Mire jó a krumplihéj?

Három olasz dizájner, Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile és Pietro Gaeli (nem, ők nem a Sampdoria csatársora) egy olyan környezetvédő csomagolással rukkoltak elő, ami papír helyett újrahasznosított krumplihéjből készült.

A Peel Saver névre hallgató csomagolás keményítőből és rostanyagokból áll, amelyek áztatás majd szárítás után összeállnak és megkeményednek.

A dizájnerek azután álltak elő a projekttel, hogy látták, mennyi krumplihéj-hulladékot termelnek a hasábburgonyát előállító vállalatok. Hasznosítani akarták a hulladékot, és ironikus módon arra jutottak, hogy a használt krumplihéjból készült csomagolásban hasábburgonyát lehet tárolni.

A hagyományos streed foodok csomagolását nagyon kevés ideig használják, és elég nehéz is újrahasznosítani őket. A Peel Saver egy fenntartható előállítási móddal készült maradékanyag, amelynek az a célja, hogy helyettesítse a papírcsomagolást – mondta Caronni.

– A hasábburgonyát így ugyanabban az anyagban tároljuk, amelyek eredetileg is borították, így visszatér abba a természetes állapotba, amelyben eredetileg is volt.

A héjat áztatják, majd egy kerek formába öntik. Az anyagot ezt követően egy kúpformába öntik, ami nagyon hasonló egy fagylalttölcsérhez. A tervezők eredetileg olyan természetes ragasztókkal akartak dolgozni, mint a zselatin vagy a latex. Idővel azonban rájöttek, hogy a krumplihéj önmagában képes szilárd anyaggá összeállni, ha a megfelelő eljárással kezelik.

Mivel a csomagolás száz százalékban krumplihéjból áll, így teljesen lebomlik, és tökéletes trágya lehet növényeknek.

– Főleg a koncepció egyszerűsége és a fenntarthatósága miatt vagyunk elégedettek a projekttel – mondták a tervezők. – Ma már alap, hogy a termékek és a csomagolásuk is fenntartható módszerekkel készüljön és újra fel lehessen használni,

ez a projekt pedig azt bizonyítja, hogy még nagyon sok munka vár ránk ezen a területen.

Jelen pillanatban a tervezők még nem rendelkezne a megfelelő anyagi fedezettel, hogy a nagybani gyártást elkezdjék, de remélik, hogy egy befektető segítségével szintet léphet a projektjük.

Egyébként nem a három olasz az első, akik alternatív csomagolással rukkoltak elő, mert például egy lengyel egyetemista, Roza Janusz is kitalált valami hasonlót. Ő baktériumokból és élesztőből kreált egy komposztálható vagy akár megehető csomagolást.

És ezt olvastad már?
Kézcsók a gépmesternek! Feliratok a hetvenes-nyolcvanas évekből