Nemcsak a tudatos vásárlással, de a tudatos tárolással is sokat tehetünk érte.

A Nébih jelentése szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek körülbelül egyharmada a háztartásokban termelődik, vagyis nagyjából évente 65 kg élelmiszert dobunk ki a szemetesbe – ez egyébként az élelmiszervásárlásunk 10-11%-át teszi ki.

A tudatos fogyasztás elengedhetetlen a hulladék csökkentéséhez, az első lépés pedig az, hogy ne vásároljunk feleslegesen, és őrizzük meg az az ételeink frissességét és minőségét.

Mondunk három trükköt, amivel elkerülhetjük, hogy idő előtt a szemetesben landoljanak a finom falatok.

#1 Az élelmiszer tárolása a hűtőben

Az első és legfontosabb a tárolás, azon belül is a hűtőtér hőmérséklete. Ez azért fontos, mert a hűtőben nem egyenletes a hőmérséklet – bár léteznek már olyan modellek, amelyek képesek az egyenletes levegőeloszlatásra –, az ajtó felső részében átlagosan 12 Celsius-fok van, míg a lejjebb lévő polcok akár két fokkal is hidegebbek lehetnek.

  • A felső polcokra ezért érlelt sajtokat és a speciálisabb sonkákat érdemes rakni, hogy ne veszítsék el az aromájukat,
  • középre mehetnek az egyéb tejtermékeket, mint joghurt vagy tejföl – az erre a szintre jellemző 5 fokban ugyanis a baktériumok már nem tudnak szaporodni, így tovább kitartanak az ételek,
  • alulra pedig, ahol az összes hideg levegő összegyűlik, a romlandó ételeket érdemes tenni.

#2 Nem kell minden ételt a hűtőbe rakni

Vannak ételek, amiket egyáltalán nem érdemes hűtőben tárolni, mert az ottani hőmérséklet nem tesz jót nekik – hogy csak a leghétköznapibb ilyen élelmiszereket mondjuk, ott van például:

  • az alma vagy a paradicsom, hűtve ugyanis veszítenek vitamin- és antioxidáns-tartalmukból, és az ízüket is könnyen elveszítik.
  • A kenyér kiszárad, ha hűtőbe tesszük,
  • a hagymákat pedig annak ellenére, hogy szeretik a hideget, a hűtőben lévő nedvesség miatt érdemes inkább kamrában vagy száraz, hűvös helyen tárolni.

És mondunk egy nem túl energiatakarékos, de élelmiszerbiztonsági szempontból fontos dolgot:

ha nincs lehetőségünk megvárni, míg kihűl a meleg étel, akkor inkább tegyük még melegen be a hűtőbe, ugyanis minél több időt tölt szobahőmérsékleten, annál nagyobb eséllyel romlik meg.

Idevág még az is, hogy érdemes minden olyan romlandó ételt a fagyasztóba tenni, amit nem tudunk időben elfogyasztani. A fagyasztás ugyanis megvédi a romlandó ételt – megjegyeznénk, felolvasztás után néhány étel textúrája megváltozik, de az ízére nem lesz hatással, csak az állagára.

#3 Figyelj a hűtőd tisztaságára

Nem is gondolnánk, mennyire fontos a hűtő tisztántartása – természetesen első sorban belülre értjük –, hiszen, ha

nem hagyjuk, hogy lerakódjon benne a kosz, akkor megelőzzük a baktériumok esetleges elszaporodását, ez pedig hozzájárul a hűtő megfelelő működéséhez.

Itt jegyeznénk meg azt is, hogy érdemes olykor leolvasztani a hűtőt, egyes modellek No Frost technológiája például képes megakadályozni a jég lerakódását (és javítani a levegő keringését), így nem képződik jég a hűtőszekrény falain, ami nemcsak higiénikusabb, de az élelmiszerek rövidebb idő alatt le is hűlnek.

(Fotó: Getty Images, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Akár a 9 hónapja lejárt élelmiszer is fogyasztható a Nébih szerint

Attól, mert papíron lejárt egy adott élelmiszer minőségmegőrzési ideje, még nem biztos, hogy nem fogyasztható. Ezzel kapcsolatban adott ki egy hiánypótló „lejárati útmutatót” a Nébih.

Évente 2 500 000 000 000 kg étel kerül a szemétbe, kétszer annyi, mint korábban hitték

Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba.

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Basszust a népnek! – Ezek a magyar partyhangszórók rendesen átrendezhetik a piacot

Nem csak azért fogadnánk el Irene meghívását, mert Madridban él

A Player kérdése: Elkezdted beszerezni a karácsonyi ajándékokat?
36% Naná, idén nem bízok semmit a véletlenre!
25% Fejben már igen, gyakorlatban még nem.
39% Van még idő, majd decemberben!
Advertisement
Hirdetés