Egy tipikus napon ez az elektromos hajó kifut a tengerre, elviszi a kirándulókat pár kilométerre fürödni, horgászni, enni-inni, este visszatér és még mindig 85%-os töltöttségűek az akkuk.

Csak egy órácskára hajóztunk ki Szardínia északi csücskénél a tengerre, de a csendes krúzolás közben sok érdekességet sikerült megtudnom az elektromos jachtokról. Meg azokról az emberekről is, akik úgy döntenek, hogy 600 ezer euróból inkább mondjuk egy ilyen, mindössze 2x50 kW-os hajót vesznek maguknak, nem pedig egy több száz lóerős, óránként több száz liter üzemanyagot fogyasztó hagyományos gépet, még ha simán megtehetnék azt is.

A Greenline 40 elektromos hajtással 2x50 kilowattos, hibridhajtással 2x14 kilowattos elektromos motorral plusz 2x220 lóerős dízelmotorral készül. Csak dízelmotorral szerelve 2x170 vagy 2x220 lóerő közül választhat a vevő
A tetőn lévő napelemek nem csak kiszolgálják a fedélzeti elektromos eszközöket (hűtő, tévé, konyhagépek, konnektorokba dugott laptopok), de a hajtóakkut is töltik
Szezonban a kikötőhelyi konnektorról töltődik fel esténként a hajó, de ha teljesen lemerül és csak a napsütésből akarunk újratöltődni, 2-3 nap alatt az is megvan
Két kabin, szalon, konyha, vécé, zuhanyzó: négy embernek szuperkényelmes, 6-8 főt kompromisszumosan el tud szállásolni egy ilyen 12 méteres hajó. A hátfalat villanymotorral lehet leengedni, így kényelmes, széles beszállórámpa lesz belőle

A Greenline Yachts egy szlovén, tengeri kirándulóhajókat gyártó vállalat, amely a hagyományos dízel jachtok mellett hibrid és tisztán elektromos hajókat is készít. A céget a Porsche hívta meg a legutóbbi Taycan-tesztvezetésre, hogy egy demójárművel mutassa meg az újságíróknak:

nemcsak a luxusautók, hanem a luxushajók piacán is zajlik az elektromos forradalom.

A Greenline 40 negyvenlábas, 12 méteres hajó. Formája, kialakítása a nyugis hobbikirándulásokhoz és az elektromos hajtáshoz egyaránt ideális. A széles, egyszerű formájú hajótest nem alkalmas a nagy sebességű haladásra, de a beltér kihasználtsága jó, a kabinok tágasak, komfortosak. Egy ilyen gép arra való, hogy egy pár vagy egy kisebb család lazulós, pihenős, szemlélődős, úszkálós-heverészős napokat tölthessen a tengeren.

A csendes, rezgésmentes elektromos hajtás kiválóan alkalmas az ilyen jellegű rekreációs tunyulás támogatására; a legtöbb belsőégésű motoros hajóban ugyanis a főmotor vagy egy generátor zúgása a klíma és a fedélzeti fogyasztók energiaellátása céljából folyamatos idegesítő (és szennyező) kísérője a nyaralásnak.

Ahogy az autóknál, a hajóknál is rettentő egyszerű egy elektromos hajtású gép kezelőrendszere. A két jobb oldali gázkar a két motor forgásirányát és teljesítményét szabályozza, a bal oldalon a kikötésnél használatos két darab (elöl illetve hátul), oldalirányú tolóerőt kifejtő segédhajtómű karjai találhatók
A nappali. Az elhúzható tetőablakkal nyitott terasz is lehet belőle
Franciaágyas kabin az orrban
Az oldalsó kabin
A kompakt vécé-mosdó-zuhanyzó pont olyan, mint egy lakókocsié
Ha hajóablak, akkor legyen kerek!

Amit nem tud a villanyhajó: gyorsan menni. A Greenline 40 elektromos verziójának végsebessége fele a hibridének; 22 helyett csak 11 csomó, 40 helyett csak 20 km/h. A hajó ráadásul a súlyra is érzékeny, több utassal, mélyebb merüléssel még több energia kell a motoroknak, ha gyorsan akarunk menni. De egy ilyen hajóval nem szoktak akarni gyorsan menni.

5-6 csomós, 9-10 km/h-s sebesség a tipikus utazótempó ezeknél. Nagyjából ennyivel mennek a behúzott vitorlájú vitorlások is, amikor lustaságból vagy a szél hiánya miatt csak a belsőégésű motorral közlekednek velük. Csak hát ebben a 12 méteres méretben ilyenkor ezek a hajók megesznek egy nap néhány kanna benzint vagy gázolajat, a villanyhajó pedig - semmit. Rövidebb kirándulásoknál egészen konkrétan semmit; akár a tetőn lévő napelemek teljesítménye is elég lehet arra, hogy fedezze a hajó napi energiaigényét.

Reggel a család felhúzza a horgonyt, kisiklik az öbölbe. Meg-megállnak, fürdenek, búvárkodnak kicsit itt, kicsit ott, kicsit amott. Kikötnek egy közeli sziget mellett, kiúsznak a partra, heverésznek, visszaúsznak, esznek-isznak, beszélgetnek. Átcsorognak egy másik városba, a gyerekek fagyiznak egyet az óvárosban, az öregek eldumálnak a szomszéd kikötőben ringatózó dízel jacht utasaival, áthívják őket egy kávéra, megbeszélik, milyen jópofa és kényelmes is ez a csendes elektromos technika. Este vissza a kikötőbe, kiszállás, egy gyors ellenőrzés: az akkuk töltöttsége 80% feletti - be se kell dugni a konnektorba a kábelt. És másnap ugyanez, csak másik szigettel, másik fürdőhellyel. Ehhez tényleg kár égetni a gázolajat, benzint.

90%-os tolóerőnél már látványos csíkot húz az elektromos hajó is

Megkérdeztem kapitányunkat, a Greenline Yachts munkatársát arról is, hány százalékát adják el ezeknek a hajóknak magánvásárlóknak és mennyiből lesz kibérelhető charterjacht. A válasz: 95–5 százalék az arány. Á, gondoltam, hogy főleg inkább kiadni veszik ezeket, hülyeség is lenne évi néhány hét hajózgatásért kifizetni a vételárat és fenntartani a méregdrága kikötői helyet. Nem, nem úgy 95–5: fordítva! Aki ugyanis gazdag, nem szívesen költözik be napokra egy mások által (is) használt hajóba.

Tipikus helyzet, hogy ha egy tehetős házaspár férfitagja úgy dönt, ő bizony most már megdolgozott azért, hogy az év egy részében a tengeren hajókázhasson, a felesége leszögezi: oké, de ha a hülye hobbid miatt hajózunk, akkor a saját hajónkban hajózzunk; saját matraccal, saját vécével, saját konyhával! És így is lesz.

Tovább fokozza ezt a problémát a charterjachtok esetében, hogy a bárki által kibérelhető hajók állaga jellemzően igen gyorsan leromlik, márpedig egy ilyen költséges nyaralási formát aztán már végképp nehéz eladni alkalmi hajókázóknak, ha az egy-két hétre szóló, elvileg luxusszálláshely lelakott, elhasznált, igénytelen. Szóval amikor egy-egy nyaralóparadicsom valamelyik marinájában sétálgatunk a mólón, többnyire ténylegesen magántulajdonban lévő jachtokat látunk, amelyekben legalább az év 10–11 hónapjában csendesen áll illetve amortizálódik a tulajdonosa pénze.

Tiszta röhej, de a Greenline Yachts hajógyára Szlovénia közepén, egy síkságon található. Olcsóbb a telek, jobb az infrastruktúra, a hajót pedig úgyis kamionnal viszik le a tengerre, átadni a megrendelőnek
Minden komolyabb hajó kikötőjéhez konnektor is tartozik, nem gond a Greenline gyors feltöltése a nap végén
9,3 csomóval, vagyis 17 km/h-val haladunk, a motorok teljesítménye ilyenkor 87,6 kW. Gázolajból ugyanilyen tempónál ezzel a hajóval hevenyészett kalkulációm szerint 40-50 liter lenne az óránkénti fogyasztás
Mint sok elektromos hajógyártó, a Greenline is a Torqeedo motorjait használja. (A motor felett látszik az akkumulátor természetesen tengervíz-álló tokozásának a széle.) Mesés a gépház egyszerűsége, kompaktsága, tisztasága; nincs semmi olajos-mocskos lötykölődés a fenékben

Ennek a villanyjachtnak csak egy baja van: hogy rohadt sokba kerül. Megvenni is bő negyedmilliárdos tétel, de ha már megvan, kell neki kikötő is, ami szintén nem egészen ugyanaz a nagyságrend, mint a fizető utcai parkolás a kocsiknál. Amikor a rövid túra végén besiklottunk Porto Cervo marinájába, csak azért, hogy a kapitány kitegyen bennünket a mólónál, már dübörgött is felénk a révkalauz, hogy segítsen beállni a kikötőhelyre. Kiszálltunk hatan, utasok, a mi kapitányunk pedig elindult az irodába, hogy kifizesse azt a 150 eurót, amibe ez a röpke kiszállás került. Úgy látszik. Szardínián jachtozgatni nem olcsó még villanyhajóval sem. Na sebaj, kicsit gyűjtögetünk, aztán majd, ha megöregszünk:

Elektromos hajókázás után elektromos Porschézés jöhet?

Villanyporschézés Szardínián: nekem ugyan nem hiányzott se a motorhang, se a benzinszag!

A Porsche elvitt Szardíniára, ahol megautóztatott egy jó kis Taycan GTS kombival, és mutatott egy elektromos tengeri jachtot is.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés