Bővül a javításhoz való jog: a cél, hogy ne legyen drágább javíttatni, mint újat venni.

Bővül a javításhoz való jog (right to repair, R2R) az EU-ban, miután megegyezett a Tanács és az Európai Parlament. A mozgalomnak hosszú krónikája van, Európában erre törvény is van egy ideje, ez bővül hamarosan, vagyis a fogyasztóknak joguk lesz megjavíttatni az elhasználódott háztartási készülékeket ahelyett, hogy kidobnák vagy cserélnék azokat.

Ez az intézkedés kedvez a fogyasztók pénztárcájának, és csökkenti a hulladékmennyiséget is.

Az új törvény teljesen általános háztartási cikkekre vonatkozik majd, például a mobiltelefonokra, tabletekre, mosógépekre, porszívókra. A közeljövőben várhatóan az elektromos biciklik akkumulátorai is felkerülnek a listára.

  • A fogyasztók a kétéves garanciális időszakon belül ingyenes javításra lesznek jogosultak, és ez az időszak a javítás után meghosszabbodik;
  • A vállalatoknak a termék eladásától számított 10 évig kell majd megfizethető javítást kínálniuk.

A cél könnyebbé, gyorsabbá és vonzóbbá tenni a javításhoz való hozzáférést, és egyértelműen olcsóbb legyen megjavítani egy terméket, mint újat vásárolni.

A tervezetet összeállító szakemberek előzetes számításai szerint 15 év alatt mintegy 18 millió tonna CO2-t takaríthat meg egy ilyen intézkedés, miközben a fogyasztók 176 milliárd eurót takaríthatnak meg.

A javítható termékek listáját a várhatóan később bővülő ökodesign-rendelet sorolja fel, továbbá a megállapodás szerint a fogyasztók a javítás idejére kölcsönkérhetnek egy készüléket.

A megállapodást még jóvá kell hagynia a Parlamentnek és az uniós tagállamoknak, de ez általában csak formalitás.

(Forrás: Euractive, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Egyáltalán nem fogyaszt áramot ez a mosógép

Oda is eljuthat a gépi mosás, ahol eddig nem is álmodtak róla.

Mikroműanyagokat szűrő mosógépet készítenek

Csak úgy dől a mikroműanyag a ruháinkból mosáskor, aztán meg megy bele a vizekbe. De már láthatáron van egy új technológia.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Ez a lány nem idióta, csak hülye

Mit és hogyan egyél, hogy neked és a bolygónak is jó legyen? A WWF tippeket, egy séf recepteket ad

További cikkeink a témában