Szintet lépnél, és belekóstolnál a magashegyi túrázásba, de kezdőként nem tudod, merre és hogyan? Mutatunk pár tippet!

Van úgy, hogy az ember többre vágyik – a túrázásban is. Tény, hogy gyönyörűek az erdeink, és már azzal is jót tesz magának mindenki, ha kint van a szabadban, a friss levegőn.

Ha viszont egyszer belekóstolsz a hegyek világába, ahol 2000 méter környékén mérhetetlen csenddel találkozol, 360 fokos végtelen panorámával, és olyan metszően tiszta levegővel, amivel városban soha... Akkor átértékeled az addig megismert magyar túraútvonalakat, és ha elkap ez a mámor, mindig ácsingozni fogsz a magashegyi világra.

Sok évvel ezelőtt az egyik legjobb cimborám vitt bele a jóba. Fifty-fifty alapon emlékszem örömmel és bosszúsággal arra a napra: egyrészt megfertőzött a hegyek világával, másrészt felelőtlenül csak annyit állított, hogy vegyek magamnak egy magas szárú bakancsot, más nem kell!

Sose hallgass a nem túl felkészült haverodra, és ha a hegyekbe mész, mindig legyen nálad legalább, egy de inkább két váltócucc is!

Egy a táskádban legyen, nejlonzacskóba betekerve, hogy ha leszakad az ég, akkor se ázzon el semmi. A másik szett pedig az autóban várjon, hogy legyen száraz cuccod, amikor visszaérsz az egész napos túrából. Ez a legalapabb dolog, amit én anno megtanultam.

Én a magas szárú bakancson kívül nem vittem mást, váltócuccokat sem. Ezért amikor a gyönyörű, napsütéses, nyári Alacsony-Tátra-túrázásunk hirtelen jégesős, majd havas lett, én voltam az egyedüli szerencsétlen, aki rövid gatya-rövid ujjú kombóban, vízzel teli bakanccsal próbált lebotorkálni a hegyről.
A hazaúton is csak egy ember ült boxeralsóban a kocsiban...

A következőkben adok néhány tippet, ami jól jöhet, ha elsőre vágsz neki a hegyeknek, de előbb bemutatom a helyszínt, ahol szerintem érdemes elveszíteni a magashegy-szüzességet! Ez az

Alacsony-Tátra és a Gyömbér (Dumbier) csúcs.

Magyarországról három-négy óra alatt elérhető, egy nap leforgása alatt akár három hegycsúcsot is meghódíthatsz: a Dumbiert, Chopokot és a Derest. Ezek mind kétezer méter tengerszint feletti magasságúak, tehát optimálisak az első magashegyi túrázás élményhez.

A következő térképen mutatom, szerintem hogyan érdemes megcsinálni, de mivel lanovka is található a hegyen, azzal lehet könnyíteni a fel- vagy lejutást.

Volt szó róla, milyen rapszodikus ilyen magasságban az időjárás. A hét ágra sütő napos időből pár perc leforgása alatt lehet jégeső vagy hóvihar, még nyáron is!
Tényleg érdemes felkészülni minden eshetőségre, és ha lehet, a hátizsákunk rejtsen mindig valamilyen váltóruhát.

A legfontosabb ilyen magasságban: egy magas szárú túrabakancs.

Nyilván a helyiek szandálban is végigrohannak ezeken a vidékeken, de messziről jött ember inkább védje a lábát és bokáját. A magas szár nemcsak a törmelékek bejutását akadályozza meg a bakancsba, hanem erősebb tartást is ad a lábnak.

Érdemes arra is áldozni, hogy a bakancs belsejének legyen valamilyen vízhatlan membránja, ami eső vagy hó esetén is szárazon tartja a lábunkat. Ugyancsak fontos a jó talp: legyen olyan, ami nedves talajon is kellő tapadást biztosít, flexibilis, és tartósan csillapítsa az ütéseket, így kímélve a lábunkat.

A cikkünkben szereplő bakancs ezeknek mind eleget tesz, sőt, csúcsminőségű Matryx® anyagának köszönhetően rendkívül strapabíró lesz. A 2 csat + 1 rögzítőcsat + XSystem rendszer még komolyabb tartást biztosít végig a túrán.

Ami még minden magashegyi túra során lapuljon a hátizsákban: egy esőnadrág.

Szinte semmi helyet nem foglal, és súlya sincs. A hirtelen változó időjárás miatt viszont nagyon jól jöhet. Érdemes arra figyelni, hogy olyat válasszunk, amelynek a lábszára cipzáros, ezért könnyen fel tudjuk venni, nem kell bakancsot levenni előtte.

Ilyen túrákon mindenképp legyen elegendő víz is nálunk, lehet, hogy bezár a büfé, mire a menedékházhoz érünk. A legjobb megoldás egy vízszűrős kulacs, amiről egy következő részben írok majd. Túrázásra alkalmas zokni is legyen, egy vízhólyag ki tudja nyírni a szórakozást.

Figyeljünk a réteges öltözködésre is! Míg felfelé megyünk, melegünk lesz, télen is elegendő lesz egy rövid ujjú, de felérve a leizzadt testünk hamar kihűl, ezért érdemes polárt vinni, és egy szélálló kabátot. Ezek mind alapcuccok, amelyekkel nemcsak komfortossá tehetjük a túránkat, hanem a komolyabb megfázásokat is elkerülhetjük.

Tarts velünk a következő részben is, amikor a túrázás közbeni rapid kempingezésről lesz szó!

Ha érdekel még túrázás:

Ezeken a túraútvonalakon közepesen lefáraszthatod a tested és feltöltheted a lelked, legyen tél vagy nyár

A hogyan, és merre túrázzunk télen sorozatunk második epizódjában emeljük a tétet, kicsit nehezebb túraútvonalakat térképezünk fel. Természetesen újabb öltözködési jó tanáccsal is ellátunk télvíz idejére.

(Fotó/videó: Bodor Tamás, Edit.Takesphotos)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Decathlon.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Hamarosan újranyit Bécs ikonikus épülete

Mesébe illő ez a görögországi világítótorony

További cikkeink a témában