Nem Jefferson találta fel, de még csak nem is az angolok, az eredete jóval régebbi. És több dologra is jó, mint elsőre hinnénk.

Elsősorban Angliában találkozni furcsa, hullámos téglafalakkal, amik elsőre meglehetősen furcsán néznek ki. Pedig nem az öncélú díszítgetés kedvéért ilyen a fal, és az építőmesterek iszogatására fogni is olcsó tréfa lenne. Akkor hát hogyan is született ez?

Mivel Angliában két sorban rakják a falhoz a téglákat, a hullámos kerítéshez valójában kevesebb kell, mint az egyenes falhoz, ezen kívül stabilabb is annál.

De más ok is van. Ezeket a falakat többnyire kertészetek mellé építették, kelet-nyugati irányban, így az egyik oldala délre nézett, és mivel nagyobb felületen érte a napfény, mögötte gyümölcsöket termesztettek. Ennek a falnak nincs szüksége tartóoszlopokra, ami további előny.

Eredetileg az ókori Egyiptomban építettek hullámos falakat, katonai céllal, egy nagyobb erőd részeként. Angliába az 1600-as években került át, holland mérnökök segítségével, akik a kelet-angliai mocsarak lecsapolásához használták a módszert.

Fotó: Virginiai Egyetem

Ma Suffolkban legalább 50 hullámos falat ismernek, de az USA-ban is találunk ilyet, a Thomas Jefferson által alapított Virginiai Egyetem belső kertjeinek elválasztására. Bár egyes tévhitekkel ellentétben a hullámos falat nem Jefferson találta fel, ellenben az egyetem egyik dokumentumában bemutatja, hogyan számolta ki a fallal elérhető megtakarításokat, és hogyan kombinálta az esztétikát a hasznossággal.

(Fotók: University of Virginia, Wikipedia)

Ez is érdekelhet:

Harminc éve szakított a kockaforma autókkal a Volvo

Az 1992-ben bemutatott koncepció megváltoztatta, amit a Volvóról addig gondoltunk.

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában