Mindig van valami megható abban, ha egy családi vállalkozásnak sikerül több évtizeden át életben maradnia, nagyra nőnie, méghozzá úgy, hogy közben végig hűek maradnak a gyökereikhez, az elveikhez, a hagyományokhoz. Ha ez a családi vállalkozás whiskyt készít, akkor százszorosan igazak a korábban leírtak, és már nem is cégről beszélünk meg vállalatról, hanem sokkal inkább egy intézményről. Nos, a Glenfiddich ilyen intézmény.

Egyszer volt, hol nem volt…

Minden jó történet így kezdődik, igaz? A mi esetünkben a sztori egy William Grant nevű úriemberrel indul, aki 1886-ban, a skóciai Dufftownban megalapította a Glenfiddich nevű italkészítő manufaktúrát. A Glenfiddich Szarvasvölgyet jelent, ezért is látunk a címerben egy szarvasfejet. Emlegettük a hagyományokat. Nos, a Glenfiddich százharminc év elteltével is pontosan ugyanott, Duffolkban készíti az italait.

Annál a cégnél, ami több mint száz évig talpon tud maradni, ott bizony vágják a csíziót, de hozzátesszük azt, hogy a Glenfiddich azon kevés italkészítő cégek egyike volt, amelyik az 1920-as években, az amerikai alkoholtilalom ellenére is növelni tudta a bevételeit, akkor végképp le kell borulni.

És hogy milyen whiskyket is készítenek Dufftownban?

Ha röviden kellene elmondani, akkor nem fajtákat mondanánk, meg érlelési időt, hanem azt, hogy olyan whiskyt, amire az alapító is büszke lenne. nem véletlenül emlegetjük ismét az ősöket, ugyanis a Glenfiddichnek sikerült az, ami rengeteg cégnek nem: ennyi idő elteltével is családi tulajdonban maradt a brand, jelenleg az ötödik generáció az, amelyik a családi bizniszt irányítja.

Na de most már tényleg a whiskyk jönnek!

Glenfiddich 12 éves

A Glenfiddich kollekció legfiatalabb tagját a legnemesebb amerikai és európai tölgyfa hordókban gondos odafigyeléssel érlelik legalább 12 évig. Krémes, hosszantartó, lágy és selymesen gazdag utóízével a 12 éves whisky tökéletes példája a Glenfiddich egyedülálló Speyside stílusának.

Glenfiddich 15 éves

A 15 éves variáns egy házasított whisky, amit három különféle hordó típusban érlelt Single maltból házasítottak. Az amerikai tölgy hordóknak köszönheti az édes jegyeket, az európai tölgy inkább a sherrys, mazsolás ízvilágért felelős és végül, de nem utolsó sorban az újtöltésű amerikai hordóktól markáns, vaníliás jegyet kap ez a különleges whisky. A Glenfiddich 15 éves melengető, fűszeres ízvilágát a sherry-gyártásban elterjedt Solera eljárásnak köszönheti. Az eljárás során használt hordót 1998 óta soha nem ürítették ki, minimum félig mindig töltve van whiskyvel, amely a család kíváncsiságának és úttörő szemléletének egyik csúcspontja. A különleges eljárásnak és izgalmas ízvilágának köszönhetően a 15 éves Glenfiddich elsőként került a tíz legkelendőbb single malt whisky közé.

Glenfiddich 18 éves

Finom spanyol Oloroso és amerikai tölgyfa hordót használnak ehhez a gazdag, izgalmasan gyümölcsös és intenzív ízvilággal rendelkező italhoz, de sok más oka is van, hogy miért olyan különleges ez az érlelés. Tagadhatatlanul kivételes single malt whisky ez, mely nem csak a 18 évnyi gondoskodásnak és figyelemnek köszönhető, hanem annak a whisky készítési tapasztalatnak és tudásnak is, melyet generációk óta örökítenek tovább.

Glenfiddich 21 éves

A Glenfiddich 21 éves fényűző megjelenése a palackban rejlő különleges párlat egyedülálló ízvilágát és kiváló származását tükrözi. A Glenfiddich új variánsa 21 éven át amerikai tölgyfahordókban érlelődött, hogy elnyerje gazdag, lágy karakterét; majd karibi rumoshordókba vándorolt, ahol a karamell, a füge és az édes vanília árnyalataival gazdagodott. Az összetett ízvilágot az ital fűszeres melegsége – a tölgy aromája és a szájpadlásunkon érzett leheletnyi füst, valamint az orrunkban keveredő, árnyalatnyi tejkaramella és érett banán – tovább fokozza.

Glenfiddich Excellence 26 éves

A Glenfiddich Excellence (26 éves) egy ritka és idős single malt skót whisky, amely 26 hosszú évet töltött gondosan érlelve amerikai tölgyfából készült ex-bourbonos hordókban.

Mondtunk újabb öt újabb erős érvet a skót whiskyk mellett...

És ezt olvastad már?
Hány új-zélandi modellt ismersz? Egyet most megismerhetsz!