akik száz, önkéntesen feltöltött videofelvételt elemeztek párokról az elélvezés pillanatában.

Mikor a csúcsra értek, ezek voltak a leggyakoribb, megegyező jelek:

- 92 százalék behunyta a szemét

- 67 százaléknak leesett az álla

- 48 százalék megfeszítette vagy összeszorította a szemöldökét

- 44 százaléknak pedig szétnyílt az ajka

Ebből a négyből pedig a leggyakoribb duó a lehunyt szem és a leesett áll volt, ami az esetek 36 százalékában történt meg egyszerre a résztvevőknél. A kutatók arra jutottak, hogy ezek közül az arckifejezések közül néhány reflexként működik – az összehúzódó izmok elernyednek, mikor eléred az orgazmust.

Nade: miért tűnik inkább fájdalmasnak, semmint kéjesnek az arcunk eközben? Nicole Praus, a UCLA doktori fokozatú szexkutatója úgy véli, hogy az agynak nagyon hasonló területei stimulálódnak izgalmi és fájdalmi ingerekkor; az idegrendszerünk fájdalom és élvezet érzékelésére alkalmas receptorai gyakorlatilag fedik egymást az agyban. Ezek tükrében azért felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet intenzív mondjuk egy BDSM menet, amiben egyszerre történik kéjes és fájdalmas testi kontaktus? De lényeg a lényeg; azért ennyire különös az arcunk elélvezés közben, mert az idegrendszerünk trükkösen van huzalozva, plusz a reflexhatás miatt egyáltalán semmi uralmunk nincs az arcizmaink fölött ebben a mennyei pillanatban.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Akár helikopterrel együtt a tenger alá merülhet az albinó bálnáról elnevezett szuperjacht

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

További cikkeink a témában