Gyakran érezhetjük azt, hogy az északi államok előttünk járnak egy lépéssel, ami a környezettudatos gondolkodást vagy a slow fashion termékei iránti érdeklődést illeti. Legutóbb épp a finnek újítottak egy hatalmasat, méghozzá azzal, hogy szupermarketekben fognak árulni másodkézből származó termékeket: használt bútort, ruhát vagy könyvet.

Igen, északi nyelvrokonainknál véget ér lassan az a világ, amelyben még a környezettudatos vásárlók, a fenntartható fejlődés nehézkes, de dicső útján lépkedők kisebb üzletek sorát kellett végigjárniuk (ahogyan Magyarországon is) a megfelelő zsákmány beszerzéséhez. A Kierrätyskeskus (nyersfordításban: újrahasznosító központ) az egyik nonprofit szupermarket-hálózat – figyelem, van belőle több is, a finnek ugyanis teljes mellszélességgel álltak be a projekt mögé –, ahol kaphatók lesznek használt cuccok. De ez még nem minden:

  • ha valakinek akadnak kinőtt ruhái vagy megunt könyvei, bútorai, azokat beviheti az egyik ilyen szupermarketláncnak, hogy ezáltal bekerüljenek a vérkeringésbe.
  • De nemcsak a használt cuccok beszerzését könnyítették meg, hanem javítanak is,
  • valamint az újrahasznosítást is népszerűsítik használt alapanyagokból történő kézműves termékek előállításával,
  • na meg azzal, hogy az eladásból befolyt összeg egy részéből ismeretterjesztő előadásokat szerveznek a fenntartható fejlődésről vagy a tartós ruházati cikkek előnyeiről, ismertetőjegyeiről.

Tehát nagyon komoly nevelőmunkát is végeznek.

Bár van egy olyan érzésünk, hogy egy olyan társadalom, amely rászánta magát ennek a meglépésével, már alig szorul nevelésre.

Az üzemeltetők így szeretnének részben besegíteni abba a harcba, amely klímaváltozás egyik fő okozója, az óriási mértékű szén-dioxid-kibocsátás, na meg a fogyó fosszilis energiaforrások ellen vívunk.

Vagyis leginkább önmagunk és egymás ellen.

Ami még külön adaléka a történetnek, hogy a használt termékek megvásárlásakor kapott nyugtán azt is megtudhatjuk, milyen környezeti terheléstől óvtuk meg a világot azzal, hogy másodkézből származó könyvet vagy ruhát vásároltunk. Képzeljük csak el, amint egy gyermek megpillantja, elolvassa ezt: ráébred, hogy az élővilág bizony nagy bajban van, ő viszont valamennyit levett ezzel földanya válláról. Mekkora öröm és pozitív visszaigazolás lesz ez neki? És tanulólecke. Igen, kérem, valahogy így kell a környezettudatos gondolkodásra ránevelni a csemetéket. Bár először magunkkal kéne kezdenünk valamit.

És ha már témánál tartunk:

Légy tudatosabb vásárló: tedd jobbá a divatot, tedd jobbá a világot

Ideje megfékezni a fast fashiont, szerencsére a megoldásokért nem kell messzire mennünk.

(forrás: Élő Bolygónk)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Már most felkészülnénk a júniusi választásokra ezzel a spanyol lánnyal

További cikkeink a témában