Fri=szabad, luft=levegő, liv=élet, irány a természet! A friluftsliv nemcsak egy norvég szó, hanem egy életérzés. Magyarra nehezen lefordítható, leginkább körülírható: arra ösztönöz minket, hogy töltsünk minél több időt a természetben, a szabad levegőn. Arra ösztönöz, hogy legyünk részei a természetnek, a nagyobb egésznek. Ez egy olyan tudatos állapot, amelyben örömteli érzés szabadul fel a természethez való kapcsolódás révén.

A friss levegőn való rendszeres tartózkodásnak rengeteg pozitív hatása van nemcsak fizikumunkra, hanem mentális egészségünkre egyaránt. Fejleszti kognitív képességeinket, és csökkenti a szorongást, ami pandémiás időszakban kiemelten fontos. A norvég emberek környezetük természeti adottságai révén is gyermekkoruktól kezdve nagyon sok időt töltenek a természetben, mondhatni ez a kultúrájuk szerves részét képezi. Miért ne lehetne azonban ezt az életérzést akár itthon, Magyarországon is átélnünk?

Annak ellenére, hogy hazánkban sarki fénnyel nem fogunk találkozni, a felsorolt kirándulóhelyek is megannyi csodát rejtenek:

  • Megyer-hegyi tengerszem

A tavat és környékét már 1977-ben természetvédelmi területté nyilvánították, és igaz, fürdeni a tengerszemben tilos, a terület bebarangolása is ugyanakkora élmény. Ez a tó egy elhagyatott bánya medrében alakult ki, a mélysége 6,5 méter, a tavat körülölelő sziklafalak pedig akár a 70 métert is elérhetik.

  • Nemzeti parkjaink

Akár a Hortobágyi akár a Kiskunsági Nemzeti Parkra esne a választásunk, csalódni biztosan nem fogunk. Hortobágy egyik nevezetessége és egyben a táj jelképe a Kilenclyukú híd, de megtaláljuk még itt az országszerte méltán ismert Madárkórházat, ha télen látogatunk a területre, akkor a vadludak vonulásának is szemtanúi lehetünk. A sík terep szerelmeseinek választása a Kiskunság, a park területén számos tanösvény és túraútvonal fut végig, nagy szintemelkedésre nem kell számítani, a természethez viszont ugyanolyan közel tudjuk érezni magunkat, hiszen famatuzsálemek és fűzfaligetek is kísérik utunkat!

  • Ilona-völgy, Mátra

Ezen a túrán megismerhetjük a Mátra igazi arcát, ezért ezt az útvonalat azoknak ajánljuk, akik nem először ismerkednek az erdők szépségeivel. Magyarország legnagyobb természetes vízesését is megcsodálhatjuk utunk során, az odavezető sétaút az idilli fekvésű, piknikezésre alkalmas rétjeivel, pihenőivel, és gesztenyefasorával tökéletes élményt ígér.

Ahhoz, hogy az életérzést még inkább elsajátíthassuk és átélhessük, lényeges, hogy a felszerelésünkben is maximálisan megbízzunk, hiszen a természet számtalan váratlan meglepetést is tartogathat. A Helly Hansen 1877 óta gyárt olyan, bármely körülményhez alkalmazkodó ruházatot, amit viselhetünk egy hétvégi kirándulás vagy munkába igyekvés közben is. A friluftsliv életérzéssel ugyanis akár ötvözhetjük a kettőt és kivihetjük otthonunkat, vagy akár a home office-t is a természetbe. Igaz, első lépésben elég lehet egy délután, vagy egy hosszú hétvége a szabad levegőn. Akármelyik verzió mellett is döntünk, a Helly Hansennél a 2021. tavasz-nyári szezonban is megtalálhatjuk a friluftsliv életérzés alapdarabjait, amelyek esetében a professzionális minőség is garantált.

Az Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket, a Helly Hansen saját fejlesztésű Lifa technológiájának, a könnyű és hidrofób szövetszálak alkalmazásának köszönhetően vegyi anyagok használata nélkül lesz a kabát teljesen vízálló és légáteresztő, tartósan vízlepergető képességű.

A kabát tartós, felelősen gyártott és kiváló professzionális teljesítményt nyújt, örökké tartó vízlepergető védelemmel rendelkezik, így sohasem szükséges vegykezeléssel újraimpregnálni, emellett maximális kényelmet biztosít.

Hogy ne csak az esőtől, de a nap káros sugaraitól is védve legyünk, érdemes beszereznünk a Helly Hansen S.Café kávézacc technológiáját magába foglaló női és férfi változatban egyaránt elérhető Lifa Active Solen pólók egyikét, amelyek 50 faktoros UV-védelemmel rendelkeznek.

A pehelykönnyű felsők könnyen lélegeznek, éppen elegendő szigetelést biztosítanak, továbbá gyorsan száradó szerkezetüknek köszönhetően egész napos kényelemről gondoskodnak.

A túrák legjobb barátai a kényelmes terepcipők, és a praktikus kiegészítők. A férfi és női Gobi APS és az Okapi ATS cipők olyan új, sokoldalú, lélegző és gyorsan száradó, a hegyi terepen való gyors mozgáshoz készült szabadidőcipők, amelyek arra születtek, hogy változó körülmények között is a legjobban teljesítsenek.

Annak érdekében, hogy a friluftsliv aktivitásaink során felszereléseink is a legjobb helyen legyenek a Transistor Backpack lehet a tökéletes választás, a könnyű hátizsák kötelező alapdarab minden kalandor számára. A sokoldalúságot és a teljesítményt szem előtt tartva, a mérete miatt könnyen hordozható, a hátsó panelen 3D léghálóval rendelkezik a szellőzés érdekében, biztonsági zsebbel és kulcstartóval a biztonság folytán.

Amennyiben beszereztünk minden fontos kelléket, nincs más dolgunk, mint átadni magunkat a friluftsliv életérzésnek, és irány a szabad levegő!

A cikk létrejöttét támogatta a Helly Hansen.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés