Otthonról dolgozni csodás, de csak ha észnél vagy, odafigyelsz alapvető dolgokra, és elkerülsz pár tipikus csapdát. Összeírtuk, mit tarts szem előtt.

Hétfőtől nem kötelező a maszkviselés, ami jó hír, de ettől még a járványt egy darabig biztosan nem felejthetjük el. Vannak országok, ahol épp mostanában regisztrálnak rekord esetszámokat, meg újabb hullámok és variánsok is jöhetnek. Marad tehát az óvatosság, sokaknak a home office is, méghozzá két pofonegyszerű okból: egyrészt számos munkavállaló már ezt tekinti kiindulási alapnak, és minden „bemenés” extra, másrészt ha kisebb irodákra, kevesebb irodaidőre van szükség, akkor a munkaadónak is jó, ha otthonról dolgoznak neki.

Ne is magyarázzunk tovább, inkább nézzük meg, milyen trükköket mazsoláztunk ki, hogy a home office tényleg élhető, hatékony és hosszú távon is működőképes legyen!

Csinálj napirendet!

Jól hangzik, hogy nem kell ingáznod, több időd marad, és bármikor ebédelhetsz. Csakhogy így könnyen elterelődik a figyelem, ezért a legfontosabb szabály

rátalálni a saját ritmusodra.

Nem egészséges pizsamában tolni végig a napokat, békésen szürcsölgetve a sokadik kávét, de létezik másik véglet is: ha nem tudod letenni a munkát, akkor magadat teszed ki a kiégésnek.

Legjobb, ha már a kezdetekkor megtervezed a napodat, leírod, hogy mikor kelsz, mikor vagy produktív, mikor szoktál ebédelni, majd ezekhez illeszted az otthoni munka időpontjait. Használd ki az alapvetően kényelmes helyzetet, de legyen menetrendje a napodnak. És illessz be rituálékat, amivel be/kicsekkolsz a munkába/ból, mert kigurulni az ágyból, és rögtön nekiállni dolgozni még akkor is bénácska, ha amúgy pont nem lát senki.

Különíts el dolgozó és nemdolgozó tereket!

Olyan helyre van szükséged, ahol általában nem ücsörögsz otthon, lehet az akár a hálószoba egyik sarka vagy egy kis asztal a hallban. A lényeg, hogy pszichológiailag az lesz a munkavégzés helye, ahová abban a tudatban ülsz le, hogy most munka következik. Vagy felállsz, és pihenés következik.

A terek elkülönítéséhez a határok meghúzása is hozzátartozik: ha nem egyedül vagy otthon, akkor mindenki legyen számára legyen világos, hogy te ott és akkor dolgozol, és eszükbe ne jusson zavarni, majd úgyis tartasz szünetet.
Hahó, egy szünet? – Fotó: Surface / Unsplash

Törődj az eszközeiddel!

Hasznos előre egyeztetni a munkaadóddal, ügyfeleiddel, partnereiddel, hogy pontosan mire van szükséged. Számos variáció lehetséges munkatípustól függően, mindenesetre legyél tudatában, hogy a te felelősséged karbantartani a gépedet, gondoskodni friss szoftverekről, az meg elemi érdeked, hogy legyen egy kényelmes széked, asztalod. Meg az sem árt, ha nem bénázol a legrosszabbkor lemerülő mobillal.

Egy decens home office station – Fotó: Mikey Harris / Unsplash

Tarts szüneteket!

Ha van ritmusa a napjaidnak (pláne személyre szabott), az már jó kezdet, de figyelj a szünetekre is. Az irodisták kávészünettel meg small talkkal pihennek, hasonlókra otthon is szükség van, mert ha nagyon belefeledkezel a munkába, feleslegesen meríted le magadat túlzottan.

Tedd le a munkát!

Nem mindenki olyan szerencsés alkat, hogy magától rátalál a számára jó ritmusra. Ha kényszerből vagy home office-ban, vagy egyszerűen csak nem elég tudatosan csinálod, akkor rajta, tudatosítsd magadban, hogy

ugyanúgy vége van a munkaidőnek, különben a home office kínálta mesés life-work balance fordítva sül el. Jó nagy képzavar, de érted, mire gondolok.

Tehát egy ponton leteszed a munkát, a legjobb, ha erre is kitalálsz egy rituálét, mondjuk némi szakmai olvasást, tájékozódást, vagy egy checklist átpörgetését.

Jól láthatóan letelt a munkaidő – Fotó: Simon Abrams / Unsplash

Tartsd a kapcsolatot!

A legremetébb remetének is szüksége van olykor egy-egy kurta félmondatra, amit nem saját maga elé motyog, hanem valaki mástól hallja. Otthonról dolgozva egyszerű a helyzet: beszélj mindennap röviden a kollégákkal. Ha nagyon magányos a munkád, akkor egy-egy családtaggal, baráttal, haverral. Ha végképp nincs más, akkor egy másik remetével.

Azért valakihez szólj néha – Fotó: Malte Helmhold / Unsplash

Használd a technikát!

Nyilván tudjuk, hogy van egy kazal videós alkalmazás, hát használjuk is őket. Sokszor megteszi egy sima telefonálás is, de a fontosabb megbeszéléseknél jobb látni is egymást, jobban pótolja a személyes interakciót, arról nem is beszélve, hogy az egymás közötti kommunikáció nagyobb része (kutatástól függően 55-65 százaléka) a nemverbális kommunikáció. Ezeket az apró jelzéseket, gesztusokat nem árt észrevenni, úgy emberileg, mind szakmailag.

És tudd, mi mire jó: eszközből túl sok is van, ezért jobb pontosan meghatározni, mit használtok csapatként és mire.

Van, amire egy közös hanghívás a megfelelő, más problémát a videohívás old meg vagy egy chat, de – bármilyen hihetetlen – olykor egy sima e-mail vagy telefon is tökéletes.

Inkább többet mondj, mint keveset!

A videohívás nem rossz szocializáció-pótlék, de nem az igazi, mert a meetingek rideg racionalitása lengi körül. Megoldás lehet, ha inkább picit többet kommunikálsz, mint túl keveset: ezzel mutatod a jelenlétedet, másrészt miért ne kérdezhetnéd meg távolról is egy-egy kollégáról, hogy mi van vele? Teljesen mindegy, milyen csatornán, ahogy neked kényelmesebb. Smileykkal, könnyedén, nyitottan.

Örülj!

Talán furcsán hangzik, de ünnepeld meg a napi sikereket, hogy ne folyamatosan csak a feladatokra koncentrálj, hanem arra is, amit már megoldottál, lezártál, ami jól alakult. Ezzel fenntarthatod a motivációdat, és jó érzéssel zárhatod le a munkanapot, kellemesen hangolódhatsz a pihenőre.

A home office jó oldala – Fotó: Paige Cody / Unsplash

Ha a fentieket sikerül betartanod, a lehető legtöbbet hozhatod ki a home office előnyeiből, miközben elkerülheted a csapdáit. És persze nem csak a fenti módszerek léteznek, saját magadnak is kitalálhatsz jó módszereket, a lényeg, hogy tudatosan élj a távmunka sokszor tényleg remek lehetőségeivel.

Ez is érdekelhet:

Kiderült, hogy nem annyira veszélytelen a home office, mint ahogy azt korábban gondolták

Te is osztottál meg képet home office-ból? Lehet, hogy nem kellett volna.

És ezt olvastad már?
Sörösdobozba öntött szemfényvesztés, amely már 300 milliárd forintot ér