Egy felmérés szerint az átlagos munkaadó pontosan 8.8 másodpercet fog eltölteni a cévéddel. Mivel gyorsan szeretne szelektálni, ezért azonnal a kukába dobja azokat az önéletrajzokat, amik több kritériumnak nem felelnek meg. Ezért ha nem szeretnéd, hogy a tiéd is a szemetest gazdagítsa, akkor kerüld el ezt a hét fő bűnt az önéletrajzíráskor!

A Beyond karrierportál HR-esek körében készített friss felmérése, valamint az Indipendent.co.uk és a National Citizen Service adatai alapján összeállítottuk azt a hetes tiltólistát, amivel az önéletrajzod nem fog átjutni az első rostán.

1: Elütések

A HR-esek szerint főbenjáró bűn, ha a jelentkező bennhagyja az önéletrajzában az elütéseket. Nem nehéz megérteni, miért: a szövegbeli elütések figyelmetlenségre, pontatlanságra, a koncentráció és a részletekre való igényesség hiányára utalnak. Ezek pedig olyan faktorok, melyek akármilyen munkahelynél fontosak: így az elütésekből indirekt lehet következtetni arra, hogy az illető általánosságban nem igényes a munkájára és figyelmetlen, ha ilyeneket bennhagy egy szövegben.

2: Gyakori munkahelyváltás

A felmérések szerint a kiválasztási szakemberek közel háromnegyede nem szereti, ha valaki túl gyakran változtatott munkahelyet. Ez valószínűleg azért van, mert a sűrű munkahelycsere arra utal, hogy a jelentkező vagy 1) nem képes hosszútávon egy cégnél maradni 2) őt nem tolerálják túl sokáig a munkaadói. Mivel a HR-esek csak a legritkább esetben veszik fel a kapcsolatot a jelentkező előző cégével és érdeklődnek a 'válási okokról', ezért a gyakori munkahelyváltás (annak igazi okait nem ismerve) rosszpont az önéletrajzodban. Tanács: ha még a karriered kezdetén vagy, igyekezz legalább egy évet lehúzni az adott cégnél, ne menj el fél év után. Valamint ha több olyan munkatapasztalatod van, ami a jelenleg megpályázott pozícióval köszönőviszonyban sincs, akkor hagyd ki őket és fókuszálj a releváns munkatapasztalataidra az önéletrajzodban - ilyen esetben a kevesebb gyakran sokkal több.

3: Helyesírás

Megértük, ha sokan idegesen felszisszennek erre: mégis miért olyan fontos a helyesírás, ha valaki mondjuk ápolónő, bolti eladó vagy épp gépész? A válasz ugyanaz, mint az elütéseknél: a rossz helyesírás gondatlanságra utal és a jelentkező nem vette a fáradságot, hogy rendesen végigmenjen ezen a kétoldalnyi szövegen. Ha nem vagy jó helyesíró, akkor kérd meg egy nyelvtanbarbár ismerősödet, hogy fussa végig a szövegedet.

4: Nem az önéletrajz felső harmadában szerepelnek azok az infók, amelyek a meghirdetett álláshoz elengedhetetlenek

Erre is nyugodtan (azaz inkább idegesen) rákérdezhetünk: a HR-esnek az a dolga, hogy a legmegfelelőbb jelöltet válassza ki, akkor miért nem tud végigfutni egy kétoldalas cévét? Teljesen jogos a kérdés – viszont gondoljunk bele, hogy ha egy nagyon kecsegtető állásra például több százan jelentkeznek, a melót pedig egy hét múlva el kell kezdeni, a kiválasztási szakembernek nincs túl sok ideje végigszöszmötölni minden egyes jelentkezésen. Így azokat fogja átjuttatni az állásinterjúra behívás rostáján, akiknél már az önéletrajzuk legelején virítanak a pozícióhoz releváns információk. Ezek lehetnek speciális készségek, korábbi munkatapasztalatok vagy bármilyen olyan tudás és képesség, ami az adott munkához kell. Tehát ha a néhány másodperces HR-szűrőn nem akarsz kiesni, akkor vedd az önéletrajzod legelejére a releváns szakmai infókat!

5: Nem pontosan olyan képzettség vagy tapasztalat szerepel az önéletrajzban, amilyen a meghirdetett álláshoz szükséges

A Beyond írt a lilamókus-szindrómáról: az olyan álláshirdetésekről, amik a legleglegtökéletesebb jelentkezőt írják körül, aki viszont nem létezik. Ismerős, igaz? Pályakezdőt keresünk legalább öt év szakmai tapasztalattal, felsőfokú orosz nyelvtudással és a cég által használt speciális szoftverben való jártassággal vízvezeték-szerelői munkakörbe.

Ilyen ember nincs és nem is lehet: az efféle hirdetések a HR-est minősítik és nem a jelentkezőt. Viszont lehetnek olyan feltételek, melyek valóban elengedhetetlenek: például ha angol anyanyelvű tanárt keresnek, felesleges a felsőfokú angoloddal jelentkezni, csak mindkettőtök idejét rabolod ezzel. És ugyanígy lehetnek olyan készségek, amiknek lehet, hogy még nem vagy a birtokában, de transzferálhatóak: például pedagógusból könnyen válhat jó értékesítési szakember, mivel bizonyára nagyon jók a kommunikációs és társas készségei. Ilyen esetekben érdemes már az önéletrajz legelején kidomborítani ezeket az átvihető készségeket, tudáshalmazt és képességeket.

6: Az önéletrajz hosszabb, mint két oldal

Ez is egy idő-dolog: a HR-es nem fogja végigolvasni a sokoldalas cévéket, plusz úgy gondolja, hogy a jelentkezőnek képesnek kellene lennie két oldalra redukálni a mondanivalóját. Általában amúgy is a teljesen felesleges adatok listázásától szoktak túl terjengősre duzzadni az önéletrajzok: ne listázd végig a teljes oktatási eredményeidet, se a komoly hobbidban elért eredményeidet és ne listázd végig a munkaköri feladataidat minden egyes eddigi állásod felsorolásánál. Szóval az aranyszabály: semmi esetre se legyen hosszabb az önéletrajzod, mint két oldal, de a legtökéletesebb, ha egy oldalban össze tudod foglalni, ki is vagy te és miért vegyenek fel. Ha úgy érzed, így valami nagyon fontos infó kimarad rólad, azt a jelentkezéskor küldött e-mailben vagy egy esetleges motivációs levélben pótolhatod.

7: Rossz, átláthatatlan formázás és a szokásostól eltérő betűtípus / betűméret

Elsőre repül a kukába az az önéletrajz, amiből az információk egyszerűen kibogozhatatlanok: a munkaadónak nincs ideje végigbogarászni az átláthatatlan, zavaros önéletrajzot. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetnél kreatív és ne jelentkezhetnél egy iszonyú egyedi önéletrajzzal – csak ilyenkor mindig tartsd szem előtt az olvashatóságot, az átláthatóságot és azt, hogy a kreativitás nem csap-e át az értelmezést rettentően zavaró valamivé. Ebben az esetben újfent tanácsos jelentkezés előtt egy-két ismerős őszinte véleményét kikérni a kész cévéről.

Szóval azt tanácsoljuk, hogy ezek alapján fuss végig az önéletrajzodon és ha szükséges, alakítsd át, hogy végre egy igazán jó állásod legyen. Hajrá!

És ezt olvastad már?
A vegyi szennyezés túllépte az emberiség számára biztonságos határértéket