A kávé illatára pont nem számítanál egy túrázás közben, pedig egyszerűbb megalkotni, mint gondolnád.

Sajnos már a cikk elején le kell lőjem a poént, mert nem termoszokról szeretnék most értekezni.

Tény és való, hogy úgy is vihetünk magunkkal a túránk során bármilyen forró nedűt, de a frissen főtt kávé azért valószínűleg übereli ezt!

Mi a családommal évek óta a túra csúcspontjának tekintjük azt, amikor előkapjuk a gázfőzőt és a kotyogóst, majd lefőzzük a fekete levest.

A kimerítő túrák felénél ez jó kis energialöketet ad, és nem mellékesen megcsinálja a hangulatot is. A legnagyobb probléma, ami ezzel szokott járni, az nem a kávézáshoz szükséges eszközök logisztikája. Hanem a megfelelő, a tökéletes szpot megtalálása!
Általában az élet mindig ránk is cáfol, mert amikor azt hisszük, hogy megtaláltuk a tutit, és végre letelepedtünk, majd elfogyasztottuk a feketét,

akkor kiderül, hogy csak öt percet kellett volna még tovább bandukolni, és ott lett volna a tuti panoráma, ami előtt egy faág sincs!

No de visszatérve az eszközökre, hogy rövidre zárjuk a kétkedést: tényleg nem sok dologra van szükség, nevezetesen egy kis gázfőzőre, ami lehetőleg piezogyújtóval van ellátva, így sose kell vinni magunkkal gyufát és bármi egyebet. Ezek a mai kis kemping gázfőzők összehajthatóak és nagyon könnyűek. Szükségünk lesz még egy kis gázpalackra, ami ugyancsak pár deka. Viszont figyeljünk, hogy milyen évszakra ajánlott: vannak, amelyek csak nyáron jók, és 10 fok alatt már nem hatásosak!
Aztán szükségünk lesz még egy kávéfőzőre, ami nálunk egy kotyogós szokott lenni. Ez is igazából nagyon könnyű, bár kicsit nagy, de ha kevesebb kávéval is megelégednék, akkor egy kisebb is tökéletes lenne.

Aztán már csak két bögre kell, amelyek közül ugyanúgy vannak behajtható fülüek, amelyek így még kisebb helyet foglalnak. Ezeknek is a tömegük mondhatni annyira elenyésző, hogy szinte nincs is! Ha van rá lehetőség, akkor próbáljunk olyat választani, aminek az anyaga nem vezeti a hőt. Bár télen mondjuk különösen jó tud lenni, ha a tűzforró bögrét markolásszuk!

A másik kütyü pedig, ami nagyon jól tud jönni egy túra alkalmával, az a következő puha kulacs.

Több szempontból is zseniális darab ez!

Először is, mivel nem fémből vagy kemény műanyagból van, hanem szilikonból, ezért ugyancsak semmi súlya nincs, és mivel összehajtható, így ha nem használjuk, akkor helyet se foglal. Vízzel megtöltve nyilván kell neki hely, de akkor is elenyészőbb, mint a társainak.

No de a lényeg, amiért én imádom ezt a kulacsot az az, hogy kapható hozzá egy szűrő, amit ha belecsavarunk, egy szűrős kulacsot kapunk.
Így a túra során bárhol nyerhetünk vízet, legyen szó kis patakról vagy tóról!
A szűrőnek köszönhetően elég sok mindent megszűr, legyen szó egysejtűekről vagy baktériumokról egyaránt.

Tehát ha lehetséges, egy ilyet szerezzetek be, és a kulacs és tiszta víz kérdése egy jó időre megoldódik!

További túratippek itt:

Magashegyi túrázási alapok a felszereléstől és túraútvonalig

Szintet lépnél, és belekóstolnál a magashegyi túrázásba, de kezdőként nem tudod, merre és hogyan? Mutatunk pár tippet!

(Fotó/videó: Bodor Tamás, Edit.Takesphotos)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Decathlon.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában