Egyik sem mindegy.

Nemcsak a megfelelő fogmosási technika, fogkefe és fogkrém fontos a fogápolás szempontjából, hanem az időzítés is, azaz, hogy mikor mosod meg a fogad. Beszéljünk egy kicsit a fogmosásról, ha már ma van a szájápolás/egészséges száj világnapja!

Például nyáron, amikor sok gyümölcsöt, zöldséget és savas frissítő italt fogyasztunk, nem szabad rögtön az étkezés/italozás után fogat mosni, érdemes fél-egy órával későbbre időzíteni,

hogy a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére, és azt a fogkefével ne dörzsöljük le azonnal. A gyümölcsök, zöldségek és savas italok

ugyanis tovább fokozzák a saveróziót – ez az a folyamat, amely során ásványi anyagok oldódnak ki a fog kemény szöveteiből.

Ez ugyan eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn.

Azt, hogy miért és hogyan kell fogat mosni, illetve milyen más egyéb eszközöket lehet még használni a fogkefén kívül, Dr. Michailovits Georgina, a Semmelweis Egyetem parodontológus szakorvosa mutatja meg és magyarázza el:

(Forrás: Semmelweis Egyetem, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Azonnal építünk ennek a gyönyörű lánynak egy hóembert

További cikkeink a témában