Csak úgy dől a mikroműanyag a ruháinkból mosáskor, aztán meg megy bele a vizekbe. De már láthatáron van egy új technológia.

Vállt vállnak vetve harcol a textilből és a mosásból származó mikroműanyagok ellen a Patagonia és a Samsung.

Valamiért a ruhamosásból származó mikroműanyagok eddig nem kaptak akkora figyelmet, mint más fenntarthatósági kampányok, mondjuk a víztakarékos technológiák. Pedig a szintetikus textíliák mosásakor a ruhákból – többek között a rugalmas farmerből, a gyapjúból, a nejlonból és a poliészterből – származó mikroműanyagok kerülnek a lefolyóba. Még a kímélő mosásból is sok ilyen származik.

Bizonyos mennyiségben már most is megfogják a mikroműanyagokat egyes technológiák, mint a mosógépek kiegészítő szűrői.

A Samsung és a Patagonia együttműködése minimálisra csökkenti majd a mosásból származó mikroműanyagokat, az ígéret szerint egy minden eddiginél hatékonyabb módon.

A szintetikus ruhákból származó mikroműanyagok elsősorban a mosás során őket érő mechanikai és kémiai hatások miatt szabadulnak fel, mivel mikroszálak válnak le a textilt alkotó fonalakról.

A várhatóan év végén már kapható mosógép új szűrőrendszerrel és mosási ciklusokkal dolgozik majd, a közös cél kevesebb, mint a felére csökkenteni a mosásból származó mikroműanyagokat.

(Forrás: Fashion United, borítókép: Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

“Szavazd ki a seggfejeket!” – üzent a rövidgatyája címkéjében az egyik amerikai ruházati cég

Gyorsan elkapkodták az egész szériát a Patagonia különleges nadrágjából.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában