Nemcsak a tudatos vásárlással, de a tudatos tárolással is sokat tehetünk érte.
A Nébih jelentése szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek körülbelül egyharmada a háztartásokban termelődik, vagyis nagyjából évente 65 kg élelmiszert dobunk ki a szemetesbe – ez egyébként az élelmiszervásárlásunk 10-11%-át teszi ki.
A tudatos fogyasztás elengedhetetlen a hulladék csökkentéséhez, az első lépés pedig az, hogy ne vásároljunk feleslegesen, és őrizzük meg az az ételeink frissességét és minőségét.
Mondunk három trükköt, amivel elkerülhetjük, hogy idő előtt a szemetesben landoljanak a finom falatok.
#1 Az élelmiszer tárolása a hűtőben
Az első és legfontosabb a tárolás, azon belül is a hűtőtér hőmérséklete. Ez azért fontos, mert a hűtőben nem egyenletes a hőmérséklet – bár léteznek már olyan modellek, amelyek képesek az egyenletes levegőeloszlatásra –, az ajtó felső részében átlagosan 12 Celsius-fok van, míg a lejjebb lévő polcok akár két fokkal is hidegebbek lehetnek.
- A felső polcokra ezért érlelt sajtokat és a speciálisabb sonkákat érdemes rakni, hogy ne veszítsék el az aromájukat,
- középre mehetnek az egyéb tejtermékeket, mint joghurt vagy tejföl – az erre a szintre jellemző 5 fokban ugyanis a baktériumok már nem tudnak szaporodni, így tovább kitartanak az ételek,
- alulra pedig, ahol az összes hideg levegő összegyűlik, a romlandó ételeket érdemes tenni.
#2 Nem kell minden ételt a hűtőbe rakni
Vannak ételek, amiket egyáltalán nem érdemes hűtőben tárolni, mert az ottani hőmérséklet nem tesz jót nekik – hogy csak a leghétköznapibb ilyen élelmiszereket mondjuk, ott van például:
- az alma vagy a paradicsom, hűtve ugyanis veszítenek vitamin- és antioxidáns-tartalmukból, és az ízüket is könnyen elveszítik.
- A kenyér kiszárad, ha hűtőbe tesszük,
- a hagymákat pedig annak ellenére, hogy szeretik a hideget, a hűtőben lévő nedvesség miatt érdemes inkább kamrában vagy száraz, hűvös helyen tárolni.
És mondunk egy nem túl energiatakarékos, de élelmiszerbiztonsági szempontból fontos dolgot:
ha nincs lehetőségünk megvárni, míg kihűl a meleg étel, akkor inkább tegyük még melegen be a hűtőbe, ugyanis minél több időt tölt szobahőmérsékleten, annál nagyobb eséllyel romlik meg.
Idevág még az is, hogy érdemes minden olyan romlandó ételt a fagyasztóba tenni, amit nem tudunk időben elfogyasztani. A fagyasztás ugyanis megvédi a romlandó ételt – megjegyeznénk, felolvasztás után néhány étel textúrája megváltozik, de az ízére nem lesz hatással, csak az állagára.
#3 Figyelj a hűtőd tisztaságára
Nem is gondolnánk, mennyire fontos a hűtő tisztántartása – természetesen első sorban belülre értjük –, hiszen, ha
nem hagyjuk, hogy lerakódjon benne a kosz, akkor megelőzzük a baktériumok esetleges elszaporodását, ez pedig hozzájárul a hűtő megfelelő működéséhez.
Itt jegyeznénk meg azt is, hogy érdemes olykor leolvasztani a hűtőt, egyes modellek No Frost technológiája például képes megakadályozni a jég lerakódását (és javítani a levegő keringését), így nem képződik jég a hűtőszekrény falain, ami nemcsak higiénikusabb, de az élelmiszerek rövidebb idő alatt le is hűlnek.
(Fotó: Getty Images, Unsplash)
Ez is érdekelhet: