A stressz nem csak az idegeskedést jelenti.

A biológiai életkor megnőhet olyan stresszhatások közben, mint a terhesség, a Covid vagy a baleseti műtéti kezelések – derül ki abból a nemzetközi tanulmányból, amelynek egyik szerzője Kerepesi Csaba, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (Sztaki) Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa.

A kutatók eredményei szerint a stressz különböző formáira adott válaszként hirtelen megnő az emberek és egerek biológiai életkora. Ez az öregedés viszont a stresszből való felépülés után visszafordul. A tanulmány eredményei alapján a biológiai öregedés nem egyirányú, fluktuációk is megfigyelhetők benne, új eredmény, hogy

a biológiai öregedés gyakorlatilag visszafordítható.

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy az élő szervezetek biológiai életkora folyamatosan nő, ugyanakkor, mint írták, mára egyértelművé vált, hogy a biológiai életkor nincs elválaszthatatlanul összekapcsolva a kronológiai életkorral (azaz a születésünk óta eltelt idővel). Ezt olyan mesterségesintelligencia-eszközöknek – „epigenetikai öregedés óráknak” – köszönhetően sikerült megmutatni, amelyek nagy adathalmazokból tanulnak, és olyan matematikai modelleket építenek, amelyek képesek az életkor előrejelzésére.

Az egyének biológiailag idősebbek vagy fiatalabbak lehetnek, mint amennyit kronológiai életkoruk mutat. Az állatmodellekben és az emberekben egyre több bizonyíték utal arra, hogy az epigenetikai órák által mutatott biológiai életkort többek között

betegségek, gyógyszeres kezelés, életmódbeli változások és környezeti hatások is befolyásolhatják.

Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy lehetnek ingadozások a biológiai életkorban, de egészen mostanáig feltáratlan maradt, hogy milyen események váltják ki ezeket a változásokat és hogy ezek a változások visszafordíthatóak-e.

A kutatók úgynevezett DNS-metilációs órákat használtak, amelyek mesterségesintelligencia-modellek alapján jelzik előre az életkort. A biológiai életkor átmeneti változásait okozták például nagyobb műtétek, terhesség és súlyos Covid–19 is. Például a traumás betegeknél a biológiai életkor erős és gyors növekedését mutatták ki sürgősségi műtétek után, ugyanakkor ez a növekedés visszafordult, és a biológiai életkor a műtétet követő napokban visszaállt a kiindulási szintre.

Hasonlóképpen a terhesség közben az anya biológiai életkora megnő, majd a szülés után egy kis idő elteltével lecsökken (helyreáll). „Mivel a terhesség alatt olyan időskori betegségek lépnek fel, mint a cukorbetegség vagy szívbetegség, egy korábbi tanulmány felvetette, hogy a terhesség modellezhetné az öregedést. Ez összhangban van azzal, hogy az öregedésórákkal növekvő biológiai életkort mutattunk ki a terhesség alatt. A legizgalmasabb számomra azonban az volt, amikor kiderült, hogy

a terhesség után hat-nyolc héttel szignifikánsan csökkent a biológiai életkor

(azaz az a gépi tanulási modell által prediktált életkor). Először nem értettük, miért történik ez a megfiatalodás, de aztán más stresszfaktorokat és adathalmazokat megvizsgálva összeállt a kép” – magyarázta Kerepesi Csaba.

A Cell Metabolism című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eddig nem ismert dinamizmusokat tárt fel az öregedés ütemében, amelyek új irányokat nyithatnak meg az öregedés és megfiatalodás kutatásában.

(Forrás: Sztaki, MTI. A kép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában