A fél életünket digitális felületek előtt töltjük, úgyhogy akkor sem árt ismerni ezek fortélyait, ha nem vagyunk dizján szakik. Ha pedig kicsit is több közünk van a témához, akkor meg egyenesen kötelező ez a friss kötet.

Ma már a csapból is a kissé misztikus „UI/UX Design” kifejezés folyik, ami erősen leegyszerűsítve a digitális tervezést jelenti, tehát – mondhatnánk némi éllel – minden olyan felület tudatos kialakítását, ami előtt minimum a fél napunkat töltjük manapság.

Okostelefonos applikációk, hírek, webshopok, honlapok, ügyfélszolgálatok, online foglalások, beszélgetések – ez mind-mind ide tartozik. Azaz digitális dizájn tudás nélkül ma már nemigen létezhetünk, és ez még akkor is igaz, ha nem te tervezed az adott oldalt.

Merthogy marketingesként, vállalkozóként fontos tisztában lenni az alapokkal, sőt akkor sem hasztalan jobban átlátni ezt a világot, ha csak mezei user vagy. Éppen erről szól ez az új könyv, a Brandguide univerzum legújabb csillaga:

Balra a trilógia első kötete, a Branding és a Vizuális Válasz, jobbra a Tipográfia – A vizuális kommunikáció alapja. Középen meg a friss!

A „sárga könyv”, az UID segít megérteni a tervezés alapjait, és segít átlépni a klasszikus gondolkodásból a digitális felületek tervezésének világába. Serfőző Péter könyve elsősorban azért dizájnereknek szól, akik naponta birkóznak a digitális kor elvárásaival, weboldalakat, applikációt, digitális felületeket terveznek.

Másfelől nincs startup vagy vállalkozás website nélkül, és ez a könyv segít az MVP kialakításában, vagy abban, hogy könnyebb legyen a kommunikáció a dizájnerekkel. Péter több mint egy évtizedes tapasztalatait sűrítette bele a kötetbe, hogy szélesebb körben is eljusson a közönséghez és a szakmához.

Talán éppen ebben a témában furcsa lehet a könyv formátum, de egyrészt a Brandguide-nak átfogó digitális platformja is van, másrészt Péter hisz „a könyv erejében”, amennyiben a könyvek „segítenek minden olvasónak, hogy jobbak legyenek az adott területen és a könyv segít a brandguide számára is, hogy egyre népszerűbb legyen, egyre több helyre tudjon a megosztott tudás eljutni.”

Péter mindezt tanította is, tehát a tudásátadásban szerzett tapasztalatai is benne vannak a könyvben, ami a magyar nyelvű szakirodalomban mindenképpen hiánypótlónak számít. És bár valóban sok mindent össze lehet gereblyézni a netről gyorsan, azért a klasszikus, rendszerbe foglalt, egyben áttekinthető tudásanyag 2022/23-ban is roppant vonzó.

A könyv öt fejezete:

  1. UI? UX? Webdesign?
  2. Az UI tervezés elméleti alapjai
  3. Digitális arculat
  4. A UI-Design építőelemei
  5. Hasznos – UI-szótár

Az UI Design könyvbe itt belelapozhatsz, itt pedig meg is rendelheted.

(Forrás, fotók: Brandguide.hu)

Ez is érdekelhet:

Drónfénnyel rajzolták meg világhírű épületek hiányzó részeit

Drónfényekkel rajzolta meg egy holland stúdió a Colosseumot és a Sagrada Familiát. A módszer nemcsak látványos, de hasznos is lehet.

Budapesti dizájnstúdió a világ legjobb feltörekvő irodái közt

5400 jelentkezőből került be a legjobb 31-be a budapesti URBA dizájnstúdió a Dezeen magazin szavazásán. És még akár nyerhet is, akár a szakmai zsűri, akár a közönség szavazásán.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A legjobb tudásunk szerint veszünk popcornt Jarah-nak, ha eljön velünk moziba

Hogyan lett egy afrikai kissrácból fitneszsztár és Will Smith edzője?

Még a klímaszkeptikusok retinájába is beleég ennek a kiszáradt lagúnának a látványa

További cikkeink a témában