Legalábbis ezt mondja a tudomány, amely szerint az oktatástól és a fizikai aktivitástól fiatalosabb maradhat az agyunk. Íme a részletek.

A lépcsőzést általában az élet egyik megkeserítőjének gondoljuk; avítt, lift nélküli házakban minden sportos diadal nélkül monoton megmásszuk kiszolgált sparos szatyrokkal a hazáig vezető emeleteket. Na most a Neurobiology of Aging nevű szaklap erre azt mondja; örüljünk a lépcsőzésnek, mert bizony nem csak a vádlinknak tesz jót, a hangulatunknak meg rosszat, hanem sokkal fiatalosabb marad az agyunk tőle.

Jason Steffener, a Concordia kutatójának vallomása szerint minél többet lépcsőzik valaki és minél több évig jár valaki oskolába, annál fittebb és fiatalabb marad fizikailag a szürkeállománya. A kutatás azt állapította meg, hogy az agyi öregedés 0.95 évvel csökken minden egyes befejezett oktatási évvel, valamint 0.58 évvel minden egyes napon elkövetett, legalább két emeletes lépcsőzéssel.

„Már sok 'Lépcsőzz lift helyett!' kampány hirdeti irodákban a mozgás fontosságát – mondja Steffener. – Az általunk készített kimutatás alapján ezek a kampányokat idősebb embereket is megszólíthatnának, mivel így munkálkodhatnak azon, hogy agyuk még tovább fiatalos maradjon.”

A kutatáshoz Steffener és kollégái mágneses rezonanciavizsgálatot, azaz MR-t végeztek, hogy az agyba való közvetlen behatolás nélkül (és már jutnak is eszünkbe a dr. House-os „biopsziát neki!” beszólások) vizsgálják 331 egészséges, 19-79 éves felnőtt szürkeállományát. Megmérték a szürkeállomány térfogatát, mivel az idegi zsugorodás és neuronális veszteség nagyon jól látható részei a kronológiai öregedési folyamatnak. Ezután összehasonlították a mért térfogatokat azon adatok tükrében, miszerint az egyes résztvevők mennyi időt töltenek átlagosan lépcsőzéssel és hány évig vettek részt eddig oktatásban.

Az eredmények színtiszták voltak: minél több lépcsőt másztak és minél több évig jártak iskolába a résztvevők, agyuk fizikai állapota annál fiatalabb maradt.

„A tanulmány tisztán rávilágít, hogy az oktatás és a fizikai aktivitás hatással van az öregedés fiziológiai és kronológiai előrejelezhetőségének különbségére, valamint arra, hogy az emberek aktívan tehetnek is azért, hogy megőrizzék fiatalos szellemüket. – összegzi a kutató. – Számos testmozgással ellentétben a lépcsőzés olyan aktivitás, melyet korosabb felnőttek is naponta legalább egyszer kényszerűségből megtesznek, ellentétben a kemény, célzott testmozgásokkal. A kutatásunkat igen bátorítónak látjuk mindenki számára, mivel azt demonstrálja, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a lépcsőzés, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy megőrizzük agyunk egészségét.”

Szóval ha eddig utáltad a lépcsőzést, valszeg' ezután sem fogod jobban megszeretni, de azért tudd: amellett, hogy agyilag szétvet tőle az ideg, mégiscsak fiatalosabban tartja a kis szürke sejteket.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés