Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nincs is annál kellemetlenebb, hogy a régóta várt vakáció alatt lerobbansz. Mondunk pár tippet, amik segíthetnek elkerülni a komolyabb problémákat.

Utazás előtt

Statisztikák szerint csak nagyon kevesen, mintegy 20 százaléknyian ellenőriztetik magukat utazás előtt. Pedig a helyes megoldás itt is a megelőzéssel kezdődik: érdemes kikérni orvos véleményét, ha valamilyen egzotikus országba készülünk.

Profik azt tanácsolják, hogy ha valaki súlyosan beteg, például többször is hányt, hasmenése van, a láza tartósan 37,7 C fok felett van, a bőre kiütéses, vagy vérzik, az ne utazzon, hanem kérjen azonnal orvosi segítséget. Ezek a tünetek komoly betegségek előjelei lehetnek.

Aki külföldre utazik, érdemes utasbiztosítás kötnie, amik fedezik az esetleges orvosi ellátás költségeit. Ez egy amerikai út esetében bölcs húzás, mert az ember százezreket hagyhat ott egy rendelőben egy bokaficam miatt, vagy azért, mert eltört egy ujja.

Ha az ember külföldön kórházba kerül, érdemes értesítenie a legközelebb eső nagykövetséget, konzulátust, nagy valószínűséggel tudnak majd segíteni, vagy információt nyújtani a helyi orvosi ellátás mikéntjével kapcsolatban.

Ha Ázsiába, vagy Afrikába utazik az ember, érdemes beoltatnia magát. Hogy melyik területre milyen oltásokat érdemes az utazás előtt minimum kettő, vagy három héttel beoltatnia, azt itt lehet megnézni.

Hasznos bepakolni vitaminokból, és érdemes összeállítani egy mini hordozható gyógyszertárat,

amikkel egy esetleges könnyű megfázást még azelőtt el lehet intézni, hogy ágynak döntené az embert.

Utazás alatt

Egy nagyon alap dolog: itthon gond nélkül fogyasztunk vizet a csapból, de ez nem mindenhol ennyire egyértelmű, sőt, inkább hazánk a kivétel. Belefutottunk már francia nagyvárosban is abba, hogy a helyiek azt tanácsolták, inkább ne igyunk a csapból. Érdemes tehát tájékozódni a témában.

Az utazók leggyakoribb betegsége a heveny hasmenés, és az alaposan oda tud tenni egy vakációnak. Utazás alatt jobb nem simogatni állatokat, a harapásuk veszettséget okozhat, és vannak országok, ahol egy ilyen eset után nem könnyű megkapnia az embernek a megfelelő oltást. Kerüljük a kockázatot, ha tehetjük.

Ha hazaértünk

A láz és szédülés gyakori tünetek hosszú repülőút után, de pár nap múlva meg kell szűnniük. Ha mégsem, akkor vegyük komolyan a tüneteket: konzultájunk orvossal, ha mondjuk egy gyomorrontás/hasmenés tovább tart két hétnél, vagy ha az esetleges kiütések nem múlnak.

(Forrás: CNN)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.