Az időjárás kegyes, a természet színei gyönyörűek! Nincs más dolgod, mint tenni egy túrát a Balaton-felvidéken.

Pár éve – hála az égnek – már elkezdték azt szajkózni, hogy a Balaton nem egyévszakos programlehetőség. Speciel én tavasszal és ősszel sokkal jobban szeretem, de ez egy erősen szubjektív vélemény. Most is, amikor ott jártam, imádnivaló volt, mert teljesen más arcát mutatja, mint nyáron. Minden körülbelül félsebességen megy, mindenki nyugodt, és nem idegeskedik, hogy elsőnek érjen a strandra, és legyen annak a bejáratánál parkolóhelye is.

Pereg ilyenkor a slow life, amit lehet szeretni, ha valakinek nem adja a siófoki pezsgés.

No de rugaszkodjunk el egy picit a közvetlen partközeltől, és fókuszáljunk a túrázási lehetőségekre!

Először is szeretném kijelenteni, hogy akármennyire gyönyörű a Káli-medence – én is rajongok érte –, azért van azon túl is élet. Tény, hogy bringával vagy gyalog is mindig és minden időben nagyon jó ott bolyongani, de a Balaton-felvidék ezen kívül is rengeteg élményt rejt.

A cikkhez tartozó videóban a Badacsonyban található Kisfaludy-kilátóból jelentkeztem, ami nem mellékesen a Kéktúra egyik szakasza is. A Rózsakő parkolóból akár pár órás túra keretében is körberokkolhatjuk a Badacsony-hegyet, és természetesen az egésznek a megkoronázása a kilátóba való feljutás, ahonnan szinte 360 fokban körbenézhetünk, hogy elénk táruljon a Balaton-felvidék és a Balaton egy része.

Sajnos nem tudom azt mondani, hogy a legkönnyebb túra lenne ez, mert még a parkolóból feljutni is elég szép és hosszú emelkedőn keresztül lehet.

Akik amúgy vágynak a szép, festői kilátásra, de nem akkora túramanok, a parkoló felett található pihenőről is remek élménnyel fognak távozni. Ilyenkor ősszel a környéken található borozók jelentős része zárva van, de ha találunk egyet, akkor mindenképp térjünk be, és a teraszáról is bámészkodjunk.

A fentiekben említett Kisfaludy-kilátóhoz hasonló épületek szerencsére tömkelegével találhatóak még a Balaton körül. Amíg régebben a déli parton található balatonboglári Gömbkilátó volt az egyik leghíresebb, addig ma már körben a part mentén rengeteg ilyen kilátó található.

Érdemes ezek köré szervezni a túránkat, és így teljesen más képét megismerni a balatoni tájnak.

Az őszi túráink alkalmával pedig lehetőleg mindig legyen nálunk egy könnyű sapka és sál. Rendben, még gyönyörűen süt a nap, a nappali hőmérséklet se karcos, de amint árnyékba kerülünk, vagy nincs napsütés, akkor érhetnek meglepetések.

Az évszaknak megfelelő túrák alkalmával nálam mindig van egy vékony és lehetőleg merinói gyapjúból készült sapka. Ez azért jó, mert azon túl, hogy nagyon könnyű, a gyapjúnak köszönhetően kellemes meleget biztosít, és az izzadságot más technikai felszereléshez hasonlóan elvezeti, így szárazon tart.

A másik fontos szempont pedig, hogy ez az anyag rendkívül gyorsan szárad. Így nincs az a probléma, hogy egy pihenő után a vizes sapkát kell visszavennünk a fejünkre.

Akik viszont még ennél is pratikusabb megoldást keresnek, azoknak jöhet jól egy multifunkciós csősál. Ebből is érdemes a fentebb taglaltak miatt egy merinógyapjúból készült verziót választani.

Egy ilyen svájcibicska-sállal minden helyzetre találunk megoldást,

mivel ezeket hordhatjuk a sálon túl akár sapkának, fejpántnak, vagy ilyen megfázásos időszakokban akár maszkként is. Ezek a kiegészítők szinte semmi helyet nem foglalnak, és könnyűek is, ezért ha lehet, mindig legyen nálunk a túrák alkalmával.

Most, hogy már mi is lerántottuk a leplet az őszi Balatonról, nincs más dolgod, mint felkeresni, és tenni egy jó túrát. Utána pedig levezetésnek tolni esetleg egy tapast Füreden, vagy kortyolni egy jó bort valamelyik ajánlottabb borozóban.

Használjátok ki ezt az utolsó utáni vénasszonyok nyarát idéző időjárást, és élvezzétek a nyugodt és lassú őszi balatoni világot!

További túrázós téma itt:

(Fotó/videó: Bodor Tamás)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Decathlon.

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót