Tíz gíroszosból hétnél vannak gondok.
Az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások betartása, a nyomon követhetőség biztosítása és a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása érdekében a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) országos ellenőrzést rendelt el a gíroszt árusító éttermekben és büfékben.
Az utóbbi időben több probléma is felmerült a gírosz készítésével és árusításával kapcsolatban, ezért a gíroszosok most fokozott hatósági figyelmet kapnak. Az NKFH és a kormányhivatalok ellenőrzéseiből ugyanis kiderült, hogy
több esetben megszakadt a hűtési lánc, nem tudták megfelelően igazolni a hús eredetét, vagy gondok voltak a konyhák tisztaságával.
Az eddig lefolytatott hatósági ellenőrzések közel 70 százalékánál találtak kifogásolni valót az ellenőrök, négy gíroszt árusító büfé működését felfüggesztették – közölte az NKFH. Ezért országos ellenőrzést rendeltek el, hogy kiderüljön, a gíroszt árusító vendéglátóegységek megfelelnek-e az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak. Az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok kiemelten figyelik az alapanyagok eredetét és nyomon követhetőségét, a tárolási és hőkezelési hőmérsékletek betartását, valamint a konyhai folyamatokat, mint például a hús pácolását és nyársra húzását.
A vizsgálatok érintik a dolgozók személyi higiéniáját, a munkaterületek tisztaságát, a fogyasztók allergénekről való tájékoztatását, valamint hogy a vendéglátók megtettek-e minden szükséges hatósági bejelentést.
(Forrás: MTI, NKHF. A kép illusztráció, forrás: Getty Images)
Ez is érdekelhet: