Főleg a Bodrogon és a Tiszán lesz dolga.

Elég megnézni, mennyi hulladékot gyűjtenek össze a PET Kupa résztvevői, hogy képet kapjunk róla, mennyire lesújtó a helyzet a Tiszán.

Több mint 15 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Felső-Tiszán

Rekord a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupán.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) szerint

a Tisza Európa egyik legsúlyosabban szennyezett folyója, nagy áradások idején több mint ötszáz műanyag palackot hoz percenként Ukrajnából és Romániából.

Ez éves szinten 10-20 ezer tonna hulladékot jelent, aminek megállítására és kitermelésére már több innováció született. A legújabb a Robo-Collect nevű automata folyótakarító hajó és a hulladék begyűjtését segítő kamerarendszer, amelyet a Future Plastik Kft. fejlesztett ki, így nemcsak észlelik a folyón úszó hulladékot, hanem begyűjteni és osztályozni is képesek.

A hulladékáradat mozgásának előrejelzésében hidrológiai modell segít, hogy a szakemberek megtalálják azt a helyet, ahol a legjobban eltávolítható a szennyezés. A térfigyelő kamerarendszer képeit feldolgozó, újonnan fejlesztett algoritmus lehetővé teszi nagy területek pásztázását és a hulladék felismerését.

A szemétáradat érkezésekor a hajó ennek útjába áll, az áramlással szemben lehorgonyozva működik, és emeli ki a szennyeződést.

A kiemelt hulladék válogatás után egy másik, kisebb vízieszköz segítségével úgy távolítható el a hajóról, hogy annak nem kell elhagynia eredeti munkaterületét. A fejlesztés részeként megépített szeparátor segítségével a hulladék szelektálása akár automatizáltan is működhet.

A fejlesztők reményei szerint a hajó hamarosan munkába áll a hazai folyókon, elsősorban a Bodrogon és a Tiszán, segítve az ottani védekezést. Mivel prototípusról van szó, az éles tesztek bizonyítják majd a hajó használhatóságát és a további fejlesztési lehetőségeket.

Ez is érdekelhet:

Leselejtezett kompon szembesülhetünk vele, mit teszünk a folyóinkkal

A Lebegő Kiállítás a környezetvédelem fontosságára és a folyók szennyezésének problémájára hívja fel a figyelmet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Nagyon dögös ez a Dodge Hellcat, és ott van még mellette Ivett is

Ideje lenne elkezdenünk jógázni. Rositával

További cikkeink a témában