Ha te az a típus vagy, aki minden meccshez, sorozathoz, vagy úgy bármihez kinyit egy nagyobb zacskó csipszet/ropit/popcornt és addig tömi magába, amíg el nem fogy, hiába nem fér már belé, akkor ennek most örülni fogsz.
Valószínűleg azzal tisztában vagy, hogy a túlzott sófogyasztás káros az egészségre, azt viszont már nem biztos, hogy tudod, hogy mi az, amivel leküzdheted sós ételek iránti őrült vágyadat.
Egy kutatásból kiderült, hogy a sófüggőség legyőzésének legjobb ellenszere, ha
csípős ételekkel fogyasztasz.
A Hypertension című folyóiratban megjelent kutatás során a résztvevő 606 felnőtt kapszaicinnel vagy sóval ízesített ételeket kaptak, majd fel kellett jegyezniük, miből mennyit ettek. A végén pedig kiderült, hogy azok, akik a csípős ételeket választották, 2,5 grammal kevesebb sót fogyasztottak.
Ez pedig azért lehet, mert bár a sós és a csípős ételek fogyasztás hatására az agy ugyanazon területei aktivizálódnak, utóbbi esetében a szervezeted érzékenyebben reagál.
A kapszaicin azért is jó a szervezetünk számára, mert antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és rákellenes hatású, plusz a bélbaktériumokra is jó hatással van, és még az anyagcserét is fokozza. Aminek meg pláne lehet örülni ezzel kapcsolatban, hogy az elhízás ellen is véd.
Azért ügyelj rá, hogy a csípős kaját ne told túl, mert – azonkívül, hogy befelé és kifelé is csíp – többek között gyomorirritáló hatása van és a vérnyomást is befolyásolja.
(Forrás: MH, fotó: Getty Images)