A kemény kuponharcban megszerzett élelmiszerek a lejáratuk után is simán jók maradnak fagyasztva – de nem mindegy, hogy -5 vagy -8 vagy -17 Celsius-fok uralkodik a mélyhűtőben. Mondjuk, mit érdemes tudni a fagyasztóról.

Egy ismerős digitális kijelzős hűtőjén láttam, hogy elég cudar, -17 Celsius-fokos időjárás uralkodik a fagyasztóban. Meglepett ez az erőteljes hűtés, mert logikusnak tűnt a vízből kiindulni: ha az megfagy mondjuk -3 fokon is, akkor ugyanúgy jég lesz, mintha -30 fokra hűtenénk. Az erőteljesebb hűtéshez nyilvánvalóan több energia kell, akkor tehát minek ennyire fagyasztani?

Egy gyors kereséssel kiderült, hogy a hűtőszekrény ideális hőmérséklete 4°C (vagy hidegebb), a fagyasztóé -19°C / -18°C (modellfüggő).

A kulcs az idő: a fagyasztott élelmiszer nem romlik meg, csak nem mindegy, hogy meddig.

Bár a baktériumok nem szaporodnak el, hosszabb tárolás esetén az alapanyagok minősége rosszabb lehet. Hacsak nem csavarjuk le elég alaposan a fagyasztót.

A zöldségek simán bírnak egy évet fagyasztva, és ez az a mód, ahogyan a legtöbb tápértéket megőrzik – tehát a mirelit zöldség jobb a konzervnél (de rosszabb a frissen szedettnél, értelemszerűen). A húsfélék és a kenyér durván három hónapig maradnak jók fagyasztva, gyümölcsöt főleg pürésítve érdemes eltenni, de úgy akár nyolc hónapig is jó lehet.

Alapszabály, hogy amit egyszer felengedtél, azt már ne fagyaszd le újra, ha pedig nem akarod megenni az egészet, csak annyit vegyél ki, amennyit megfőzöl, a többi maradjon fagyasztva.

És ismételjük el még egyszer a szabályt: minél hidegebb honol a fagyasztóban, annál tovább maradnak jók az ételek. Konkrétabban:

  • -6°C-on egy hétig marad jó az élelmiszer
  • -12°C-on 2-3 hétig
  • -18°C-on 3 hónapig

Fontos szempont az áramszünet is: a hűtő normál része nagyjából 3-4 órán keresztül tudja tartani a hideget, míg a fagyasztórész durván egy napig (ennek utána lehet járni az adott típusnál). Egy rövid áramszünet tehát semmiképp nem okoz problémát, ha hosszabb a kimaradás, a felolvadt húst, egyebet értelemszerűen jobb egy-két napon belül megenni.

És persze van néhány élelmiszer, amit nem lehet fagyasztani: a salátafélék, a banán, az uborka, a paradicsom használhatatlan, nyálkás, plöttyedt förmedvény lesz, a tojás héjastól fagyasztva megrepedhet, akár szét is robbanhat, és a tejtermékek (tej, joghurt, majonéz) sem az igaziak fagyasztás után.

(Fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Arcátlanul egyszerű trükkök az élelmiszer-pazarlás ellen, amivel csak a hűtőig kell elmenni

Nemcsak a tudatos vásárlással, de a tudatos tárolással is sokat tehetünk érte.

Mostanság ez a legfontosabb kérdés: mire lehet elég néhány kWh?

Ha már itt a rezsicsökkentés-csökkentés, elmondjuk, mennyi energiát fogyaszt egy-egy elektromos készülék.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában