Tisztességes, Lonely Planeten nevelkedett utazó legalább három dolgot biztosan megtesz, ha idegen országba megy: pedáns tanulóként kimaxolja az összes útba eső múzeumot, megtanul néhány szót az adott ország nyelvén, és természetesen teljes erővel veti bele magát az adott ország gasztronómiai kultúrájába. A háromból kétség kívül az utóbbi a leghálásabb feladat, pláne, ha egy olyan sokszínű gasztronómiai kultúrával van dolgunk, mint a marokkói, így természetesen én sem hagytam ki a lehetőséget, hogy magamba tömjek mindent, ami egy kicsit is egzotikusabbnak tűnt a sült krumplinál.

Tajine

Hogy milyen egy jó tajine, azt nehéz megmondani, hiszen a végtelen számú különböző tajine között kapcsolatot lényegében csak a jellegzetes edény jelent. Kerülhet bele bármi báránytól kezdve csirkén és halakon keresztül egészen a marháig, bármilyen zöldség, szárított gyümölcsök és persze az elmaradhatatlan fűszerek, például gyömbér, sáfrány, fahéj vagy kömény. A kicsit édeskés, kevés lével készülő ételben az edény különleges, csúcsos kialakításának köszönhetően az ízek tökéletesen összeérnek, így a számos hozzávalónak köszönhetően szinte kizárt, hogy kétszer pont ugyanolyan tajine-t kóstolj.

Mentatea

A marokkói konyha másik alapvetése a zöld teából mentalevelek hozzáadásával készített menta tea. Fezben összefutottam egy Abdullah nevű ürgével, aki azzal viccelődött, hogy ez a marokkói whisky, de közelében nem járt az igazságnak, mert a mentatea a marokkói whisky, vodka, konyak, Coca-Cola és víz egyben. Teából pedig mintha nem is ismernének mást, mint a mentát, ami egyáltalán nem baj, hiszen a mentatea az egyik legjobb dolog, amivel az észak-afrikai országban találkozni fogsz. Ha van kedved, fizethetsz is érte, de ha nem, akkor előbb-utóbb valamelyik vendéglátód úgyis megkínál vele.

Msemen

A medinákban elképesztő mennyiségben fog veled szembe jönni egy elsőre lángosra hasonlító, nagyon olcsó tésztaféle, amelyről kóstolás után azonnal kiderül, hogy ez bizony ropogósra sütött, négyzet alakú palacsinta. A mi palacsintánknál valamivel kevésbé édes msnemen a marokkói reggeli kihagyhatatlan eleme, az utcán viszont a képen láthatónál jóval nagyobbakat is árulnak három dirhamért (kb. 90 forint), amivel, ha nem vagy túl éhes, már jól is lehet lakni.

Pastilla

Ha a pastillának úgy állsz neki, ahogy én tettem, vagyis hogy ez valamilyen sütményszerű édesség, akkor az első élményed borzalmas lesz, hiszen ez a tésztába sütött pépes valami gyakorlatilag nem más, mint húsos pite. A pastilla hagyományosan fiatal galambból készül, de gyakori a csirkéből vagy aprólékból készült verzió is, amely különleges fűszerezése miatt egyszerre kicsit sós és kicsit édes. Ha különlegeset akarsz, akkor a pastillával a legjobb helyen tapogatózol, ha jót is, akkor inkább maradj a tajine-nál.

Hamburger

Kicsit hideg, kicsit kevés benne a szósz, és a zsömle inkább durumbúzából készült kenyér, ami miatt viszont ez a kicsit sem marokkói étel mégis említést érdemel, az a legputtóbb büfében is frissen sütött, jó minőségű húspogácsa, amellyel nagyjából fényévekkel járnak a magyar mikrózós kultúra előtt.

Kuszkusz

A tajine-hoz hasonlóan végtelen verzió létezik belőle, de itt legalább egy kapaszkodó van, ami nem más, mint a leginkább grízre emlékeztető, durumbúzadarából készült kuszkusz. Az alapra általában hús vagy valamilyen zöldség kerül, amelyet párolással hoznak fogyasztásra alkalmas állapotba, ennek eredményeként a fűszeres marokkói konyhához képest kevésbé harsány ételt kapunk.

Narancslé

Ha azt gondolod, hogy a narancslé nem marokkói specialitás, akkor még nem jártál Marokkóban. A mentatea mellett ez a második intézményesített ital, amely annyira elterjedt, hogy gyakorlatilag még a Szaharában is jár a reggeli mellé, szigorúan valódi gyümölcsből, frissen facsarva.

Harira

Nagyjából a marokkói bableves, azzal a különbséggel, hogy ez csicseriborsóból készül. A jó harira olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál, ha viszont túl sok benne a paradicsom, akkor kaphat egy enyhe paradicsomleves-beütést is. Ezen túl viszont a kevés alapanyag miatt szinte elrontani sem lehet, cserébe akár főételként is megállja a helyét, így csak azt tudjuk javasolni, hogy kapj elő a netről egy harirareceptet, és próbáld ki otthon. Biztos, hogy te is imádni fogod.

McArabia

Ha egyszer úgy alakul, hogy felébredsz valahol, és nem tudod, hol vagy  mármint az országot sem , akkor csak sétálj be a legközelebbi McDonald's-ba, és minden azonnal világos lesz. Emiatt a pitába tekert hús miatt mondjuk pont nem érdemes Marokkóba költöznöd, de a röfiburgerhez szokott utazónak azért egyszer mindenképpen érdemes belekóstolnia.

(A cikk egy Fujitsu Lifebook U574-en készült, amelyet a MySofttól kaptunk.)

(A képeket egy Sony a6000 géppel készítettük.)

Kövesd a Player Worldwide-ot a Facebookon vagy a Playeren, és a legfrissebb cikkek házhoz jönnek.

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon