Tudod, mi az a gér? Oké, rendben, na de milyen egy igazán jó gérvágófűrész? Hogyan választod ki, mit kell tudnia? Segítünk.

A gérvágófűrész rendkívül hasznos eszköz: igazán pontosan vághatsz vele, szögben és ferdeszögben is, ráadásul nemcsak fát, de fémet vagy műanyagot is, ehhez csak a megfelelő fűrészlapot kell kiválasztanod.

A legjobb fűrész megtalálása viszont nem egyszerű, mert sokféle létezik, sokféle extrával, mint a porelszívó vagy a lézeres vezető, ami mind segít a könnyebb és pontosabb munkavégzésben.

Tartsd szem előtt, hogy a kiszemelt gép milyen tartozékokkal rendelkezik, és az benne van-e az árban, vagy esetleg külső készülékkel kell megoldanod egy-egy feladatot.

A pontosság mellett a gérvágófűrész másik erőssége a dönthető kialakítása. Alapvetően kétféle géppel találkozunk: egyoldali, illetve kétoldali döntést lehetővé tevő fűrésszel. Érdemes olyat választani, amelyiknél a beállított dőlésszög ismétlődő vágásokat tesz lehetővé. Szerencsére az ismert gyártók kínálatában szereplő gérvágófűrészek rendszerint kényelmesen beállíthatók, így hatékonyan dolgozhatsz velük, miközben ezeknél a gépeknél nagy figyelmet fordítanak a biztonság kérdésére is: a fűrészlapvédőjük maximális használat közbeni biztonságot szavatol, miközben rálátást biztosít a munkafelületre. Jó-jó, de hogyan válassz saját gépet?

Kezdjük magával a gérrel, ami sokszor ismeretlen fogalomként jelenik meg a barkácsolók körében is. A gér a ferdeszögre utal, ami azt jelenti, hogy a gérvágófűrész kifejezetten ferdeszögű vágásra lett megalkotva.

A fejlettebb gépek kényelmes szögbeállítást tesznek lehetővé, és mindkét oldalra dönthetők, ha tehát rendszeres használatra keresel gérvágófűrészt, ilyet válassz!

Csúszósín és vágóegység

Fontos még a vágható munkadarabok méretét meghatározó a csúszósín is. Ha holtbiztos vagy abban, hogy nem fogsz széles darabokat fűrészelni, akkor igazából nincs is szükséged csúszósínre, elég egy olyan gép, ami fix fejjel rendelkezik. De vigyázz, tudod-e milyen darabokat fűrészelsz majd öt év múlva? Mert a minőségi gérvágó nem rövid időre szól...

És még mindig nem ők a legfontosabb elemek, hanem maga a vágóegység. Kétoldalra dönthető fűrészek esetén a fát nem kell forgatnod, ha más szögben vágnál. Így komplex szögletes vágásokat végezhetsz, ami nagy segítséget jelent számos feladatnál.

Kiegészítők

Az állvány elsősorban akkor nélkülözhetetlen, ha szállítanád a gérvágófűrészt; létezik is direkt szállításhoz készült összecsukható állvány, de olyan is van, amit ülve is használhatsz. Egy jó állvány stabilitást és megfelelő magasságot biztosít a gépnek, összességében pedig kényelmesebb és pontosabb munkát lehet velük végezni.

A porelszívó megóv a szálló por kellemetlenségeitől, és tisztább munkakörnyezetet biztosít. Zárt térben érdemes hatékonyabb, közvetlenül a gérvágófűrészhez csatlakozó elszívót használni.

Ár, na igen. Érdemes egyeztetned az eladóval, de ökölszabály, hogy a neves gyártók olcsó gérvágói inkább az alkalmi használat mellett jelentenek jó megoldást. Ha viszont rendszeresen dolgozol vele, akkor válassz fejlettebb munkagépet. Mi most három gépet ajánlunk három neves gyártótól!

BOSCH PROFESSIONAL GCM 216

A praktikus hosszütközőjével azonos hosszúságú, ismételt vágásokat tesz lehetővé. A fűrészelés pontos beigazítását a precíz lézer segíti, és egyszerűen tisztítható a levehető asztalbetét révén. A stabil asztalhosszabbító és robusztus, magas vezetővonalzó nagyobb szélességet és stabilabb munkavégzést tesz lehetővé. További előnye az ergonomikus szállítófogantyú.

AEG PS 254 L

Egy igazán nagyteljesítményű gérvágó erőteljes, 4500 percenkénti fordulattal. A beépített porelszívó ventilátor akár 80 százalékos hatékonysággal gyűjti össze a vágási port, ezáltal is tisztább, átláthatóbb környezetet nyújt munka közben. A pontos mérést, vágást és a jólláthatóságot a LED-fény és az állítható lézer segíti. Csúszósínes felépítése, erős, kényelmes markolata megkönnyíti a folyamatos munkavégzést.

METABO KGS 18 LTX BL 216 AK

Íme egy kompakt, felhasználóbarát, akkus gérvágó. A nagy teljesítményű, szénkefe nélküli motornak köszönhetően olyan erős fűrészelésre képes, akár egy hálózatról üzemeltethető gép, ugyanakkor a lágyindítás elősegíti a motor és a hajtómű hosszú élettartamát.

Egyetlen töltéssel akár 400 vágásra is képes 60 x 60 mm-es puhafán.

A gyorsszorító satuval biztonságosan rögzítheted a munkadarabokat felülről vagy elölről, míg a kihúzható és levehető asztalszélesítők a rendkívül hosszú munkadarabok alátámasztását biztosítják. Számos előnye van még ennek a gépnek, azt még mindenképpen emeljük ki, hogy valamennyi skála és kezelőelem a munkavégzési helyzetből látható és egyénileg kezelhető. A jól végzett munka után pedig egyszerűen szállítható, akár egy kézzel is, köszönhetően az ergonomikus hordfogantyúknak és a fűrészfejrögzítésnek.

Sokféle gérvágó létezik, sok mindent is tudnak, de bárhogyan is döntesz, a Bauhaus oldalán biztosan találsz a céljaidnak megfelelőt.

(Fotók: Bauhaus)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Bauhaus.

Ez is érdekelhet:

Erre most nem gondolsz, de hamarosan létfontosságú lehet a házad körül

Egyre többször esik hirtelen nagy mennyiségű csapadék, ami még veszélyes is lehet a ház körül. A jó hír, hogy van számos eszköz és mesterfogás, hogy védekezz ez ellen. Már mutatjuk is ezeket!

Kívül-belül megőrizheted az otthonod biztonságát ezekkel az egyszerű eszközökkel

Könnyen telepíthetőek, nem drágák, és már a puszta jelenlétükkel biztonságérzetet teremtenek. Mutatjuk, mit érdemes tudni a biztonsági okoskamerákról.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Már most felkészülnénk a júniusi választásokra ezzel a spanyol lánnyal

További cikkeink a témában