Ez most egy furcsa földház vagy egy digitálisan tervezett épület? Nos, mindkettő egyszerre.

Rendhagyó házon dolgozik a chilei BASE Studio az ország középső részén lévő Puchuncaví régióban: a Quincha House jelenleg is épül, és még az idén átadják majd. Persze nem ezért különleges:

digitálisan terveznek meg egy házat, amit aztán hagyományos, kézműves módszerekkel építenek meg.

Ez a hagyományos mód a latin-amerikai „quincha” építés, amely elsősorban fából és természetes rostokból hoz létre földrengésálló vázat, amit aztán kézzel fednek be vályoggal. Újragondolják a föld, mint építőanyag térbeli, geometriai és anyagi lehetőségeit, illetve a helyi, kézműves technikák kombinálását a digitális tervezéssel.

A BASE alapvetően a mai élet kihívásainak és lehetőségeinek megfelelő, a hagyományostól eltérő térhasználatban, forma- és anyagválasztásban gondolkozik, ezúttal viszont kombinálja azt a legegyszerűbb helyi módszerekkel. Azért ne egyszerű vályogházra gondoljunk: úgy készítenek teherhordó elemeket (falakat, boltozatokat) és kerámia burkolatokat a földből, hogy a legtöbbet hozzák ki a tulajdonságaiból.

A földet öntőformákban alakítják át, míg a ház külső burkolata egy vízálló réteg, amelynek kerámia furnérkomponensei szabályozzák az esővíz áramlását, geometriai folytonosságot biztosítanak, és monolit-jelleget adnak a háznak.

Odabent egy központi tér és egy lineáris keringési tengely köré szerveződik a többi helyiség, változatos mérettel és tájolással, a helyszíni adottságoknak és a leendő lakók igényeinek megfelelően.

Quincha House
Építészet: Barbara Barreda, Felipe Sepúlveda
Együttműködő partnerek: Martín Gómez, Matías Ramírez
Geológiai tanácsadó: Camilo Giribas
Tervezőmérnök: Guillermo Astorga

(Forrás, látványtervek: BASE Studio)

Ez is érdekelhet:

Meghökkentő módszer a totális földrengésbiztos épületre: a lebegő ház

A mágnesvasút mintájára „maglev házakat” terveznek Japánban, hogy tökéletesen védekezzenek a rendszeres földrengések ellen. Igaz volna? Nem egészen, de nyugalom, a valóság sem kevésbé elképesztő.

Kettéhasított egy olívaültetvényt a törökországi földrengés

A helyiek hatalmas robajt hallottak, akadt, aki zöld füstöt látott: 30 méter mély, 200 méter széles szurdok keletkezett a természeti csapás nyomán.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában