Ha túráztál már Magyarországon, akkor valószínűleg tapostad már a kék jelzést, csak talán nem tudtál róla.

Több mint valószínű, hogy a Kéktúra az ország legszebb túraútvonala. Magyarország északi részén tekereg végig Írott-kőtől egészen a szlovák határhoz közeli Hollóházáig. Tehát tulajdonképpen országokon ível át, mivel Írott-kő már az osztrák oldalon fekszik, Geschriebenstein néven is ismerhetjük.

A két pont között közel 1200 kilométer hosszan tudunk kilométereket rakni a lábunkba, és gyönyörű tájak képeit az emlékezetünkbe.

Amennyiben elszánod rá magad, hogy végigjárod az utat, illik beszerezni egy Kéktúra igazolófüzetet, amelybe az útvonalon található pecsételőhelyeken tudsz bepecsételni, hogy teljesítetted a távot. Ha az összes pecsétet begyűjtötted, a végén ezt el is ismerik egy Kéktúra kitűzővel, ami nem sok embernek van a birtokában. Én évek óta járom a kék útvonalat, de nagyon-nagyon sok checkpoint hiányzik még!

Szóval, ha kell valami menő újévi fogadalom, akkor tegyél a legnagyobbra, és vállald be az Országos Kéktúra teljesítését!

Természetesen mindenkinek ajánlom ezt a projektet, aki már régóta túrázik, de szeretne ismeretlen és gyönyörű tájakon barangolni. Engem nagyon meglepett rengeteg hely szépsége, többek között a videóban található Írott-kő szakasz is mesés volt, főleg így, a nagyon vénasszonyok nyarán.

Ha pedig már kinn járunk a természetben, megint ajánlok két kütyüt, segít, ha meglapulnak a túrazsákunkban.

Az egyik ilyen egy vízhatlan térképtartó. A Kéktúra esetében különösen jól jöhet, de természetesen magashegyi barangolásoknál is kitűnő választás lehet. Így elkerülhető az, hogy egy hirtelen támadt eső vagy hóvihar vagy esőzés eláztassa a papírjainkat.

A másik eszköz bagatellnek tűnhet, de nagyon jól jöhet: egy analóg iránytű, amely ráadásul kulcstartóként is funkcionál. A nagy digitalizáció előtt a legtöbb túrázónál volt ilyen eszköz, ám ma sem ártana.

Mivel mindent is rábízunk a telefonunkra, a térképeket és az iránytűt is, egy hosszú túra alkalmával viszont simán lemerülhet a mobilunk. Ilyenkor pedig maradnak a régi jól bevált módszerek, mint a térkép és az iránytű – már ha van nálunk. Nyilván a nap járása is jó tájékozódási pont, de arra hagyatkozni eléggé next level.

Érdekel még a túrázás? Akkor ez is neked szól:

A parton fetrengés helyett túrázz az őszi Balaton körül!

Az időjárás kegyes, a természet színei gyönyörűek! Nincs más dolgod, mint tenni egy túrát a Balaton-felvidéken.

(Fotó/videó: Bodor Tamás, Edit.takesphotos)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Decathlon.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés