Nemcsak a tudatos vásárlással, de a tudatos tárolással is sokat tehetünk érte.

A Nébih jelentése szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek körülbelül egyharmada a háztartásokban termelődik, vagyis nagyjából évente 65 kg élelmiszert dobunk ki a szemetesbe – ez egyébként az élelmiszervásárlásunk 10-11%-át teszi ki.

A tudatos fogyasztás elengedhetetlen a hulladék csökkentéséhez, az első lépés pedig az, hogy ne vásároljunk feleslegesen, és őrizzük meg az az ételeink frissességét és minőségét.

Mondunk három trükköt, amivel elkerülhetjük, hogy idő előtt a szemetesben landoljanak a finom falatok.

#1 Az élelmiszer tárolása a hűtőben

Az első és legfontosabb a tárolás, azon belül is a hűtőtér hőmérséklete. Ez azért fontos, mert a hűtőben nem egyenletes a hőmérséklet – bár léteznek már olyan modellek, amelyek képesek az egyenletes levegőeloszlatásra –, az ajtó felső részében átlagosan 12 Celsius-fok van, míg a lejjebb lévő polcok akár két fokkal is hidegebbek lehetnek.

  • A felső polcokra ezért érlelt sajtokat és a speciálisabb sonkákat érdemes rakni, hogy ne veszítsék el az aromájukat,
  • középre mehetnek az egyéb tejtermékeket, mint joghurt vagy tejföl – az erre a szintre jellemző 5 fokban ugyanis a baktériumok már nem tudnak szaporodni, így tovább kitartanak az ételek,
  • alulra pedig, ahol az összes hideg levegő összegyűlik, a romlandó ételeket érdemes tenni.

#2 Nem kell minden ételt a hűtőbe rakni

Vannak ételek, amiket egyáltalán nem érdemes hűtőben tárolni, mert az ottani hőmérséklet nem tesz jót nekik – hogy csak a leghétköznapibb ilyen élelmiszereket mondjuk, ott van például:

  • az alma vagy a paradicsom, hűtve ugyanis veszítenek vitamin- és antioxidáns-tartalmukból, és az ízüket is könnyen elveszítik.
  • A kenyér kiszárad, ha hűtőbe tesszük,
  • a hagymákat pedig annak ellenére, hogy szeretik a hideget, a hűtőben lévő nedvesség miatt érdemes inkább kamrában vagy száraz, hűvös helyen tárolni.

És mondunk egy nem túl energiatakarékos, de élelmiszerbiztonsági szempontból fontos dolgot:

ha nincs lehetőségünk megvárni, míg kihűl a meleg étel, akkor inkább tegyük még melegen be a hűtőbe, ugyanis minél több időt tölt szobahőmérsékleten, annál nagyobb eséllyel romlik meg.

Idevág még az is, hogy érdemes minden olyan romlandó ételt a fagyasztóba tenni, amit nem tudunk időben elfogyasztani. A fagyasztás ugyanis megvédi a romlandó ételt – megjegyeznénk, felolvasztás után néhány étel textúrája megváltozik, de az ízére nem lesz hatással, csak az állagára.

#3 Figyelj a hűtőd tisztaságára

Nem is gondolnánk, mennyire fontos a hűtő tisztántartása – természetesen első sorban belülre értjük –, hiszen, ha

nem hagyjuk, hogy lerakódjon benne a kosz, akkor megelőzzük a baktériumok esetleges elszaporodását, ez pedig hozzájárul a hűtő megfelelő működéséhez.

Itt jegyeznénk meg azt is, hogy érdemes olykor leolvasztani a hűtőt, egyes modellek No Frost technológiája például képes megakadályozni a jég lerakódását (és javítani a levegő keringését), így nem képződik jég a hűtőszekrény falain, ami nemcsak higiénikusabb, de az élelmiszerek rövidebb idő alatt le is hűlnek.

(Fotó: Getty Images, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Akár a 9 hónapja lejárt élelmiszer is fogyasztható a Nébih szerint

Attól, mert papíron lejárt egy adott élelmiszer minőségmegőrzési ideje, még nem biztos, hogy nem fogyasztható. Ezzel kapcsolatban adott ki egy hiánypótló „lejárati útmutatót” a Nébih.

Évente 2 500 000 000 000 kg étel kerül a szemétbe, kétszer annyi, mint korábban hitték

Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában