Székesegyházméretű gasztrócsakrapont a Bazilika téri advent
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ez egy olyan karácsonyi vásár, ahol nem karácsonyfa alá való dolgokat vehetsz, hanem sokkal inkább olyasmiket, amiket azonnal, ott helyben magadba tömhetsz. Kicsit hedonista, de adjuk.

A street food-forradalom a Bazilika téren található adventi vásáron is érezteti hatását, ez a hely ugyanis sokkal trendérzékenyebb, mint a Vörösmarty téri, szóval aki nyitott a kulináris újdonságokra, az itt szippantsa fel karácsonyi hangulat adagját.

Mik ezek?

Kolbice, ami az első hazai, magyaros ízekre hangszerelt street foodnak számít. Tulajdonképpen nem rossz, de 1400 forint ár-érték arányban kicsit soknak mondható. Szezámmagos tölcsérben kaptuk, ami nem is ázott szét, nem volt száraz. A kolbászok fűszeresek, pikánsak és szaftosak voltak, szóval összességében jó élmény.

Az esemény szuperkedves sajtósa szerint nagyon népszerűek, de nekem még nem egyértelmű, hogy ez lesz az a hazai street food-item, ami földindulást indít el.

Desszertnek benyomtunk egy cronutot, ami a Centrál Kávéházból érkezett. Már írtunk a donut és a croissant keresztezéséből született amerikai csemegéről, amibe idén tavasszal beleremegett a tengerentúli hipsztertársadalom meg az Instagram. Némi mikrós melegítés után kaptuk meg, és mivel nincs összehasonlítási alapom (sajnos) a New York-i Ansel Bakery eredetijével, annyit tudok mondani, hogy kedves volt, de nem állnék érte sorba. De mivel nem kellett sorba állni érte, ezért nem volt bajom vele, szóval a cronut egyelőre jól áll nálam, legközelebb megint ráteszem a mancsom egyre, ha a közelembe kerül. Aki gerjed az amerikanizmusokra, az ugyanitt Oreo remakeket is kóstolhat.

Az alkoholkínálat is elég erős, forralt bor alap mindenhol, de kiemelkedik a Finlandia gyümölcságyra pakolt vodkás bóléja, a DiVino boros lakókocsija, nehéztüzérségnek pedig van forró Aperol szintén a Centráltól, és pálinkát is vehetünk magunkhoz, ha valami erősebbre vágyunk.

Ha kevésbé éhes, akkor a Stelázsinál talál bivaly-, szürke marha-, vagy mangalicaszalámit, házi sajtokat és krémeket, otthonra pedig a termelői lekvár vagy méz kínálatból szemezgethet.

Az igazi ínyencek a Vörös Homárnál hangolódhatnak az ünnepekre egy pohár pezsgővel a kezükben, amit a bretagne-i osztrigához kínálnak menüben. De itt keresgéljenek azok is, akik a sült hurka-kolbász, cipóban tálalt mangalica pörkölt vagy a sláger csülökhöz képest inkább a halászlét, lazacburgert, esetleg a külföldiek kedvencét, a fish & chipset választanák. A vásári zsebpénzből pedig érdemes az utolsó hétre is félre tenni, ha homárral szeretné kezdeni az ünnepi lakomákat.

Idén a kávérajongók is örülhetnek, a Douwe Egberts Omnia kóstolóin szakértő kalauzolja el a vendégeket a területszelektált kávék világába. Külön érdekesség, hogy ugyanott borokat is lehet kóstolni a négy hazai, testvérbirtokként választott borászat képviselőivel (szintén az előre meghirdetett időpontokban). Ugye mondtuk, hogy szinte minden idei trend képviselteti magát, egyedül a phó leves hiányzott talán.

(Fotó: Marton Szilvia)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.