„Realista emberként nem esik nehezemre beismerni, hogy nevem a Fred Perry pólóról és sportruházatról ismert, nem pedig arról, hogy háromszor is nyertem Wimbledonban.„ A britek minden idők legsikeresebb teniszjátékosának élete utolsó évében tett kijelentése őszinteségről, önismeretről, és kellő magabiztosságról árulkodik. Három jellemvonás, mely Fred Perry összetett személyiségét képes összefoglalni, és három jellemvonás, mely kulcs a sikerhez. Ez alapján azt gondolhatnánk, Fred Perry a sikerre született, de ahogy az általában lenni szokott, az oda vezető út korántsem volt zökkenőmentes.

A kezdetektől a teniszpályáig

Fred Perry szavai békéről tanúskodnak és nyugalmat tükröznek, annak ellenére, hogy ezek egyikét sem volt könnyű élete során megszereznie, sőt, kezdeti sikerei és későbbi karrierje konfliktusokkal tarkított és meglehetősen rapszodikus volt. Munkásosztálybeli származása még akkor is kiemelt problémának számított a tenisz világában, mikor egyedüli angolként negyedszer nyert Grand Slam tornát, és még wimbledoni sikereit követően sem számított a tenisztársadalom teljes értékű tagjának. Teljes nevén Federick John Perry 1909. május 18-án született az angol vidék egyik kisvárosban, Stockportban. Apja, Sam Perry pamutszövőként dolgozott egy helyi vállalatnál, az elit taníttatás helyett így természetesen az állami iskolában kezdte meg tanulmányait a kis Fred, ahol is hamarosan beleszeretett az asztali teniszbe. A szerelem hamar megszállottsággá vált, a cseperedő Perry lassan minden estéjét a sportnak szentelte, összes erősfeszítése kifizetődött azonban, amikor 1928-ban megnyerte az asztali tenisz világbajnokságot.

Ezen a ponton döntött úgy, hogy ettől a sporttól visszavonulva minden erejével új szenvedélyére, a teniszre koncentrál. Az asztali tenisz és tenisz kapcsolata a sportoló életében cseppet sem olyan evidens, mint azt elsőre gondolnánk. A sportágat kereken négy évvel korábban fedezte fel magának Fred, amikor Eastbourneben nyaralt a szüleivel. A Devonshire Park közelében sétált, amikor egy helyi tenisztorna közelében kötött ki, figyelmét azonban nem a pályán zajló események kötötték le, hanem a parkolóban álló fényűző autók. Később, mikor édesapjától megkérdezte, kik a járművek tulajdonosai, apja készséggel felelte, hogy a teniszjátékosok. Fred Perry ekkor kijelentette: „Akkor teniszjátékos leszek.”

A player

Az elhatározást tett követte, egy teljes nyarat szánt életéből a gyakorlásnak, az asztali és nagypályás tenisz közötti dimenzióváltás azonban kezdetben cseppet sem ment könnyen. Az első időszak nehézségei után hamar jött az áttörés, mely sikert egy tragédia árnyékolt be, rövid betegség után Fred elveszítette édesanyját. A törés hatalmasnak bizonyult a fiatal sportoló életében, ami végül arra sarkallta, hogy otthagyva állását, teljes idejében a tenisszel foglalkozzon. Édesapja elfogadta döntését, és kimutatva támogatását, felajánlotta, hogy állja fia minden költségét egy teljes évig. Fred Perry karrierje remekül kezdődött, egy sikeres wimbledoni szezon után az argentin nemzeti bajnokságot nyerte meg, majd bejutott a Davis Kupa döntőjébe is. Beutazta egész Amerikát, és míg nappal a teniszvilág nagyjaival vívta meg csatáit, esténként olyan hölgyek társaságát élvezte, mint a gyönyörű színésznő, Jean Harlow, de California állam hölgylakosságának fele is a lábai előtt hevert. Utóbbi tény senki számára sem volt meglepetés, az amerikai lányok számára Fred ugyanis ellenállhatatlannak bizonyult. Fiatal volt és brit, vicces akcentusa csak fokozta remek fizikai adottságaiból fakadó vonzerejét, és akkor a sikereit nem is említettük.

A playboy

Fred Perry volt az 1930-as évek szenzációhajhász világsajtójának kedvenc agglegény figurája, köszönhető volt ez annak a ténynek, hogy kapcsolatai gyakran végződtek különböző bírósági tárgyalótermekben. Marlene Dietrich-hel folytatott viharos kapcsolata után nem sokkal, 1934-ben bejelentette eljegyzését a fiatal angol színésznővel, Mary Lawsonnal. Házasságuk válással végződött, a kapcsolat romjai elől pedig Perry egészen az Egyesült Államokig menekült. Hogy a teniszsztár gyengéi voltak a színésznők, vagy éppen fordítva, valószínű már sosem tudjuk meg, az mindenesetre beszélő tény, hogy egy éven belül újra egy színésznőnek mondta ki a boldogító igent. Helen Vinsonnal 1935-ben kötött házassága már meglehetősen tartós kapcsolatnak bizonyult Perry életében, kerek öt év után, 1940-ben mondták ki a válást. Házasságból házasságba csöppent, 1941-ben feleségül vette a modell Sandra Breaux-t, akit négy évvel később, 1945-ben Lorraine Walsh követett ezen a poszton. Az amerikai arák gyűrűjében időközben maga Perry is amerikai állampolgárrá vált, amit utolsó és egyben legtartósabb házassága pecsételt meg. Barbara Riese negyven évig volt Mrs. Fred Perry, és két gyermekkel áldotta meg a híres teniszjátékost.

Fred Perry a tenisz bűvöletében

  • Díjak és eredmények: Máig ő az utolsó brit férfi, aki Wimbledont nyert, és az egyetlen, aki egymást követő három évben (1934,1935,1936) tudott a torna legjobbja lenni. Ő az első férfi, aki megnyerte mind a négy Grand Slam címet, nevezetesen a wimbledoni, az ausztrál, a francia, és az amerikai bajnokságban.
  • Játékstílusa: Roppant gyors, idegen pályákon is otthon érezte magát, halálos bal tenyerese futás közben volt az igazi.
  • További eredmények: Összesen nyolc Grand Slam címet nyert, hármat az Egyesült Államokban, egyet-egyet Ausztráliában és Franciaországban, és egymás követő négy évben (1933-1936) lett a nagy-britanniai Davis Kupa nyertese.

A brand

Az 1940-es évek végén Fred Perryt felkereste marketing tervével Tibby Wegner, egy osztrák származású volt futballjátékos. A kezdeti tervek szerint csuklópántokat forgalmaztak volna, Fred javaslatára azonban hamarosan a sportruházat felé fordították figyelmüket. A babérkoszorú emblémájú sportpólók Fred Perry üzleti érzékének köszönhetően hamarosan egyet jelentettek a tenisz sporttal. Először vezető játékosoknak ajánlották fel termékeiket ingyen, egy feltételt szabva nekik, a pályán, játék közben kell hordaniuk azokat. Rövidesen a BBC televízió operatőrjein is visszaköszönt az egyre ismertebb logó, míg végül a közvetítő állásokban ülő kommentátorok is Fred Perryt nem viseltek. A hibátlan marketing stratégiának köszönhetően az emberek a Fred Perry márkanévről egyből Wimbledonra asszociáltak, a világ elsőszámú teniszbajnokságára, a világ legjobb játékosaival. A fiatal célközönség nyomásának engedve, a sportruházaton tett némi átalakítás után az utcai viseletben is megjelentek a pólók, ezzel a Fred Perry lett az első brand, mely átmentet képzett a sport- és az utcai ruházat piaca között.

A babérkoszorú eredete

Fred Perry babérkoszorúja az egyik legnépszerűbb, és leggyorsabban felismerhető logó a divat világában. A szimbólum eredetét sokak kapcsolatba hozzák a teniszcsillag háromszoros Wimbledon győzelmével és Davis Kupa sikereivel, holott ebben az esetben nem teljesen erről van szó. Az első logóterv, amit Fred komolyan fontolóra vett, az nem volt más, mint a pipa. Nagy pipadohányos lévén úgy érezte, e tárgy igazán kifejező volna egy sportmárkához, ami az ő nevét viseli. Szerencsére partnere, Tibby Wegner lebeszélte az ötletről, mondván a pipa valószínűsíthetően nem válik majd a hölgyvásárlók kedvenc emblémájává. Számos ötletet átbeszélve és elvetve, Wegner vetette fel a babérkoszorút, mely Perry 1934-es wimbledoni tornán viselt turné zakóján volt látható. A gondolat mindkettőjüknek tetszett, elvégre is történelmi szimbólumról volt szó, mely kifejezi a tisztelgést a klasszikus korok előtt, ugyanakkor utal Fred Perry teniszben elért teljesítményére is. A megoldás megszültetett tehát, de még mindig akadt egy probléma, nevezetesen az Angol Nemzeti Teniszklub, aminek engedélye nélkül a babérkoszorú logó csak egy ötlet maradt volna. Fred Perry kapcsolata a brit tenisszel meglehetősen bonyolult volt, személye ugyanis munkásosztálybeli származása miatt sikerei tükrében sem volt teljes mértékben elfogadott ezekben a körökben. Perry azonban nem arról volt híres, hogy csak úgy bármi az útjába állhat, még ha adott esetben az Angol Nemzeti Teniszklub titkáráról is beszélünk. Meglepő módon a liga rövidesen beleegyezését adta, így megszülethetett a Fred Perry babérkoszorú, ami máig a világ egyik legautentikusabb logója. A pipák ideje pedig még várat magára.

A Fred Perry magyar nagykövete

A Pannonia Allstars Ska Orchestra is kötődik a Fred Perryhez, erről kérdeztük KRSA-t, a frontembert!

Hogyan jellemeznéd az utcai öltözködési stílusod?

Változó, néha elegánsabb casual, néha street - az ing, mellény, galléros póló, melegítőfelső, farmerral vagy vászonnadrággal, többnyire deszkás- vagy teniszcipővel különböző variációi a legjellemzőbbek. Nagyjából azt lehet mondani, hogy egyfelől a korábbi gördeszkás múlt, másfelől a ska-hoz kötődő rudeboy stílus elemei keverednek.

Láthattuk, hogy a Fred Perry reklámarca is voltál. Hogyan és miért kötődsz a márkához? Mióta tart az együttműködés?

A Fred Perry nagyon kedvelt márka a ska szubkultúrában, mondhatni szinte kihagyhatatlan, kötelező elem, így természetesnek mondható a személyes kötődésem és a zenekar kötődése is. Ez a kapcsolat mindenhol nyilvánvaló a világon, így tehát nem véletlenül keresték meg a PASO-t a Fred Perry magyarországi forgalmazói sem, még a legelején, amikor indultak, hogy működjünk együtt. Mivel egy általunk amúgy is kedvelt és hordott márkáról volt szó, nagyon szívesen rábólintottunk a dologra. Támogattak minket és a kezdeményezéseinket (pl. a ska táborunkat), mi pedig feltüntettük a logójukat a flyereinken, szerepeltünk a katalógusukban, a weblapjukon, sőt én még az óriásplakátjukon is. Szerencsés dolog, amikor egy márka ennyire egyértelműen népszerű egy műfajban, így a közös szereplés mindkét félnek jó - nekünk például egyértelműen jó volt, amikor külföldön azt látták, hogy a Fred Perry támogat minket, ők pedig eljutottak itthon a műfaj rajongóihoz és a minket szeretőkhöz a révünkön. Azóta több átalakuláson mentek keresztül, most London Stone néven működnek az Irányi utcában, szerencsére egyre bővül a kínálatuk.

Mik a kedvenc ruhadarabjaid a Fred Perrytől és miért?

Nehéz kedvencet kiválasztanom, mert nagyon sok az olyan darab, amit szeretek, vagy nagyon sokat hordok. A galléros pólóingeim közül nagyon szeretem a klasszikus piros-kék csíkos gallérú és ujjszegélyű fehér és világoskék darabokat, de tetszenek a csík nélküli teljesen letisztult, vagy az újabb kollekcióból való erősebb színeket használóak is. Több melegítőfelsőm is van, amiket alig lehet lerobbantani rólam, illetve nagyon szeretem a Harrington szabású, de más bélésű dzsekimet. Van egy limitált szériás fekete pulóverem, sárga V nyakkal, azt is nagyon szeretem, de azt hiszem amit a legtöbbet hordok az a fehér teniszcipőm.

A zenekar honlapján sok-sok tobábbi információt találtok!

És ezt olvastad már?
Itt nézd meg Amyt, mert a Tinderen nem fogod látni