A tengerszint-emelkedés komoly fenyegetést jelent.

A Nature Communications tudományos lap friss számában közölt kutatás szerint a világon jelenleg 267 millióan élnek kétméteres tengerszint feletti magasság alatt. Holland kutatók a Lidar lézeres távérzékelési módszerrel megmérték a parti területek magasságát, és azt jósolják, hogy 2100-ra – egyméteres vízszintemelkedéssel számolva, népességnövekedés nélkül – ez a szám 410 millióra emelkedhet.

Térképük azt mutatja, hogy a legnagyobb kockázatú területek 62%-a a trópusokra esik, a legtöbb Indonéziában található. A jövőben tovább nőhet ez az arány, a területek 72%-a lesz a trópusokon, 59%-a a trópusi Ázsiában.

A tanulmány vezető szerzője és a független holland delfti Deltares vízkutató intézet vízforrás-szakértője, Aljosja Hooijer szerint

„Sok kutató hosszú távú forgatókönyveket vizsgál, de a világ egyes részein, leginkább a trópusokon már zajlanak a nagy áradások, nemcsak Délkelet-Ázsiában, hanem például a Niger deltájában is. A kutatások eddig nagyrészt a tengerszint emelkedésének forgatókönyveit határozták meg, a földfelszín magasságának adataira kevesebb figyelem jutott, mert az emberek úgy érezték, ezzel nem nagyon tudnak mit kezdeni”.

A felszíni magasság pontos adatai nem állnak rendelkezésre a világ sok tájáról, mert a Lidar lézeres távérzékelési módszer minden alkalommal több tízmillió euróba kerül, a világ nagyobb részén pedig erre nyilvánvalóan nincs pénz.

Eközben...

(Forrás: Nature Communications, MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés