25 dekás szörnnyel, miniburgerekkel és egy halas fejlesztéssel rukkoltak elő nyári szünet után. Mindet kipróbáltuk, és elmondjuk, milyen volt.

Azt mostanra már minden fővárosi hamburgerőrült tudja, hogy a Kandalló korábban valóban egy kandallóbolt volt, valamint, hogy ha remek söröket szeretnének vacsorához fogyasztani, akkor ez szintén remek választás. Mi még az esti roham előtt érkeztünk, és rögtön be is vetettük magunkat a konyhába egy jó korsó almával a kezünkben. A konyhába, mely bár kicsi, de mindennek jutott benne hely, így találhattunk pár rőf kolbászt is fellógatva az egyik hátsó szegletben. Legutóbbi látogatásomkor burgerezni jöttem, de helyette egy komplett paraszttálat toltam be, szalonnával, sonkával, és mindenféle idényzöldséggel. Zseniális volt.

A Kandalló legújabb signature burgere, a negyedkilós (2490 Ft körettel) bizony több szempontból is újdonság. Egyrészt a zsömle a korábban már jól ismert ciabattini helyett egy édesebb jellegű hamburgerzsömle, szintén a Marmorstein pékségből. Természetesen a korábbi sem tűnt el a kínálatból, azzal is lehet kérni a burgert, de jó látni, hogy megvan az igény a fejlesztésre is. A másik újdonság a Burg és Burger, amely két miniburgert takar, köret nélkül (1790 Ft).

A húsban szintén nincs változás, Gál "Mészársteak" József szállítja a marha nyak-szegy-bcskkh (bordacsont közül kiszedett hús) és faggyú 80/20-as arányú, alkalomtól függően egyszer vagy kétszer darált húsát. Itt most azonban nem álltunk meg, és Burger helyett Burgerinát készítettünk, amely Laci másik büszkesége. Ez nem más, mint lazacpatkó és a hal hasa alja, kézzel apróra vágva, pogácsába formázva (2290 Ft).

A félbevágott zsömléket megkentük barna vajjal, de mielőtt a sütőlapra tettük volna őket, megkínáltuk magunkat egy Irsai Olivér pálinkával, és aztán jöhetett egy Pokerface – mármint a sör. Miután megvolt a célzóvíz, a süléssel párhuzamosan elkezdődött a tálalás is, először egy coleslaw érkezett, amely zellerből, káposztából és házi majonézből állt. Az uborka mellett a tányérra került még némi rügysaláta is, melyet meglocsoltunk egy kevés jófajta vinaigrette-tel, valamint prémium balzsamecettel.

Ennyit a zöldségekről, térjünk vissza a húsokhoz, melyek a közel kétszáz fokos rostlapon sültek, hogy elnyerjék medium állapotukat. Erre bizony sajt is dukált, ottjártunkkor éppen háromfélével folyt a kísérletezés: ír (közepes állagú), angol (vágni nem, csak törni lehet), és német (kiváló állagú) cheddart kóstolhattunk meg. A szendvicsbe került még a szokásos zöldségeken (savanyú uborka, lilahagyma, saláta) és a titkos szószokon kívül egy paradicsomsalsa jellegű matéria is. Erre jött a hús, és így állt össze a varázslat, mely félbevágott steakburgonyával és egy darab grillezett kukoricával nyerte el végleges formáját.

A hatalmas, utcafrontra néző ablak előtti teraszra kiülve fogyasztottuk el a szendvicseket, miközben Laciról megtudtuk, hogy a Kelet-Pesti Vendéglátó Főiskolán sajátította el az alapokat, de dolgozott huzamosabb ideig a Hiltonban, majd a Lázár Lovasparkban, ahol egy nap akár több ezer embert is meg tudtak etetni egy-egy rendezvényen.

Ez utóbbi volt az a hely is, ahol egy napon Laci eldöntötte, váltania kell. Mindez tavaly ősszel történt, akkor találkozott a Kandallót akkor még csak ötletként dédelgető tulajdonosi trióval is. Egyik próbafőzés követte a másikat, végül sikerült meggyőznie a vezetőket, és kezdetét vette a közös sikerszéria.

Persze kezdetben még a burger sem így nézett ki, mesteri ál-műhanyagsággal vetették eleinte a salátát a zsömlére, de ez a szokásuk első nagyobb volumenű burgerrendelésnél megborult. Ugyanilyen kardinális kérdés volt a hagyma és a paradicsom használata, de miután rájöttek, hogy úgy tízből egy ember van csak ezek ellen, a kirekesztett zöldségek is részei az alapfelszerelésnek – természetesen ha rendeléskor szólunk, bármit lehet módosítani, maximum csuklani fogunk.

Időközben elértünk a burgereink végére, zárásképp leöblítettük egy jó korsó konyakos-meggyes sörrel, és mielőtt bárki azt hinné, hogy itt véget ért a történet, téved, mert bejött egy szép nagy rendelés, így visszatértem a konyhába sült kolbászt enni tormával és fantasztikus grillezett juhsajttal. Rendben, ez már tényleg nem ide tartozik, de ha szeretnél hasonlóképpen dőzsölni, akkor irány a Kandalló, és kérd Laci bácsi napi ajánlatát – de aztán mind elfogyjon!

Szereted a burgert?

Ha még több burgerrel megpakolt tartalomra éhezel, feltétlenül látogasd meg a Burger Blogot, tetszeni fog!

(Fotó: Tóth István)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés