Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A sör az a férfinak, ami a kisgyereknek a nyalóka, tengerésznek a sós víz, nőnek a cipőbolt. Belekóstoltunk a hazai kézműves sörforradalomba, és mutatunk párat a kedvenceink közül. Már mondtuk, de megismételjük: a sör az új bor.

Keserű méz

Történhet bármi, a hazai sörforradalom első fejezetének leghíresebb darabja a Keserű méz. Ez tény, belekerül a kódexekbe, cirkalmas betűkel fogják szedni a mozgalom krónikásai. Nincs ezzel semmi gond, a Fóti sörfőzde remekművét kóstolva ezzel bősz bólogatások közepette csak egyetérthetünk. A szűretlen búzasör gazdag, telt élmény, amelyben a keserűség és édesség olyan tökéletes arányban keveredik, hogy azt újra és újra át szeretnénk élni. Ha a hazai sörökből focicsapatot kellene összeállítanunk, a Keserű méz lenne a csodacsatár. Csapolva elég sok helyen előfordul, palackozva félliteres, csatos záras kiszerelésben lehet lecsapni rá.

Meggyes sör

Félelmetes, milyen könnyen el lehet cseszni egy gyümölcsös sört: klasszikus hiba, hogy az ember úgy érzi, közepes minőségű, szörppel felöntött sört iszik. Klasszikus ismérv, hogy annyira egységes élményt jelent a sör az ember szájában, mintha egyszerre hallgatnánk Justin Biebert és dubstepet: külön sem akkora flash, hát még egyben. Csakhogy a Békésszentandrási serfőzde meggyes lágersöre a brutális málnaszörpszín ellenére egységes képet nyújt, így, aki nem próbálta a gyümölcsös, édesebb cuccokat, az kezdheti ezzel. Ha ez sem jön be, semmi nem fog. Talán még pár belga segíthet, de ennyi. Fotósunk, Totyi esküszik rá.

Köleses sör

A magvak fogyasztásával főleg az egészséges életmódot folytatók ultraradikális szárnya él, igaz, a Köleses sör az a felhasználási módja a magoknak, amelyet húsevő férfitársaink is boldogan bevállalnak, akár napi rendszerességgel. A világ minden kincséért sem próbálnánk meg boros szókinccsel leírni a köleses ízt (animális, földes, mmm, köleses), de legyen elég annyi, hogy ez a jászdózsai öreg motoros rendben van. A dizájn olyan, mintha egy kőműves tervezte volna, kicsit korai nyolcvanas évek, de egy próbát biztosan megér, ha pedig bejön, akkor többet is.

Jön a  folytatás a tovább gomb megnyomása után!

Stari Premium Pils

0,33-as kiszerelés, 5,4 százalékos, klasszikus pilsner, kétféle komlóból főzve. Aki semmiféle erős gyümölcs, karamella meg hasonló ízeket nem kíván a pohara közelébe, az rányomulhat erre az öregiskolás, kesernyés, komlós, malátás italra. Made in Tapolca. Azt mondjuk nem értjük, hogy miért kellett az indiai Kingfisher címkéjéből kiemelni a madarat, de mindegy.

Gyömbér sör

Ez megint olyasmi, amit az ember egy teásbögrében tud elképzelni, de ki kell próbálni, gyáva népnek nincs hazája. „A pikáns sörkülönlegességet a forró sörlében feloldott narancs, méz és gyömbér aromái egészítik, amelyek harmonikus ízzé lágyítják a komló keserűségét” – írják a Rizmájer honlapján. Nyáron erősebben mennek ezek a sörök, plusz a műfaj kedvelőinek kötelező kipróbálni – nem csoda, hogy fotósunk elégedett volt.

Tuck barát

A győrzámolyi Bors serfőzde remekműve a hazai sörforradalom klerikális vonalát erősíti, persze csak nevében. A Robin Hood-legendából ismert barát egy 0,33-as palackban érkező belga ale, ránézésre sűrű főzet, kóstolás után már egy fokkal lazább, hígabb élményt nyújt. Mintha a fogamat húznák, de le kell írni, hogy tényleg érezni benne némi pörköltséget és enyhe karamellaízt. Ez ne ijesszen el senkit, Tuck barát finom, és csodás a színe.

Szilvás sör

Mindössze 3,7 százalékos a békésszentandrásiak szilvás söre, ami egy klasszik könnyű nyári férfias üdítő szeretne lenni, azok számára, akik szeretik az ínyencségeket. Ez a sörfőzde egyik legnépszerűbb áruja, félliteres kiszerelésben kapható, koronazárral fedve.

Jön a  folytatás a tovább gomb megnyomása után!

Stari ír vörös

Korszerű dizájnnal, 0,33-as kiszerelésben kapjuk kézbe a tapolcai Stari serfőzde alkotását, ezt a felső erjesztésű, kissé édes italt – állítólag csajos sörként aposztrofálják egyes honlapok, de akkor mi a citromos Gösser? Érdekes szín, jó illat, különleges ízélmény. Nem fogjuk minden nap ezt inni, de alkalmanként rendelünk majd belőle.

Kukoricás cortez

Nem viccel, tényleg kukoricás a Rizmájer söre, merthogy a kukorica tartalom 55 százalék feletti. Ugyanennek köszönhető az opálos, szimpatikus szín is. Mexikói ihletésű darab, műfajának megfelelően masszív, testes dolog, de egészen másképp, mint a lista egyéb fajsúlyos szereplői. Mexikói kaják mellé ajánlják, de mi úgy ittuk, hogy egy kondér csilisbab sem volt látótávolságban, és állítjuk, hogy így is működik.

Angry Beast

Ez a dolog egy külön fejezet. Őszintén szólva, nem szeretjük az „ezt ki kell próbálnod” jellegű mondatokat, de ebben az esetben muszáj ehhez a szófordulathoz nyúlnunk. Az Angry Beast nevéhez méltóan úgy dől a pohárba, mint egy dühös szörnyeteg: baljósan örvénylik a pohár aljában, miközben mérgesen épül fel a habja, és később sem nyújt nyugodt látványt, a maga 12 százalékos erősségével olyan, mint egy lélegzetét visszatartó, ugrásra kész ragadozó. Persze egy férfi az ilyen jellegű kihívásoknak boldogan áll elébe, és ez esetben nem is bánja meg, ugyanis az ember szájában a szinte ristretto sűrűségű Russian Imperial Stout típusú főzet kellemes, karamellás, édes-keserű élményt nyújt. Dizájn: ötös.

Hol szerezzed be őket?

Hazai kézműves söröket online is rendelhetünk, a választék szerencsére sokkal szélesebb, mint az itt felsorolt tíz sör. Érdemes áttanulmányozni a sörfőzdék honlapjait is. Több rendes helyen csapolva is megkapod őket, Budapesten gombamód szaporodnak az ilyen pontok, de jön fel a vidék is (a cikk szerzője vidéki, ő vidékizhet), és ne feledkezzünk meg a Főzdebuszról sem. Tessék tájékozódni a Player cikkeiből, kóstolni, véleményt formálni, mert mégiscsak ezek azok a sörök, amik a legközelebb állnak hozzánk. Addig meg: éljen a forradalom, hajrá minőségi magyar sörök!

 (Fotók: Tóth István)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.