Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Vannak italok, amiket nem meginni kell, hanem felfedezni. Rájöttünk, hogy a Metaxa ilyen, úgyhogy amikor adódott a lehetőség, megragadtuk az alkalmat, hogy közelről is megismerkedjünk a görögök ikonikus italával.

A férfiak rendszerint kíváncsi népek, szeretik tudni, mi mitől működik, mi hogyan készül, és ez alól mi sem vagyunk kivételek. Ez a selymes, aranybarna színű ital trükkös versenyző, mert szerintük az italuk se nem konyak, se nem brandy, hanem valami más: Metaxa. A családi vállalkozásként induló márkát Spűrosz Metaxa alapította 1888-ban Pireuszban.

Egy olyan görög italról álmodott, ami sima és elegáns

A történet ismerős a Törley és Zwack család sztorijához: a vállalat vezetését újabb és újabb generációk örökölték, a kis családi manufaktúra ügyes vezetőknek köszönhetően több száz főt foglalkoztató minibirodalommá nőtte ki magát. A cég 128 éves története során sok minden változott (ma például francia kézben van, mióta a Rémy Martin felvásárolta), de egyvalami ugyanaz maradt. Az ital lelkét képező szőlőt 2016-ban is Szamosz szigetéről szerzik be, éppen úgy, mint 1888-ban.

A görög Tokaji

Szamosz szigete a geopolitika furcsaságainak köszönhetően Görögországtól relatíve távol, ellenben Törökországtól karnyújtásnyira fekszik, ami elsősorban abban mutatkozik meg, hogy az autórádiónkon befogható rádiók nyolcvan százaléka lakossági technót vagy népi mulatóst sugárzó török kereskedelmi rádióadó volt. (– Így kezdődik – mondta viccelődve a sofőrünk Stathis. – Először a rádióhullámainkat foglalják el.) Hogy még aktuálisabb legyen a helyzet, a menekültválság is erősen odacsapott ennek az egyébként festői szigetnek, de hagyjuk a politikát, mert sokkal fontosabb dolgokról lesz most szó.

Nevesül a szamoszi borról

A Metaxának köszönhetően megnéztük, hol készül a neves szamoszi bor, amiről már a Playeren sokat emlegetett Szerb Antal is írt az Utas és holdvilágban. A szamoszi bor egy olyan szigeten születik meg, ahol szőlőt termeszteni családi kötelesség, már-már becsületbeli ügy, és a helyi legendák szerint szőlőjét akkor sem adja el az ember, ha már száraz kenyérre sem nagyon futja.

Pazar szamoszi panoráma szőlőtőkékkel

A szigeten nagyjából negyvenezren laknak (nyáron a turisták miatt ez a szám megduplázódik), és mindannyian iszonyú büszkék, méghozzá többszörösen: a görögségükre, szamosziságukra, no és a szőlőre.

A „szeszes ital”

A Metaxa egy borpárlat és bor elegyítésével, majd fűszerezésével készült szeszes italáról híres görög italmárka. Az italt Szpűrosz Metaxász (görögül: Σπύρος Μεταξάς) találta fel 1888-ban. A borpárlat a Szamosz és Lémnosz szigetéről származó, szárított Savatiano, Sultana és Black Corinth szőlőből készül, a hozzáadott bor érlelt édes muskotály, a fűszerezéshez pedig egyéb növények mellett rózsaszirmot használnak. A Metaxa az előállítási módja szerint sem a borpárlatok, sem a brandyk, sem más hagyományos európai szeszes italok közé nem sorolható, ezért hivatalos megnevezése egyszerűen szeszes ital.

A Metaxát 1937-ig konyaknak hívták, ahogyan az a pireuszi gyáruk falán is olvasható

A szamoszi bor muskotályból készül, a kevés csapadék és az iszonyat nagy mennyiségű napsütéses órák száma miatt a gyümölcs cukortartalma igen magas, ráadásul alkalmanként meg is aszalják a szőlőjüket, méghozzá úgy, hogy szüret után pár napig kint hagyják a fürtöket a napon. Ennek a végeredménye egy elixír koncentrációjával megegyező desszertbor, amely édes és sűrű, mint a méz. Amikor a helyi termelőszövetkezet és borpincészet marketingesét megkérdeztem, hogy kik a legnagyobb riválisaik, a francia sauternes-eket és a tokajit nevezte meg, ezzel kábé el is helyeztük a szamoszi bort, és leghíresebb versenyzőjüket a Samos Vin Doux-t. Ez a bor az évtizedek során egy halom díjat is nyert, a múzeumokban kiállított oklevelek között találtam is egy érdekes darabot.

Szüret a hegyoldalban

Szamoszon 1600 hektáron termesztenek szőlőt, javarészt hegyoldalakban, amelyek néha olyan meredekek, ahová akár hegyvidéki hikingtúrát is lehetne szervezni. Akinek van szőlője, és panaszkodik, hogy mennyi munkája van vele, annak ajánljuk figyelmébe az Ambelosz hegyoldalát, amelynek magasabb régióiban olyan meredek szőlők vannak, hogy hegyikecske legyen a talpán, aki kellemesen érzi magát. Ami még durvább, hogy a tőkéket nem futtatják fel karóra vagy kordonra, a mikroklíma sajátosságai miatt rendszerint derékig érnek. Na most tessék elképzelni itt egy kacsolást, metszést, gazolást.

Ez még itt egy barátságos mértékű emelkedés...

Itt viszont már látszódik, néha milyen nehezített körülmények várnak a gazdákra

A helyi téesz, amely 1934 óta védi a szamoszi gazdák érdekeit

A helyi gazdák 1934 óta a helyi téesznek, az EOSS-nak adják le a szőlőjüket, ők készítenek bort a muskotályból és ők is értékesítik. A Metaxa megalapítása óta szamoszi bort használ, hogy miért, azt senki sem tudja pontosan. Aki belenyal egy Vin Doux-ba, és úgy találja, hogy nagyon közel van a Metaxa-élményhez, az nem is téved, az ikonikus görög szesznek ugyanis ez az egyik alappillére, ez felelős a „simaságáért”, kellemes kortyérzetéért. A szamoszi borból pár száz kilométerre nyugatra, Athénban lesz Metaxa, de ahogy mondani szokás ez már egy másik történet.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.