A futás szerelmeseinek ugyan nehezebb űzni kedvenc sportjukat télen, de korántsem lehetetlen, csak néhány egyszerű szabályt kell betartani hozzá. Megkérdeztük a Futóblogot is.

A futást elkezdeni ősz végén, tél elején sem reménytelen vállalkozás, sőt, aki alakformálás céljából szeretne rendszeres mozgást bevezetni, az jobbkor nem is kezdhetne. A hideg időben megejtett kocogással ugyanis több kalóriát égetünk el, mint melegben, az intenzív futás viszont hidegben nem ajánlott. Az öltözék persze alapvető: eltalálni nem könnyű, de néhány tippel segítünk, hogy megtaláld a megfelelőt!

A réteges öltözködés nagyon fontos és hasznos is, a rétegek számát viszont a hőmérséklet függvényében ki kell tapasztalni. Akkor jó, ha a mozgás megkezdése elején még picit fázzunk, öt–tíz perc után viszont fel tudjon hevülni a testünk, de ne izzadjunk túlságosan. A pamutból készült pólókat kerüljük, mert ezek magukba szívják a nedvességet és pillanatok alatt annyira kihűtik a testünket, hogy másnapra nem a főnök, hanem a nátha lesz a legnagyobb ellenség.

Alsó rétegnek olyan ruhadarabokat vegyünk fel, amelyek elvezetik az izzadságot, a legjobb anyag ez esetben a polipropilén vagy a gyapjú, de az utóbbiból készült technikai ruhák drágábbak. Azt mondják, segít, ha a ruhák kiválasztásánál arra gondolunk, hogy tizenöt fokkal melegebb időben hogyan öltöznénk fel. Általában két–három réteg elég télen is: egy testhezálló, folyadékelvezető réteg, egy jól szellőző dzseki, és ha hidegebb van, akkor vehetünk e két réteg közé valamilyen poláranyagú mellényt vagy pulóvert.

Nike Wool Men's Running Crew $ 80

A tapadós futónadrágnak is több fajtája van, télre olyat keressünk, ami vastagabb, mert az jobban tartja a hőt. Az sem árt, ha többféle anyagból van: a térdnél legyen vékonyabb, hogy könnyebben mozogjunk benne, az ágyékunknál meg inkább vastagabb. A legtöbb futócipő ugyan jól szellőzik, de télen nem ez a legfontosabb szempont, hanem hogy ne hűljön ki a lábfej. A talpa inkább legyen vastagabb és bordázottabb, hogy a csúszós részeken is épségben átjussunk vele.

A futódzsekinél fontos, hogy jól szellőzzön és ellenálljon a szélnek – ha e két szempontnak megfelel, akkor már nyert ügyünk van. A sapka viselete szintén ajánlott, melegen tartja fejünket, azt a részt, ahol testünk hőjének több mint harmadát elveszítjük. A kesztyű is ajánlott, mivel a hideg időben a testünk inkább a központban tartaná a hőt, a kezünkben a vérkeringés nem működik rendesen, egy rendes kesztyű viszont képes melegen tartani végtagjainkat, ráadásul a hideg kéz irgalmatlanul tud fájni. Nulla fok környékén egy biciklis kesztyűt ajánlunk, mert az eleve egy passzív testrészt hivatott melegen tartani.

Fotó: Szaszafotó Facebook

A szakértő válaszol

A Futóblog szerkesztője, Szász Norbert több ezer lefutott kilométeren van túl, óriási tapasztalattal rendelkezik, az ő tippjei következnek.

– Mik a téli futás legnagyobb veszélyei, és mit kell tenni, hogy a problémákat elkerüljük?
– Télen igazán csak akkor van veszély, ha az úttest vagy ösvény, ahol futunk, lefagyott, mert akkor nagyobb a csúszásveszély. Megbetegedéstől, ízületi fájdalomtól rendszerint nem kell tartani. Egy fontos szabály van: futás után gyorsan öltözzünk át, vagy menjünk meleg helyre! Ha nagyon hideg van, mínusz öt, mínusz tíz fok körül, akkor már nem igazán javasolt gyorsan futni, mert nem használ az izmoknak és a tüdőnek sem.

– Mire kell figyelni az öltözék megválasztásánál? Te hogyan öltözöl télen? Mely testrészek igényelnek fokozott védelmet?
– Én alapvetően rétegesen öltözködöm, jellemzően két–három réteg ruha van rajtam. Mínusz öt fok alatt esetleg két nadrág (harisnya). Kesztyű, sapka, csősál hordása javasolt.

– Milyen típusú futást ajánlasz a 25–35-ös korosztálynak annak érdekében, hogy télen is megőrizzék a kondíciójukat?
– A futás korosztálytól független sport. Célszerű megkeresni a Nike Futóklub edzőit, ők szakszerű, személyre szabott tanácsokkal tudják ellátni a futni vágyókat.

– A cipőm nagyon könnyű, jól szellőzik, de túlságosan átfúj rajta a szél. Kell-e vennem egyet külön télre, vagy használhatom ezt a hidegebb időben is? Milyen zoknit ajánlasz?
– Télen tanácsosabb nem túl könnyen szellőző cipőt hordani, ugyanis könnyen átázik a hóban, ezért zártabb, melegebb beszerzése javasolt. Több márka forgalmaz speciális goretexes cipőt is, akinek nagyon fázik a lába, érdemes ilyen cipőt vennie. Másik fontos elem a zoknikérdés. A zokni legyen kényelmes, és a ha lehet, speciális futócipőbe való. Én Nike és Brigedale zoknikat hordok.

– Van-e esetleg konkrét tipped téli futáshoz?
– Nekem a kedvenceim a Hármashatár-hegyen található turistaútvonalak. Mindenki megtalálhatja ott a tervezett távját az öt kilométerestől akár a harminc–negyven kilométeres távokig. Közel van a városhoz, de mégis távol a világ zajától.

Szinte minden nagyobb sportáruházban (Intersport, Decathlon, Hervis, Nike és Adidas márkaboltok) megtalálhatóak az említett szempontoknak megfelelő ruhadarabok. A két sportmárkán túl ajánljuk még az Asics vagy a New Balance futóknak szánt ruházatát.

Útravalóul

  • Fél óránál hosszabb futás esetén mindenképpen pótold az elvesztett folyadékot!
  • Ha sötétben futsz, viselj fényvisszaverő csíkokat!
  • Megizzadva ne maradj sokáig a hideg levegőn, vegyél egy gyors forró zuhanyt!
  • Melegíts be a meleg lakásban, a ruhákat melegítsd fel egy fűtőtesten!
  • Ha nagyon rossz az idő, halaszd el a futást!

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Szenvedélyes holland utat választott a Fradi – Ricardo Moniz, a telitalálat

A Futóblogon további hasznos tippeket és élményeket találsz!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon