Ha beírod a Google-be, hogy "mit tehetek a Földért", már ártasz is neki. De mennyit és meddig?

Csak néhány századmásodperc, hogy a Google kiadja a találatokat arra, hogy miért kék az ég, ez alatt alig fogyaszt áramot a számítógéped, tableted, telefonod stb. Egy keresés viszont ennél jóval több energia, hiszen a cég a Föld legnagyobb szerverparkját működteti éppen azért, hogy te hamar ilyen tájékozott legyél.

A Google már az évtized elején is több mint kétmilliárd kWh áramot fogyasztott, a Harvard Egyetem fizikusai pedig 2009-ben kiszámolták, hogy egy keresés hét gramm szén-dioxidot juttat a levegőbe, ami nem nagy érték, de világszinten brutális számot eredményez. Sőt, még az is, ha a Google 0,2 gramm/keresés értékét hisszük el.

Ha úgy vesszük, az internetes keresés az energiaspórolás maga, mert nem kell könyvtárba menni, de még telefonálni sem egy-egy információért, a Föld nagy szerencséje viszont, hogy a Google nem ilyen magyarázatokkal áll elő, hanem nagyon komolyan veszi, hogy zéró kibocsátással oldja meg a munkáját.

2012 óta állnak át folyamatosan a megújuló energiaforrásokra, 2015-ben már 5,7 TWh áramot nyertek így, idén pedig a tervek szerint elérik, hogy kizárólag megújuló – elsősorban a nálunk még minimálisan kihasznált nap- és szél- – energiából fedezik a működésüket.

Nemsokára tehát tiszta lelkiismerettel kereshetsz akár egész nap a neten, már csak azt kell megoldanod valahogy, hogy az otthoni konnektorodból is zöld energia jöjjön.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

További cikkeink a témában