Azt már jól tudjuk, hogy nagyon sok minden fejben dől el. Ez a megállapítás az élet számos területén megállja a helyét, például a sportban is. Az azonban újdonság lehet, hogy az is sokat számít, mit gondolsz a saját fittségedről.

A Stanford University kutatói ugyanis azt állapították meg egy friss tanulmányban, hogy

a magukat másoknál kevésbé aktívnak értékelő személyek esetében magasabb az elhalálozás kockázata.

Mindez tehát azt jelenti, hogy aki magát kigyúrt élsportolókhoz hasonlítgatja (vagy akár ahhoz a haverhoz, aki minden nap lejár a terembe), és hozzájuk képest saját magát kevésnek értékeli, az bizony egészségügyi következményekkel is számolhat.

A kutatók 60 000 ember adatait vizsgálták meg, hogy aztán levonhassák ezt a következtetést, tehát lehet benne valami igazság. Az egésznek a háttéreben az a mentális stressz húzódik meg, amit az az érzés okoz, hogy nem sportolsz eleget. A negatív hatások sajnos mindenkinél jelentkeztek, függetlenül a testtömeg-indextől és az általános egészségi állapottól.

Ugyanakkor viszont azt is kimutatták, hogy a felfogásunkon lehet javítani, arra a már elvégzett edzésmunkára kell gondolni, amit már letudtunk. Persze ehhez azért az is kell, hogy némi sportnak tényleg szorítsunk helyet az életünkben. Ennek gyorsan jönnek majd a jelentős fiziológiai eredményei, például a testsúlyunk, a vérnyomásunk és a testzsír százalékunk is csökkenni fog.

Ha sikerül tehát egy kicsit pozitívabb mentalitást elsajátítani, annak fizikai és mentális előnyei is lesznek. A lényeg, hogy ne legyünk túlságosan kritikusak önmagunkkal szemben.

És ezt olvastad már?
A Xiaomi robotporszívóját bátran nevezhetjük a háztartások gyöngyszemének