Számtalan jótékony hatást gyakorol a szervezetre, ugyanakkor van egy de.
A citrusfélék igencsak közkedvelt gyümölcsök, a citrom, a narancs és a grépfrút viszi a prímet mindközül, ezeket szívesen fogyasztjuk gyümölcsléként főleg a reggelihez, hogy jókora vitaminadaggal indítsuk a napot – persze a nagy mennyiségű A- és C-vitamin-tartalmuk mellett a magas rost- és flavonoid koncentrációjuk miatt is jót teszünk a szervezetünkkel velük, ergo: nagyon egészségesek.
Igen ám, azonban végzetes hibát követhetünk el, ha grépfrútlével veszünk be gyógyszert, ugyanis képes módosítani annak hatását – mondanunk sem kell, hogy negatív irányba – azáltal, hogy gátolja az összetevők lebomlását a májban, ami akár halálos is lehet.
Egy kicsit tudományosabban ez úgy néz ki, hogy a grépfrútban található furanokumarinok gátolják a belek falában és a májban jelen lévő, szervezetünkbe kerülő idegen anyagok lebontásában fontos szerepet játszó úgynevezett citokróm enzimek működését, amik így nem tudják kellő hatékonysággal lebontani a gyógyszert. Ennek következményeként több orvosság jut túl az emésztőrendszerünkön, mint amennyit testünk képes kezelni, ami pedig a gyógyszer mellékhatásainak erősödését vagy toxicitását okozhatja.
Több kutatás is bizonyította, hogy a grépfrút képes jelentősen módosítani egyes készítmények hatását. Például a magas vérnyomás kezelésére felírt felodipin (a Magyar Gyógyszerkönyvben Felodipinum) nevű gyógyszerből háromszor akkora értéket mértek a kutatók, ha valaki grépfrútlével, grépfrútszeletekkel vagy grépfrútkivonattal vette be, mintha vízzel tette volna. A mellékhatások a szedett gyógyszerektől függtek, de a vizsgálatok szerint előfordult hasi vérzés, szívritmuszavar, vesesérülés és hirtelen halál is.
Mindezek ellenére azoknak sem kell kiiktatniuk az étrendjükből a grépfrútot, akik gyógyszert szednek, egyes ajánlások szerint szimplán csak 1-2 órát kell várni a grépfrútos étkezéssel, ugyanakkor a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS) azt javasolja, minden esetben beszéljünk a háziorvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel, ha a szokásos étrendünk bármilyen formában tartalmazza az ominózus gyümölcsöt.
(Forrás: National Health Service, Webbeteg, fotó: Unsplash)
Ez is érdekelhet: