Nem kell tudományos alapossággal nekivágni a felkészülésnek, de egy terv és néhány ökölszabály nagyon jól jön. Segítünk találni egy motiváló célt és adunk egy nyerő taktikát hozzá.

Enyhül az idő, elolvadt a szutyok, a sok-sok versenyt hozó nyárelő meg lassan felbukkan a láthatáron, úgyhogy nincs miért tovább halogatni a futóedzéseket.

A futás az egyik leghatékonyabb állóképesség-fejlesztő sport, könnyen hozzáférhető, és bőven van választék célokban, szemezgess nyugodtan időpont, távolság, helyszín szerint.

A BSI oldalán találsz egy elég gazdag listát, elég gazdag listát, sok egyéb mellett olyan frappáns futásokkal, mint a:

  • Vivicittá (április 14-15.), 7 km, 10 km, félmaraton
  • Vivicittá Győrben (április 22.), Miskolcon (május 6.), Pécsett (május 12.), Szegeden (május 13.)
  • Kékes csúcsfutás (június 2.), 11,6 km, 671 méter szintemelkedés

Egy félmaratonra azért készülni is kell, pláne ha most kezded, esetleg újrakezded a futást. Egy jó tervnél pedig három dologra kell figyelni: a táplálkozásra, a regenerációra és természetesen az edzésekre.

Pótolni, hidratálni

A táplálkozás három legfontosabb eleme egy futónak a fehérje- és szénhidrátbevitel, illetve a rendszeres hidratálás. Természetesen nem árt odafigyelni, hogy ne edd túl magad, és változatosan, vitamindúsan egyél, de ez sportolás nélkül is alap.

Alul a szénhidrát, felül a fehérje

A szénhidrátban gazdag étrend megfelelő edzésmunkával együtt növeli a szervezet glikogéntartalékát, ami a nagyobb futósebesség egyik alapfeltétele. Minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a szervezet szénhidrátigénye, márpedig az edzéseken a hosszabb távokat is iramfutások váltják.

A tested sejtjei folyamatosan lebontják és építik a fehérjéket, a fehérjék java részét pedig az izmok használják fel. Ha sportolsz, napi 1,2-1,6 gramm fehérjét kell bevinned testtömegkilogrammonként. Egy százkilós ember esetében ez nagyjából 340-680 gramm halnak vagy húsnak felel meg.

Ebből baj nem lehet: a lazac

Nélkülözhetetlen még a hidratálás is: a kiszáradás túlmelegedéshez, extrém esetben hőgutához vezethet.

Az izzadtsággal víz távozik a vérből, amely besűrűsödik, így a szív nehezebben tudja az erekbe pumpálni, a pulzusszám emelkedni kezd. Mivel kevesebb vér áramlik a bőrhöz, csökken a hőleadás

– na ebből lesz a hőguta, amit a fenti sorok után nyilván el akarsz kerülni.

Ez talán már túlzás is

Ugyanakkor a túlzott folyadékbevitel sem jó, egyszerűen arra törekedj, hogy egy edzésen legfeljebb a testtömeg két százalékát veszítsd el. A különböző sportitalok tökéletes megoldást jelentenek, mert nem csak hidratálnak, de a szénhidrátokat és elektroliteket is tartalmaznak.

Alvás, szünet

A táplálkozás kapcsolatban áll a regenerációval. Az izmokat szinte szó szerint szétveri egy-egy futóedzés, a sérült sejtek helyreállításához pedig kulcsfontosságú a fehérjebevitel. A kutatások 20-30 gramm fehérje fogyasztását javasolják komoly terhelés után.  Az izomfehérje szintézisét kiválóan megoldják a tejtermékek, de a hús, a hal, a tojás, a szójafélék is.

Munkában az izmok

A helyes táplálkozás és a hidratálás mellett az alvás, és a keringést segítő masszás lehet a regeneráció eszköze. Mindez azért fontos, mert a regeneráció ugyanolyan fontos a stabilan jó állóképesség kiépítéséhez, mint maga az edzés, éppen ezért az edzésprogram szerves részévé kell tenni. Persze amíg amatőr versenyre készülsz, elég a fent soroltakat alkalmazni, a profik eszköztárában oxigénsátor, magaslati edzőtábor, jeges fürdő is szerepel.

Két hónap, három hónap

Az edzés megtervezésekor visszaszámolhatod a versenyig hátralévő időt, és feloszthatod felkészülési szakaszokra. Találsz részletes edzésprogramokat a neten, akár nyolchetest, tizenkét hetest, bármit.

Fontosabb, hogy ezeket a terveket rugalmasan saját magadra szabd. Nem mindegy, hány éves vagy, milyen edzettségi szintről indulsz, milyen célt választasz, mennyire vagy sérülékeny, mennyire tűröd a monotonitást, milyen korábbi sportolói tapasztalataid vannak.

A saját igényeid szerint fuss

Ennyi változó mellett nem is lehetnek követhető szabályok – gondolnád, de ez nem igaz.

Általában érdemes egy ritmust adni az edzéseknek, például a hét elején egy könnyebbet vállalni, a hét közepén egy nehezebbet, majd hétvégén dupla edzést tartani. Köztük pedig pihenőnapot kell tartani, ha pedig mindenáron mozognál, mert jól bírod, akkor válassz kiegészítő sportágat, mert az erőnlétedet azzal is szinten tarthatod, viszont változatosabb, és más izomcsoportokat terhel.

És van két atombiztos pont, ami mindenféle edzésterv közös nevezője:

  • a verseny előtti utolsó héten már csak könnyű edzéseket tarts

  • hosszabb táv esetén ne fusd le a teljes távot a verseny előtt.

Félmaratonnál a verseny előtt két héttel már nem éri meg 15 km fölé menni, sem a szokottnál erősebb tempóval kísérletezni. Ilyenkor inkább több rövid futás a célszerű, amivel nem fárasztod le magad annyira, a sebesség variálása változatossá teszi a programot, és csökken a sérülésveszély is.

Irány a verseny!

Az utolsó 3-4 napban pedig jobb pihenni, hogy frissen, egészségesen állhass rajthoz. A teljes távot pedig már csak pszichológiai okokból sem jó lefutni edzésidőszakban: egyszerűen oda lenne a verseny öröme, túl azon, hogy felesleges sérülésveszélynek tennéd ki magad.

Szex, hús, tél

Ha alaposabban is kíváncsi vagy egy-egy részletre a futással kapcsolatban, akkor itt az ajánlott olvasmány, de szex és futás hasonlóságairól, a húsmentes táplálkozással sportolásról, és a téli futásról is találsz hasznos dolgozatokat. Sőt:

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában