Bizonyos körökben nem annyira, de a munkaerőpiacon kifejezetten jót jelent, ha fejvadászok keresik az embert. Hogyan működik ez a rendszer, kinek éri meg, kire vadásznak leginkább?

Ahogy a jövőbeli sikerszakmákat és a jelenlegi kereseteket bemutató cikkünknél, ezúttal is Márki Viktória, a RecruIT Kft. ügyvezetője segít eligazodni. Először is az alapfogalmat tisztázzuk:

Mit jelent hr-értelemben a fejvadász?

Fejvadász az, aki a nehezen betölthető pozíciókra dolgozik, direkt megkereséssel, illetve a fejvadászat tipikus esete, ha a megbízó cég egy konkrét embert szeretne elhozni a konkurenciától, akit a fejvadász megkeres – kezdi a definiálást Viktória. A piac az elmúlt öt évben, a válság óta akkorát változott, hogy ma már a munkaerő-közvetítő (hr) és fejvadász szavakat szerinte nem lehet szétválasztani.

Általánosságban elmondható, hogy a könnyen betölthető pozíciókba a cégek maguk felvesznek valakit: feladnak egy hirdetést, hogy irodavezetőt keresnek, a pár száz ember közül pedig kiválasztanak valakit. A hiányszakmáknál viszont könnyen előfordul, hogy hetekig-hónapokig nem jelentkezik senki – ilyenkor kapják meg a feladatot a fejvadászok, vagy akkor, ha például egy gyárindulás miatt egyszerre sok embert kell felvenni. A fejvadászok természetesen pénzért dolgoznak, ezért főleg multicégek a partnereik, a kkv-szektorból csak tényleg nehezen betölthető pozíciókra kapnak megbízásokat.

A fejvadász nem csak felkutatja és kapcsolatba lép a megfelelő emberrel, hanem az interjúztatást is elvégzi, tehát mindkét fél igényét megismeri és közelíti, mire összekapcsolja a megbízót a leendő alkalmazottjával. Mindhárom fél (munkaadó, munkavállaló, hr-cég) érdeke azonos: megfelelően betölteni egy adott állást.

Megéri a munkavállalónak

A hr-cégek általában szakosodnak, a RecruIT Kft. például műszaki és IT-területen profi. Ezért egy interjú alapján több céghez, vagy akár több pozícióba is tudja ajánlani az illetőt, és hónapokkal, évekkel később is megkereshetik, ha érkezik egy számára megfelelő állásajánlat. Mielőtt pedig elmegy a második körös, már a munkaadónál zajló interjúra, felkészítik, hogy tisztában legyen mindazzal, amit a cégről, pozícióról, szervezetről mindenképp tudnia kell. A munkavállaló számára a szolgáltatás ingyenes.

A munkáltató is jól jár

Egy fejvadász idejének száz százalékát toborzással tölti, míg egy vállalati hr-esnek sok egyéb feladata is van, ráadásul a konkurencia dolgozóját nem etikus megkeresni, míg egy hr-cég ezt nyugodtan megteheti. A szakosodott hr-cégnek az adott területen, területeken komoly adatbázisa, kapcsolati tőkéje, ajánlási rendszere van, figyelik az állásportálokat, a Facebookot, a fórumokat, hirdetéseket adnak fel, egyetemi-főiskolai kapcsolataik vannak – ha mindezek ellenére nem sikerül betölteni egy állást, a megbízónak nem kell fizetnie, a konstrukció ugyanis sikerdíjas. Szempont még, hogy az a hr-cég, amellyel a cég dolgozik, biztosan nem csábítja el egyik alkalmazottat sem a piaci ellenfélhez.

Érdemes-e jelentkezned egy hr-cég adatbázisába?

A válasz egyértelmű igen lenne. Márki Viktória tapasztalatai szerint viszont a hiányszakmáknál fordítva működik a dolog: egy közepes informatikus közepes angolnyelv-tudással két hét alatt biztosan el tud helyezkedni, ha nem akar a piaci átlagnál jóval magasabb bérezésű ajánlatra várni. Egy profi, nagyon keresett területen dolgozó szakembert pedig akkor is hetente több fejvadász felhívja, ha egyáltalán nem akar munkahelyet váltani.

Megoldás cégeknek


HR-tudásbázis

 • Kiadott, nagy létszámú projektek határidőre való teljesítése
 • Speciális tudású jelöltek felkutatása
 • IT-cégek, delivery centerek, gyártócégek munkaerőforrás-igényeinek ismerete, valamint konkurens cégek ismerete
 • Kiváló és hatékony kommunikáció
 • Budapesti és székesfehérvári iroda

 IT-tudásbázis

 • Naprakész, aktív IT-tudás
 • Keresett programnyelvek szakértői, gyakorlati ismerete
 • Fejlődő technológiák gyakorlati ismerete
 • Nemzetközi ügyfélkör

2 in 1 előnyei partnereink számára

 • Releváns tapasztalat mind HR-, mind IT-szempontból
 • IT-szakemberek tényleges szakmai tudásának professzionális felmérése, az interjúkon minden esetben részt vesz az adott technológia szakmai vezetője
 • Nagy tapasztalat műszaki területeken
 • Költséghatékony megoldás (HR-szolgáltatás IT-szakmai támogatással egy áron)

Lépjen velünk kapcsolatba!

Aktuális állásajánlatok

(x)

(Fotó: Tóth István)

És ezt olvastad már?
Ha egy zeneszámot küldhetnél Sherinának, melyik lenne az?