A Lebegő Kiállítás a környezetvédelem fontosságára és a folyók szennyezésének problémájára hívja fel a figyelmet.

A Tiszai PET Kupa résztvevői sok tonnányi szívességet tettek már a természetnek, többször beszámoltunk mi is a vizeinket és árterüket megtisztító akcióikról.

Több mint 15 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Felső-Tiszán

Rekord a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupán.

Már csak 2792 területről szennyeződik a Tisza magyarországi szakasza

A román, szerb, ukrán és szlovák folyószakaszokon pedig még több mint ezer szemetes terület van.

Szemétgyűjtéseik célja – a hulladék összeszedésén túl – a figyelemfelkeltés és a személetformálás is. Ennek új eszköze a Lebegő Kiállítás (Floating Exhibition – Flex), amelynek a szó szoros értelmében egy forgalomból kivont hajótest az alapja. Nem mindennapi újrahasznosítás!

Molnár Attila Dávid, a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület elnöke, a PET Kupa társalapítója a Flex-Sárazsadány folyami lebegő kiállítás avatásán

A Flex-Sárazsadány névre keresztelt projekt célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az élővizek, különösen a Duna és a Tisza szennyezésére, és tudományosan megalapozott eredményeket és módszereket kínáljon a probléma kezelésére. A rendhagyó kiállítással szeretnék közelebb hozni az emberekhez a folyót, és megváltoztatni a látogatók kapcsolatát az egyszer használatos műanyagokhoz.

A teljes hulladékmentesség jegyében újrafelhasznált és újrahasznosítható anyagokból készült Lebegő Kiállítás minden korosztály számára izgalmas lehet. A látogatók megismerhetik például a Tid(y)Up projekt eredményeit, a Tiszai és Bodrogi PET Kupa történetét, valamint lehetőségük nyílik interaktív, játékos szemléletformálás és oktatás keretében megismerni a folyókat érő kihívásokat és az ezekre adható helyi válaszokat.

Ez a sok hulladék még ma is a folyóban lenne, ha lelkes önkéntesek nem gyűjtötték volna össze

A kiállítás minden eleme az újrahasználat és az újrahasznosítás jegyében jött létre. A bemutató alapját adó használt komp és a tengeri konténerek alkotta térben több tonna folyami és szelektív hulladékból készült el a bemutató.

Az orr és a tat burkolatának nyersanyaga folyami műanyag, az asztal és a regisztrációs pult uszadékfából készült, a felső fedélzet burkolata lakossági szelektív gyűjtésből származik. Az ablakok, ajtók, szigetelőelemek kivétel nélkül egyedi felajánlásokból, lakásfelújításokból, építkezésekből származnak.

Az úszó bemutatótérben a kiállítás mellett egy műanyagműhely és egy vetítőterem is helyet kapott, ahol elgondolkodtató és a gyakorlatban is kipróbálható elemeken keresztül a gyerekek, tanárok és szülők interaktív módon ismerkedhetnek meg a PET Kupa történetével, a folyótisztítások eredményeivel, a folyók ökológiai szerepével, a folyami műanyagszennyezéssel és a megoldási lehetőségekkel.

Ivánfi Csanád újrahasznosított műanyagból készült kis horgonyokat mutat

A Lebegő Kiállítás első útja a Bodrogról a Közép-Tiszára vezet, Kiskörén mutatkozik be először.

(Forrás: PET Kupa, MTI, fotó: Vajda János/MTI)

Ez is érdekelhet:

Szerencsétlen kék bálnák a legnagyobb mikroműanyag-fogyasztók a világon

Rengeteg olyan tengeri állatot esznek, amelyek tele vannak műanyaggal.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés