Bíró Lajos folytatja gyermekkora ízeinek újrateremtését – ezúttal a Palatinuson.

A séf utcája és a Buja disznók után ezúttal a strandbüfé koncepcióját turbózzák fel mesteri szintre, még pedig a budapesti Palatinuson található Laza Pala formájában.

A médiában máris nagyot ment a 990 forintos párizsis szendvics, ami egy régi-régi, kissé szocreál hangulatú nemzeti eledelünk kettő pont nullásított, high end verziója. A szerkesztőségünket is megosztotta, hogy érdemes-e ezer forintot kifizetni valamiért, ami mégiscsak egy szelet kenyér és párizsi – még akkor is, ha az a párizsi 17-18 deka és 99%-os a hústartalma. Mivel egy újabb ízletes Bíró-féle kulináris gegről, fricskáról beszélünk, szerintem nem is lehet kérdés, hogy érdemes.

Mit lehet tudni még erről a szendóról?

Ez egy 17-18 dekás, vastagra hagyott párizsi "szelet" kovászos kenyéren, amit házi, lágy majonézzel kennek meg. Erre helyezik a steak méretű párizsit, szeletelt főtt tojást és zöldséget, csemegeuborkát. A lényeg azonban, hogy a párizsi duroc sertésből készül, 99% hús- és szalonna tartalommal, s ugyanabból a dunabogdányi kisüzemből érkezik, ahonnan a már népszerűvé vált méretes, csodás piaci lecsókolbász, amit nem kell nélkülözni a Palatinuson sem (1700 Ft).

Akárcsak az ikonikus rántott húst, ami itt Laza Bécsi néven fut. Negyvendekás husi majonézes, újhagymás házi kenyérrel, kovászos uborkával kerül a vendégek elé a strandon is (2100 Ft). A könnyed vonalat a sült csirke képviseli, ami nyilván egy fél tanyasi csirkét jelent combbal, mellel, szárnnyal, joghurtban pácolva, kovácslemezen ropogósra sütve, krumplisalátával (1800 Ft).

Ez a krumplisaláta az a krumplisaláta, ami a piacon hatalmas karriert fut be a rántott hús mellett, s a Palán is rendelhető önálló fogásként (500 Ft), akárcsak a sült krumpli (600 Ft). Ez Bíróéknál nem készülhet akármiben, olyan professzionális sütőt üzemeltek be a konyhán, amilyet a nagy gyorsétteremláncok is használnak. A minőségi különbség pedig annyira érezhető a fritőzös társakhoz képest, hogy máris az egyik legkedveltebb étel lett a strandon.

A húsmentes fogásra vágyók hideg tésztasalátát kérhetnek paradicsomos és olívabogyós verzióban (1200 Ft), s egyik sem nem egy túlbonyolított tányér, de amilyen egyszerűek, annyira finomak!

Aki lángost, hot-dogot, hamburgert keresgél, a Laza Palán nem fog találni, erre épp elég vendéglátóhely szakosodik, viszont egy igazi strand-klasszikus szerepel az étlapon. Ez pedig a gofri többféle verzióban - mascarpone, piros gyümölcsök, banán, nutella kérhető a friss, édes tésztára, ami máris a gyerekek kedvence lett.

Mivel a Laza Pala a sziget felé is nyitott, nem muszáj megvenni a strandbelépőt, ha csak ennénk egy jót. A hely egyelőre minden nap este nyolc óráig tart nyitva, de tervezik a későbbi zárást, amennyiben erre lehetőséget kapnak. És nemcsak enni, hanem a többi Laza-helyhez hasonlóan sörözni, borozni, fröccsözni is jó itt, a hatalmas adag, alkoholmentes, friss gyümölcsös hűsítők kortyolgatásáról nem is beszélve. Akár egy napozószékekben üldögélve, nem mindennapi panoráma mellett a Margitsziget közepén.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

Heti ötször edz ez a lány, egy-két alkalommal csatlakoznánk hozzá

További cikkeink a témában