Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha eddig is ez volt a kedvenc szeszes italod, akkor most örülni fogsz. Ha eddig valami mást preferáltál, talán ezután többször választod majd a whiskyt.

Egy friss kutatásból ugyanis kiderült, hogy a különböző italokban egy csomó baktérium rejtőzködhet. Olasz tudósok vizsgáltak be 60 különböző helyről (bárokból, éttermekből) származó jégkockát, és sajnálatos módon 31 féle baktériumtörzset mutattak ki rajtuk, amelyek közül néhány valóban képes fertőzést okozni az emberi szervezetben. Ráadásul nemcsak a szórakozóhelyeken előállított jégkockák lehetnek tele baktériummal, hanem azok is, amelyeket te magad csinálsz otthon.

A kutatók persze kíváncsiak voltak arra, hogy a különböző italokban - amelyeket általában jéggel kevernek - vajon milyen arányban vannak jelen ezek a kórokozók? Annak érdekében, hogy ezt kiderítsék, a négy leggyakrabban kimutatható baktériumtörzzsel megfertőzték a jégkockáikat, majd belerakták őket a különböző italokba. A kísérlethez vodkát, whiskyt, martinit, őszibarackos teát, tonikot és kólát használtak.

Valószínűleg most már sejted, hogy mi lett az eredmény, és miért állítottuk a címben, hogy újabb érvünk van a whisky mellett. A vodkában és a teában mind a négyféle baktériumtörzs életben tudott maradni, a martiniban és a kólában kettő, míg a tonikban csupán egy.

És hogy ez mégis minek köszönhető? Alighanem a whisky pH-értékeinek, amiben a bacik nem tudtak megmaradni, nem úgy mint például a vodka semlegesebb közegében.

Azt azért még nem árt hozzátenni, hogy habár ez a kutatás bakteriális tartalmat vizsgált, arra nem tértek ki, hogy milyen eséllyel lehetsz beteg tőlük. Valószínűleg ennek elég csekély a kockázata, de amíg további kutatásokat nem készítenek, addig azért jó tudni, hogy a whiskyvel ilyen szempontból biztonságban vagyunk.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.